Dimecres 01 maig 2024

Dimecres 01 maig 2024

Compartir

Declaració Calala: En defensa dels drets humans de les dones i de les dones que els defensen

• La violència de gènere és la violació de drets humans més generalitzada, socialment més tolerada i exercida amb gran impunitat contra les nenes, joves i dones en general. A més, és un dels principals obstacles per a la igualtat de gènere, el desenvolupament i la pau .

• Les dones constitueixen la major part de persones desplaçades, refugiades i afectades per violència sexual. Les dones indígenes, les que pertanyen a minories, les refugiades, les indigents, les recloses en institucions o detingudes, les nenes, les dones amb discapacitats, les ancianes i les dones en situacions de conflicte armat són particularment vulnerables a la violència.

• Els avenços internacionals en la lluita contra la violència de gènere són fruit de l’activisme internacional del moviment feminista: des dels anys 70, les organitzacions de dones han desenvolupat estratègies d’incidència a la comunitat internacional per visibilitzar les implicacions d’aquesta violència .

• Els drets sexuals i reproductius i el dret a una vida lliure de violència són drets humans, i constitueixen dues de les reivindicacions històriques del moviment feminista internacional, així com eixos centrals de la lluita de les defensores de drets humans a Amèrica Central.

• Lleis i directives internacionals contemplen l’especial vulnerabilitat de les defensores de drets humans: La resolució 1325 del Consell de Seguretat de l’ONU sobre Dones, Pau i Seguretat insta els Estats a augmentar la protecció de les dones davant la violència que es dóna en els conflictes armats i les situacions de postconflicte i les Directrius de la UE sobre defensors i defensores de DDHH i sobre Violència contra les Dones i la lluita contra les formes de discriminació contra elles sol • liciten que es presti especial atenció a la seva situació de risc .

• Les defensores agrupades en la Iniciativa Mesoamericana de Mujeres Defensoras de DDHH estan generant alternatives col·lectives de protecció, seguretat, autocura i cura recíproca, per salvaguardar la seva vida i integritat i assegurar la continuïtat de les seves lluites .

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Manifiesto de la Plataforma Impacto de Género YA. Presupuestos generales Estado español

    LA PLATAFORMA IMPACTODE GÉNERO YA PRESENTA EN EL CONGRESO SU MANIFIESTO SOBRE LOS...

Donasport es consolida a Barcelona

Com a novetats inclou ioga, contact improvisació i una calçotada Donasport se celebra a Barcelona...

Barcelona: Inauguració de l’exposició sobre la primera caravana de migrants de Centreamèrica / La Independent / Notícies Gènere

El proper dijous, 19 de desembre, a les 18,30h s’inaugurarà al Col·legi de Periodistes de...