thTIIMG9V0

3 de maig, Dia Mundial de la Llibertat de Premsa

En el context mundial, assumir la tasca periodística és un factor de risc per a la vida de qui l’assumeix, no en va el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, en el Dia Internacional de la Llibertat de Premsa 2018, ha fet una crida als governs perquè protegeixin a les i els periodistes i que promoguin una premsa lliure i garanteixin el dret a la veritat.

Assumir la tasca periodística implica importants reptes, sobretot en contextos de conflicte polític, de crisis econòmiques, de crisi humanitària, de guerres i de conflictes socials i econòmics, on la lluita per una vida digna i en igualtat es juguen el futur en llibertat i benestar.

La Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (RIPVG), que agrupa a periodistes de 36 països i ala qual pertany la XIDPIC.CAT, fa una crida als Estats a instrumentar polítiques que garanteixin accés equitatiu a la propietat i als càrrecs de direcció i presa de decisions en els mitjans de comunicació. Només el 27% dels llocs d’alta direcció en les empreses mediàtiques estan ocupats per dones en comparació del 73% que ostenten els homes, segons l’informe global de la Fundació Internacional de Dones en els Mitjans (IWMF) sobre l’estat de la dona en els mitjans de comunicació.

La Xarxa Internacional en el seu comunicat també fa una crida a treballar en la construcció d’un entorn segur per a la llibertat de premsa, sense violència ni assetjament sexual per a les dones en les redaccions, sense precarietat ni bretxa salarial, propiciant condicions laborals favorables per a la conciliació de la vida privada i professional.

En aquest dia, és pertinent celebrar els principis fonamentals de la llibertat de premsa per vindicar la veritat i la imparcialitat; és important avaluar la situació de la llibertat de premsa al món per evidenciar com els contrapesos de poder posen en qüestió la tasca dels mitjans de comunicació, la justícia i l’estat de dret; és transcendental defensar els mitjans de comunicació dels atemptats contra la seva independència perquè són espais de socialització i d’accés a la informació sense la qual no pot haver-hi una veritable participació ciutadana.

Sens dubte, retre homenatge a les i als qui exerceixen la tasca periodística implica primer fer memòria de manera coratjosa i fent ús de la paraula i la veritat dels i de les que van perdre la vida en compliment del seu deure. No podem deixar de reconèixer el protagonista paper de la premsa en el desenvolupament sostenible, com a garant de la transparència i l’estat de dret perquè és l’únic contrapoder que pot contribuir a fer millor aquest món i més vivible.

Cada vegada més caps d’Estat electes democràticament veuen a la premsa com un adversari, ha advertit Reporters Sense Fronteres (RSF) en el seu Rànquing Mundial de la Llibertat de Premsa 2018. És una realitat preocupant sobre la qual és imprescindible assumir mesures eficaces no només des dels Estats, sinó des de la societat civil per enfortir la garantia d’una premsa lliure i veraç, sense condicionants de poder i interessos, sinó que estigui al servei de la democràcia, la justícia social, la igualtat de gènere i la llibertat d’expressió.

La Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (RIPVG), el Sindicat de Periodistes de Catalunya, Grup de Periodistes Ramon Barnils, l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, SomAtents i SiCom han emès valuosos i pertinents comunicats i organitzat diversos actes per reivindicar una premsa lliure de tota opressió, un reconeixement evident a la participació de les dones periodistes en tots els espais de decisió dels mitjans de comunicació i reclamar un treball digne per als i les que treballen en un sector, que sens dubte, assumeix cada dia el fet de generar una informació veraç, oportuna i transformadora.

 

Comunicat XIDPIC.CAT – RIPVG

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

També et pot interessar