Dimecres 01 maig 2024

Dimecres 01 maig 2024

monitoreo medios

Compartir

Gènere i cooperació, poques dones protagonistes en les fotos

La presència de les dones en les imatges fotogràfiques dels principals diaris catalans és reduïda en relació a la dels homes i és, a més, de menor rellevància en els espais. En alguns casos aquesta presència és estereotipada i de caràcter sexista. La informació sobre cooperació, tant en informació com en imatges, és pràcticament inexistent.

 

En la revisió i anàlisi quantitativa dels titulars de 12 portades dels diaris La Vanguardia, El Periódico de Catalunya, Ara i El Punt Avui, que es va realitzar de les edicions de dates 19 i 27 d’octubre i del 4 de novembre, s’observa una majoria significativa de fotografies on predominen els homes.

De 39 fotografies, els homes són presents per rellevància noticiosa en 17 ocasions, mentre que les dones 11; quan es tracta d’imatges que tenen una funció més aviat il·lustrativa, els homes són presents en 10 oportunitats enfront de 5 de les dones (en alguns casos, les fotografies mostren a ambdós sexes).

 

Marginals i estereotipades

La possessió i posteriors actuacions de Carme Forcadell com a presidenta del Parlament de Catalunya li ha donat força protagonisme informatiu en les últimes setmanes; però, la seva presència a les imatges no sempre acompanya aquest fet, en alguns casos apareix de manera marginal en les fotografies o Artur Mas, president de la Generalitat en funcions, té més rellevància tot i que la informació i el titular és de Forcadell.

Es donen els casos en què les imatges on apareixen dones tenen clars senyals de reproducció d’estereotips de caràcter sexista: la fotografia de la nova esposa d’un magnat, la mà d’una dona que tria un embotit en un mercat o la imatge d’una noia jove tipus model que menja una hamburguesa amb cert to de contingut sexual.

El sector d’esports generalment té un espai a les portades i sol tenir una imatge que il·lustra o acompanya la informació i aquí, en aquesta àrea, la presència masculina és aclaparadora, ja sigui amb imatges d’esportistes famosos del futbol o del motociclisme o amb fotografies de la inflada o seguidors que són homes. En esports la dona no apareix en les pàgines interiors i aquesta absència es reflecteix molt més en les portades.

Quan la imatge femenina és absolutament protagonista sol ser de menor grandària o marginal, en cas d’alguna entrevista o per un fet especial com el Premi Nacional de les Lletres obtingut per Carme Riera.

 

 

 portadas

 

 

Cooperació absent

Els temes de cooperació no apareixen en portada; però, es troba alguna informació en relació amb el tema del suport que Europa donarà a les persones refugiades pels conflictes bèl·lics al Pròxim Orient.

En aquests temes, les imatges que apareixen tenen una funció més aviat il·lustrativa i són de les persones refugiades en el seu trajecte cap a Europa central, on apareixen fonamentalment homes. La informació d’aquest drama sol tractar de manera general per a homes i dones i no sempre es fa una diferenciació de les característiques d’aquesta situació per a cada un dels sexes, on sol ser més dura per a les dones.

La Independent realitza un informe setmanal del tractament informatiu de les portades de diaris catalans i de tertúlies de canals de televisió nacionals (“Els Matins” i “.Cat” de TV3, “Mès 324” de 324 i “8 al Dia” de 8TV).

És un projecte comú entre l’Associació dinamitzadora de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadors de Catalunya – Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (AD. XIDPIC.CA- XIPVG) i l’Associació Sicom, Solidaritat i Comunicació que compta amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

 

Més informació:

Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament
Associació Sicom, Solidaritat i Comunicació

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

20a MOSTRA: Una Antologia

Enguany la Mostra internacional de films de dones de Barcelona commemora la seva 20a edició...

Amb motiu del Dia Internacional de la Síndrome de Down 21 de març

Una discoteca impedeix l’entrada a nou persones amb discapacitat intel·lectual· Un jutge priva del dret...

Catalunya: Es presenta el primer registre de plans d’igualtat per a les empreses / La Independent / Notícies gènere

La Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Empresa i Ocupació i, més concretament del...