Dissabte 04 maig 2024

Dissabte 04 maig 2024

Compartir

Guatemala: Reconeixemnt a Alaíde Foppa en el centenari del seu naixement / La Independent / Notícies gènere

 

La intel·lectual, poeta, acadèmica i feminista Alaíde Foppa, nascuda a Barcelona el desembre de 1914 de mare guatemalenca, pare argentí i exiliada a Mèxic on va viure i va escriure la major part de la seva obra poética, ha estat homenatjada, en el centenari del seu naixement, per diverses institucions a la capital de Guatemala.

Foppa va tornar el 1980 a aquella ciutat des del seu exili mexicà a la recerca d’alguns dels seus fills,  assassinats per involucrar-se amb la guerrilla guatemalenca i allí va ser segrestada i desapareguda sota el govern del dictador Romeo Lucas García. Malgrat l’ interès i campanyes de diversos organismes internacionals i pressions dels Estats Units, França i Mèxic, no es va poder aclarir llavors la seva desaparició. Abans de Mèxic, on va ser professora a la Universitat Autònoma (UNAM) i una de les fundadores de la primera revista feminista mexicana, FEM, i col·laboradora del programa Fòrum de Dona a la ràdio universitària, Alaíde Foppa va viure a l’Argentina i a Itàlia.

Aquesta primavera de 2014, el primer reconeixement li ha estat atorgat per l’ambaixada de Mèxic al Centre Cultural Luis Cardoza i Aragó, en iniciar-se la Comissió pel centenari del seu naixement a la capital d’aquest país centreamericà. La Universitat de San Carlos (USAC) la Universitat pública d’aquesta ciutat, va lliurar també un reconeixement oficial a la seva família i, finalment, l’Instituto Universitario de la Mujer de la USAC (IMUSAC) que celebra el seu nové aniversari, va retre un homenatge a destacades dones acadèmiques i estudiants universitàries, en memòria de la trajectòria de Alaíde Foppa. 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Polònia: Reduir a les dones a ser una incubadora

El govern ultradretà de Polònia ha ajornat l’entrada en vigor de la decisió del Tribunal...

“Som el segon millor equip d’Europa”

No va poder ser. Malgrat el gran esforç que van realitzar les jugadores del Itxako...

Dones camperoles

Als països del Sud, les dones són les principals productores de menjar, les encarregades de...