Divendres 18 octubre 2024

Divendres 18 octubre 2024

Compartir

Dones rurals: guardianes de la natura pel nostre futur: ONU

Redacció SemMexic

Han après a fer front al canvi climàtic. Lideren iniciatives de conscienciació i desenvolupen estratègies de resiliència en les seves comunitats.

Aconseguir la igualtat de gènere i empoderar les dones rurals -una quarta part de la població mundial- no només és el correcte, sinó que és un ingredient fonamental en la lluita contra la pobresa extrema, la gana i l¡acció climàtica.

En un comunicat, a propòsit del Dia Internacional de les Dones Rurals, les Nacions Unides van sostenir que elles són les que asseguren la meitat del suport alimentari planetari i les que custodien el medi ambient i la biodiversitat. Com a agricultores han après a fer front al canvi climàtic i adaptar-s’hi, per exemple, practicant una agricultura sostenible, canviant l’ús de llavors prt les més resistents a la sequera o liderant iniciatives de reforestació i recuperació.

Moltes, a través del seu coneixement ancestral o capacitats com a agricultores, empresaries o activistes, lideren iniciatives de conscienciació i desenvolupen estratègies de resiliència a les seves comunitats. La seva participació és crucial per identificar cingleres i protegir les seves famílies i comunitats, convertint-les en agents de canvi davant l’escalfament global pel bé d’aquesta generació i les generacions futures.

No obstant això, el canvi climàtic té un impacte més accentuat a les dones, sobretot les indígenes i camperoles la dependència agrícola, condicions de vida i marginalització que les exposen en major grau als canvis en el clima, la pèrdua de diversitat i la contaminació.

Hem de canviar el paradigma ja

Aquest Dia Internacional es desenvolupa sota el lema «Dones rurals com a sostenidores de la natura per al nostre futur col·lectiu: construir resiliència climàtica, conservar la biodiversitat i tenir cura de la terra per aconseguir la igualtat de gènere i l’apoderament de dones i nens».

Promovem la seva tasca com a proveïdores d’aliments alhora que protectors del medi ambient, reivindiquem la seva participació a la presa de decisions dins de les seves comunitats i promovem unes zones rurals on puguin comptar amb les mateixes oportunitats que els homes.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Carta de solidaritat amb la lluita de les dones en el món. Escrita el 9 de febrer de 2011, a Dakar, Senegal, durant el Fòrum Social Mundial

Des de les diverses assemblees de Dones fins a l’Assemblea de convergència de les Dones...

Vostès, que poden

OPINIÓ- Avui m’he despertat amb un neguit al cos poc habitual. No vull veure que...

La representació de les dones en els mitjans de comunicació

Un 46,4% dels metges que exerceixen la seva professió a Espanya són dones, però el...