Dimarts 07 maig 2024

Dimarts 07 maig 2024

Compartir

Portugal: Interseccionalitat, Comunicació i Cultura / La Independent / Notícies Gènere

Carla Cerqueira, del Centre de Estudos de Comunicação i Sociedade de la Universidade do Minho i Universidade Lusófona do Porto i Sara Isabel Magalhães del Centre de Psicologia de la  Universidade do Porto, Faculdade de Psicologia i Ciências da Educação Universidade do Porto, coordinen la presentació de dossiers d’estudis de gènere referents a la proposta de treballs sobre la Interseccionalitat, Comunicació i Cultura: (Entre) Encreuaments de Matrius de Opressió i Privilegi.

 

Foto:www2.univ-Paris8.fr

 

La data per a l’enviament d’articles és fins el 25 de novembre i seran publicats el maig de 2017.

Aquests estudis han de comprendre, estudis de gènere i/o feministes de la comunicació i de la cultura que estan experimentant una forta consolidació científica, a nivell internacional, cosa que també esdevé en el context portuguès.

En aquesta àrea d’investigació resulta cada vegada més important deconstruir una categorització social que promou i reïfica asimetries de poder, consolida el pensament d’un sol eix (single-axis) i comporta una visió universal de gènere (gender-universal), intentant qüestionar els models de dominació i subordinació, de desigualtats i privilegis.

El dossier temàtic que presentem té com a principal objectiu compilar propostes teòriques, metodològiques i empíriques que apliquin la perspectiva interseccional (Crenshaw, 1991; Nogueira, 2011, 2013; May, 2014; McCall, 2005) a l’àrea de la comunicació i de la cultura. Aquest enfocament teòric, que es proposa com a element polític de promoció d’igualtat, de ciutadania i del sistema democràtic (McCall, 2005; Nogueira, 2011, 2013), destaca l’existència de diversos eixos de desigualtat.

La proposta reiivindica el paper de la comunicació i la cultura en les seves diverses variants com a elements potencialment determinants en la deconstrucció de jerarquies de “personalitat” (personhood) mitjançant la promoció de representacions més properes de les idiosincràsies individuals, alhora que destaca la seva capacitat de estímul a l’educació per a la diversitat sociocultural.

Arrelat en una perspectiva feminista contemporània, que transcendeix les qüestions relatives a homes i dones, i que aborda un “espectre molt més ampli, per la seva relació […] amb altres moviments i altres preocupacions socials i polítiques”

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Estado Español: Akelarre a Ana Belén Gómez Dorado. Plataforma 7N

  ¡¡ Abracadabra ¡¡¡¡ Akelarre a Ana Belén Gómez Dorado,y todas y todos los jueces...

Vides en construcció

     Denise Ocampo fa molts anys que treballa amb nenes i nens. Encara que...

Barcelona: Presentació de la recerca sobre esterilitzacions forçades al Perú / La Independent / Notícies gènere

Aquest divendres 14 d’octubre es presentarà a Barcelona la recerca “La veritat està en els...