Dissabte 09 desembre 2023

Dissabte 09 desembre 2023

Compartir

A L’Ateneu de Madrid, la identitat femenina continua sent tema candent de debat

Agrupació ateneista d’Estudis sobre la Dona Clara Campoamor

“Per a Clara Campoamor l’Ateneu de Madrid va ser la seva segona llar. En quina mesura va influir l’Ateneu en  la Clara Campoamor? Probablement més del que es pensa, perquè aquest centre ha estat una pedrera per a polítics i oradors”, escrivia Luis Espanyol Bouché a la introducció del llibre La revolució espanyola vista per una republicana.


 

Campoamor ha donat nom a l’Agrupació ateneista d’Estudis sobre la Dona, de la qual Maria Teresa Arias és la seva presidenta.

Reflexions sobre les màscares i els pseudònims

mtariasMaria Teresa Arias com a historiadora ha escrit L’aventura ultramarina de Flora Van Meerck, entre altres obres històriques. A més és experta en gènere. Va celebrar una conferència el dia dos de febrer, acompanyada per Delfina Miéville Manni, sociòloga i directora de Mekare. Les dues dones van pronunciar una lectura titulada Disfresses, pseudònims i Dones, Màscares d’aparença i / o fonts de poder? Reflexions al voltant de la qüestió.

 

Per Maria Teresa Arias , la dona ha estat desposseïda del seu geni creador. “S’ha coartat el geni creador de la dona o s’ha escamotejat, com si fos obra dels seus parents homes”, va dir.

Llavors des de la nostra perspectiva, que tracta d’enfocar-se a la cultura i la historia; és important destacar a què es referia Maria Teresa Arias. En concret, ha esmentat el nom de Maria Lejárraga, la qual no va tenir inconvenient a aportar el seu talent a la causa del seu marit, sense emportar-se el mèrit ella mateixa.

La dona i el seu arquetip

La conferència va continuar pel camí que havia obert María Teresa Arias. Entre les causes, en la seva opinió, per a la passivitat de la dona, en el terreny de la creació literària, intel lectual en què s’aventurés i professional, va esmentar “hi ha dones convençudes de l’arquetip, també es dóna el grup no convençut però refugiat en ell per evitar problemes, finalment hi ha les dones convençudes de la seva maldat i finalment les que són lluitadores i avancen amb el seu nom “.
La historiadora es referia així a la qüestió: “ L’arquetip: la maldat de la dona, la seva inferioritat.”

En el terreny de la literatura, Delfina Miéville i María Teresa Arias van trencar una llança per aquelles dones que van emprar un nom masculí, per ser llegides. Si bé, Maria Teresa Arias destacava que “urgeix verficar les motivacions que tenien en usar les màscares”.

Ens va explicar algunes vides ben conegudes. Aquí, algunes dones que han utilitzat màscares en la literatura:

 

George Sand

adupin

 

El seu veritable nom era Aurore Dupin. L’escriptora va començar a vestir d’home, per tenir més llibertat de moviment, ja que per la seva condició femenina, no estava ben vist que freqüentés segons quins llocs. La seva, era una moda inaudita per al segle XIX, on les classes altes es regien escrupol·losament pels codis socials.

 

Isaak Dinesen

idinesen

 

De nom Karen Blixen, el seu cas va ser una història d’amor, es va enamorar de Denys Finch Hatton,  i amb el nom, compondria un joc de paraules que va resultar ser Isaak Dinesen, tal com s’explica al seu museu a Rungsted, Dinamarca.

 

 

Maria Teresa Arias va revelar el nom d’Enriqueta Fávez, sortint de l’àrea de les lletres. Un altre cas curiós.

Enriqueta Fávez

Enriqueta Fávez va practicar la medicina i fins i tot va servir al’exèrcit de Napoleó abans que la seva veritable identitat fora descoberta. La seva extraordinària història va ser documentada en un nou llibre, segons va apuntar l’historiador cubà Julio César González Pagés, amb motiu del llançament del seu llibre titulat ‘Per caminar vestida d’home’. “Ella no només va haver de lluitar pel poble i ocultar la seva identitat, sinó també va haver de lluitar contra ella mateixa per la seva pròpia identitat. Això va ser probablement el que la va fer tan forta”, va subratllar en aquella ocasió González Pagés.

I més allunyat encara de la literatura, de la medicina, hi ha la salvatge i proscrita pirateria

 

Anne Bonny i Mary Read

Temibles dones pirates, vestides com a homes, que ben bé podrien haver nascut de la imaginació d’Hugo Pratt, a les aventures de Corto Maltés. Es van dedicar a aquests menesters durant els primers anys del segle XVIII.


 

 

 

maryread

 

Finalment,Maria Teresa Arias i Delfina Miéville van concloure la seva conferència i ens van deixar amb una reflexió sobre la literatura. “Escriure és evitar la discriminació. Trencar les barreres de l’espai interior, sortir al públic. No ser jutjat per l’exterior. No obstant la paraula és producte d’un bagatge cultural, pot ser arriscat expressar-se amb elles. Però l’escriptura es dóna quan hi ha una capacitat, una possibilitat i sobretot una necessitat “.

El negoci de les lletres

Maria Teresa Arias, en la seva condició de escriptora va voler comentar ja al final de la conferència que sovint en l’ambient cultural actual, es mira amb certa condescendència a la dona que escriu, com si fos una proesa. Setmanes després hem pogut comprovar coincidències en un escrit signat per Inmaculada Lafuente, al bloc Dones, d’El País, Immaculada Lafuente escrivia “el que sembla clar és que fins i tot en un terreny tan lliure com el de la creació literària, les dones llegeixen i escriuen molt, però això no els porta a publicar al mateix temps que els homes ni a que les seves obres es ressenyen en igualtat de condicions “. I no només en el fet d’escriure, sinó també dins de la crítica literària, aquí també, la proporció d’homes és infinitament superior a la de dones.” 

 

Immaculada Lafuente va escriure “potser no és aliè a aquest fet el que el Premi Nacional de la Crítica en narrativa castellana, creat el 1956, només s’hagi concedit en cinquanta anys a dues dones, a Ana María Matute i a Elena Quiroga“.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

COLOQUIO INTERNACIONAL Mujeres y medios masivos de comunicación en la historia y la cultura de la América Latina y el Caribe

COLOQUIO INTERNACIONAL Mujeres y medios masivos de comunicación en la historia y la cultura de...

Tortura amb violacions a dones i nenes yazidíes

Foto: Arxiu AmecoPress   La tortura, amb violacions i altres formes de violència sexual, soferta...

Obscurantisme en la justícia

      OPINIÓ S’ha aconseguit. Dones penalistes i el moviment feminista ha obtingut una...