Dimarts 30 abril 2024

Dimarts 30 abril 2024

Ángela González i Women ‘s Link esperen resposta del ministeri de Justicia

 

 
Sortint de lliurar la carta. Foto:  Women’s Link
 
Fins a la data el Govern central no ha fet declaracions sobre els seus plans per implementar aquest històric dictamen, tan important per a la societat

  
El dia 17 de septiembre Women ‘s Link va lliurar, en representació d’Ángela Gonzalez, una carta formal al, aleshores, ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón on l’informava de la seva obligació de complir amb el dictamen emès pel Comitè CEDAW condemnant a Espanya per aquest cas, per tractar-se de jurisprudència vàlida que dota de contingut a la Comite CEDAW, que forma part de l’ordenament jurídic en base a l’article 96.1 de la Constitució. 
   
El ministre de justicia, té l’oportunitat d’anunciar les mesures que adoptarà per garantir els drets de les dones víctimes de violència i dels seus fills i filles. 
 
D’altra banda, la Delegada del Govern contra la Violència de Gènere, Blanca Hernández, va convocar a Ángela González i als seus representants legals de Women’s Link, a una reunió el matí del 18 de setembre. L’organització va assistir a la convocatòria com a part del procés per assegurar el compliment de les obligacions que té el Govern. 
 
Aquestes obligacions inclouen: atorgar a Ángela una reparació adequada i una indemnització integral i proporcional a la gravetat de la conculcació dels seus drets; adoptar mesures efectives perquè els antecedents de violència de gènere es tinguin en compte per estipular els drets de custòdia i visita i perquè l’exercici d’aquests drets no posi en perill la seguretat de les víctimes de la violència, inclosos els seus fills i filles; proporcionar formació obligatòria a jutges i jutgesses sobre l’aplicació d’estereotips de gènere en les seves decisions. 
 
 
La història 
 
El setembre de 2012 Women ‘s Link va presentar el cas d’Ángela González Carreño c. Espanya, davant el Comitè per a l’Eliminació de la Discriminació contra la Dona (Comitè CEDAW), denunciant la violació de l’Estat de les seves obligacions sota la Convenció CEDAW.
 
Ángela, que patia violència de gènere, va fugir del seu domicili amb la seva filla Andrea. La situació de violència es va mantenir i durant anys Ángela va buscar protecció per a ella i la seva filla davant les autoritats, sol·licitant, entre altres mesures, que el règim de visites de la seva filla amb el maltractador fora vigilat. Tot i les més de 30 denúncies presentades, els tribunals van permetre que el règim de visites de la nena amb l’agressor fora sense vigilància. Com a conseqüència de l’actuació negligent de les autoritats, Andrea va ser assassinada pel maltractador en l’any 2004, quan tenia set anys, durant una de les visites. 
 
 
 
Womnen
 
 
 
Al juliol de 2014, el Comitè va determinar que hi va haver responsabilitat de les autoritats en la mort d’Andrea, derivada de la seva actuació negligent. En el seu dictamen, assenyala la necessitat que es tinguin en compte els antecedents de violència de gènere en els procediments de determinació de la custòdia i del règim de visites de nens i nenes, perquè no es posi en perill la seguretat de les víctimes de violència, inclosos fills i filles. A més, afirma que els estereotips afecten el dret de les dones a un procés judicial imparcial i que les autoritats espanyoles van aplicar nocions estereotipades sobre la naturalesa i la gravetat de la violència de gènere, així com dels drets de visita dels pares maltractadors vers filles i fills. 
 
 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

unnamed

Barcelona: “La vida es preciosa”. Homenatge a Neus Català i dones deportades als camps nazis / La Independent / Notícies Gènere

 L’acte tindrà lloc el dia 6 d’octubre a l’Auditori del Conservatori del Liceu. Hi participaran:...

Estat: Atapeïda agenda dels sindicats per a la celebració del Dia Internacional de la Dona

Manifestacions, concentracions i taules rodones són la tònica general de les properes jornadesa l’ Estat...

La doctora Anna Berga nova presidenta de CIC

“hi ha una nova generació de noies i noies que tenen molt clar que els...