Dimecres 24 abril 2024

Dimecres 24 abril 2024

#5NTarragona Marxa contra les violències masclistes

 

 

 

El Moviment Feminista de Catalunya, del País València i de les Illes Balears ha convocat pel 5 de Novembre de 2016 la Marxa: “Un crit contra les violències masclistes a Tarragona”. S’espera que hi participi tota la societat civil i s’hi han adherit organitzacions polítiques i sindicals. Des d’inicis  d’aquest any hi ha hagut 88 assassinats masclistes.

Fins a la data, segons s’ha informat, són més d’un centenar d’organitzacions feministes les que participaran en la Manifestació del 5N a Tarragona. És important ressaltar que aquesta convocatòria conjunta del moviment feminista contra les violències masclistes és la primera als països catalans.

S’ha realitzat a Barcelona d’una roda de premsa per informar dels actes que tindran lloc al voltant de tota la jornada del dia 5 de novembre a Tarragona. Alli les convocants, mostraran la seva seguretat en que “el Moviment Feminista és la clau de la transformació cultural i social, i que amb la força de totes i practicant l’autoorganització, l’empoderament i l’autodefensa feminista, s’acabin les violències masclistes”. Amb la manifestació es busca “l’eradicació d’unes violències què ens segueixen sometent a tots els àmbits de la nostra vida”.

Les organitzadores diuen que mitjançant un manifest denuncien “La pervivència d’un sistema hetero patriarcal i capitalista, origen i nucli de totes els violències, que tolera la desigualtat que li treu credibilitat i autoritat a les dones i que està present a totes els estructures de la societat. Que les violències masclistes representin una greu i sistemàtica vulneració dels drets humans de més de la meitat de la població a la nostra societat”. Tambe “estem contra la violència sexual que pateixen totes les dones i els nenes refugiades, tant en els països d’origen del conflicte, com a la procès de trànsit i en els països d’acollida”.

Des de l’any 1999 hi ha hagut més de 1.378 feminicidis per violència masclista a diferents territoris de l’Estat Espanyol. Enguany, fins a dia d’avui han estatassassinades 88 dones, segons Feminicidi.net.

“Volem acabar amb tots els fonamentalismes religiosos heteropatriarcals i misògins que vulnerin els drets fonamentals de les dones, justificant les violències masclistes”, diuen les organitzadores.

Denuncien que “totes les lleis contra les violències de gènere i/o violències masclistes, tant l’espanyola del 2004, com la catalana del 2008, la valenciana del 2012 o la legislació referent de ses Illes no han anat acompanyades de prou dotació pressupostària i dels recursos adients que permetrien el desplegament integral d’aquestes lleis”.

“Creiem que el sistema judicial reprodueix les estructures patriarcals i perpetua les violències masclistes, cosa que afavoreix la desprotecció de les dones en risc i invisibilitza i minimitza les violències viscudes. Denuncien, per tant, una evident manca de voluntat política per eradicar les violències masclistes.

La Plataforma Feminista 5N a Tarragona demana: “Que tota la societat en l’àmbit personal, col·lectiu i molt especialment les seves organitzacions i institucions de govern es comprometin en la prevenció i l’eradicació de les violències masclistes”.

 

 

 

autobus a tarragona

 

 

Volen que les mesures i els recursos incloguin tant la violència exercida en l’àmbit de la parella, com les agressions sexuals al carrer, l’assetjament sexual i per raó de sexe i d’identitat sexual en l’àmbit laboral, la trata amb finalitats d’explotació sexual i laboral de dones i nenes i tot tipus de violències masclistes.

Tambien que s’eliminin totes les traves existents per a les dones migrants en situació irregular per accedir a les mesures d’atenció integral i protecció efectiva contra la violència de gènere.

Volen que es faci efectiva la possibilitat de rebre asil o refugi polític per motius de persecució per violència masclista, opció sexual i d’identitat de gènere, i es crein models d’atenció feministes, que han de ser integrals i multidisciplinaris i han d’incloure processos de recuperació, reparació i acolliment. Han d’estar centrats en l’empoderament de les dones i han de partir de les seves necessitats. Perquè això pugui dur-se a terme, totes les persones que les atenguin han de tenir formació feminista.

Exigeixen que “la prevenció contra les violències masclistes sigui una política prioritària, que inclogui un sistema coeducatiu en totes les etapes educatives i la formació específica per a tot el personal professional que intervé en els processos educatius, i que els mitjans de comunicació i de producció cultural es comprometin en la lluita contra les violències masclistes, que facin un tractament adequat de les diferents violències masclistes, visibilitzant-les, evitant tractar-les amb sensacionalisme morbós i utilitzant un llenguatge i unes imatges no sexistes”. 

Tambe demanen que es desenvolupi i implementi el Conveni d’Istanbul i el compliment de les recomanacions de la CEDAW. La reforma de  les lleis perquè hi estiguin reflectides totes les formes de violència contra les dones, per que  el sistema judicial assumeixi la responsabilitat envers la violència masclista, que generi estructures reals de protecció, que ampliï la qualitat i quantitat dels torns d’ofici amb perspectiva feminista, que respecti els processos i les necessitats de les dones iimplementi mesures de justícia real i efectiva.

Según las convocantes, elles “continuaran denunciant i recordant, avui i sempre, que la violència és responsabilitat de qui l’exerceix, no de qui la pateix”.

Demanen la construcció d’una societat digna, lliure de violències per a totes i tots, i creuen que cal escoltar i reconèixer “que el moviment feminista es la clau de la transformació cultural i social. Sense les dones no hi ha revolució”. I que “som milions de dones sostenint la vida i construint relacions lliures de violència, y perquè les pràctiques de llibertat femenina són una mediació universal per a la transformació de la feminitat i de la masculinitat. Que les dones teixim xarxes i que sense xarxes no es pot abordar el canvi social”.

 

 

 

 

Tarragona buena

 

 

 

“Les organitzacions de dones feministes som referents de voluntat i acció política per a la llibertat, la vida, l’equitat, la pau i la sostenibilitat. Les unes al costat de les altres, practicant l’autoorganització, l’empoderament i l’autodefensafeminista, diem prou a les violències masclistes i ens donem suport per gaudir de  relacions lliures”.

Diferents col·lectius de dones de Tarragona, tenen organitzat un dinar popular.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Núria Pompeia, seny i rauxa

*Fotografies de la cloenda de l’exposició “Núria Pompeia: Sola davant la vinyeta”. Visita a la...

tere moll

La contínua metamorfosi del patriarcat

  OPINIÓ Aquesta setmana escoltava en boca d’una dona com en som de dolentes, en...

Despres del 8M?

El 8M 2024. Una mostra d'aquesta gran força que mou el món...