Dimecres 03 juliol 2024

Dimecres 03 juliol 2024

Compartir

Les mesures feministes de l’Acord de Govern entre PSOE i Unidas Podemos

 

 

 

Les formacions d’esquerres van plasmar el seu compromís en un Acord. Entre les mesures hi són representats els drets de les dones en nombrosos àmbits.

 

Destaca l’aprovació d’una Llei per a la protecció de la llibertat sexual sota el principi que només sí és sí. Després d’una ajustada investidura i una formació de Govern en  comptagotes, el nou Executiu de coalició entre PSOE i Unides Podemos va començar a caminar la setmana passada. Per a fixar les línies a seguir durant la legislatura, tots dos partits van signar el passat 30 de desembre un Acord. El compliment d’aquest Acord es va veure reforçat amb un Protocol per al seu seguiment i desenvolupament que el dota d’una Comissió Permanent. A continuació, desgranem les mesures que es comprometen a seguir en relació als drets de les dones.

La lluita contra la violència masclista se situa com un eix important del nou Executiu. Passa pel desenvolupament complet del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere mitjançant la incorporació del Conveni d’Istanbul. Se sumarà el reforç del sistema VioGén per a la seguretat de les víctimes i la creació d’un Pla Integral per a la reparació i recuperació de la seva autonomia. Altres mesures importants en aquest àmbit són el compromís a “la suspensió del règim de visites de menors els progenitors de les quals estiguin complint condemna o comptin amb mesures cautelars per delictes greus de violència de gènere”, i l’impuls a una Llei per a la protecció de la llibertat sexual que estableixi que “només sí que és sí”.

Per a lluitar contra el drama de la trata de dones per a l’explotació sexual a Espanya aprovaran una Llei Integral i plans de formació per a empleades i empleats públics encaminats a sensibilitzar-los en l’atenció a les víctimes.

Pel que fa a les famílies, es comprometen a crear una llei que les protegeixi sense discriminació per la seva estructura posant l’accent en les monomarentales. A més, posaran en marxa mesures específiques per a l’adopció a famílies LGTBI i pel reconeixement de la filiació de les parelles de dones lesbianes. D’altra banda, el nou Govern es compromet a actuar en la prevenció dels embarassos no desitjats, facilitar l’accés als mètodes anticonceptius i d’interrupció voluntària de l’embaràs des del Sistema Nacional de Salut i garantir la reproducció assistida a totes les dones, així com la intimitat d’aquelles que acudeixin a clíniques IVE.

L’Acord estableix al seu torn l’aprovació d’una Llei Integral per a la Igualtat de Tracte i la No Discriminació, així com sengles lleis contra la discriminació del col·lectiu LGTBI i de les persones trans. Qüestions que al seu torn impulsaran a nivell europeu.

Igualtat en el treball

En l’àmbit laboral donaran llum verda a una llei per a la igualtat retributiva que reculli la transparència salarial. Veurem mesures per a l’equiparació dels permisos de paternitat i maternitat iguals i intransferibles i la protecció efectiva en els casos d’embaràs i lactància. Crearan una Oficina Estatal de lluita contra la discriminació en la Inspecció de Treball i impulsaran la integració en el Règim General de la SS a les treballadores de la llar i ratificaran el Conveni 190 de la OIT sobre l’eliminació de la violència i l’assetjament en el món del treball. Al mateix temps, incentivaran la titularitat compartida de les explotacions agràries i crearan línies de suport per a les dones emprenedores del medi rural.

En l’educació es potenciarà la perspectiva afectiu-sexual amb un enfocament d’igualtat i la promoció de les vocacions STEM entre les nenes amb la integració de la perspectiva de gènere en el professorat involucrat en aquest àmbit. Mentre que en cultura recullen la posada en marxa d’un Pla d’Acció sobre Igualtat que combati la bretxa de gènere i que visibilitzi a les creadores. Alguna cosa semblant ocorre en l’esport on es preveu un Pla Estratègic que potenciï l’esport femení tant en la seva visibilització com en la paritat.

Finalment, preveuen modificacions en el sistema electoral encaminades a establir llestes cremallera en els processos, així com acabar amb la “taxa rosa”.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

La periodista Montserrat Minobis, pionera en el bàsquet femení

Invisibilitzades? Les nostres referents Aprofitant el partit del diumenge cinc de març d’aquest 2023 de...

Notícies sobre el sud. Els mitjans de comunicació provoquen desigualtat de gènere

El dimecres 11 de maig es presentarà l’informe “Representació de les relacions de gènere en...

maribel

Feminisme islàmic o musulmanes feministes?

OPINIÓ Algú es podria preguntar perquè hi ha tant interès en justificar un suposat...