Diumenge 25 febrer 2024

Diumenge 25 febrer 2024

10è aniversari del 22@Barcelona

 La ministra de Ciència, Innovació i Tecnologia, Cristina Garmendía, executiva de la ciència i gestora, tanca l’acte

 

 

La transformació del que s’anomenava el “Manchester Català” va començar fa deu anys amb el projecte 22@Barcelona. El projecte va ser transformar un espai industrial en un model d’espai d’innovació i cultura del coneixement.

 

 

Els quatre presidents del districte 22@ fins avui han estat:

Joan Clos, impulsor del projecte, que en un vídeo passat durant l’acte, ha recordat que un lloc decadent de 3 millions de m2 dedicats a la indústria tradicional, ha passat a ser un espai de la indústria del coneixement on hi ha 7.000 empreses i 90.000 treballadors.

 


Joan Major, que li va donar l’impuls urbanístic, ha remarcat també, en un altre vídeo, que de la indústria tradicional s’ha passat a la nova indústria: “En aquest món de globalització, on hi ha més de dos mil millions de persones que van augmentant amb el temps, aquesta paraula hauria de significar per a nosaltres que hem de canviar”.


Miquel Barceló, impulsor dels clústers, ha recordat que van analitzar el que passava a les ciutats capdavanteres a finals del segle XX i van veure que s’integra l’urbanisme amb la nova tecnologia; l’activitat productiva amb l’acadèmica i de recerca. Així al districte 22@ es van assignar a les àrees industrials nous objectius. Hi havia 226 empreses dedicades a impulsar el projecte. Segons Barceló, transferir el nou coneixement al món de l’empresa, que és el que està fent Barcelona Media, és el producte més reixit.

Jordi William Carnes, 4t president del districte, ha consolidat el 22@Barcelona i està exportant el projecte a la resta de la ciutat i a Espanya. “Es treballa en que aquesta experiència econòmica es pugui aplicar a noves zones de la ciutat i a ciutats de la resta d’Espanya”.

L’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha agraït a tots els que estan o han estat implicats en aquest projecte els seus esforços per tirar-lo endavant, i ha recordat que fa 150 anys el pla d’Indefons Cerdà va expandir Barcelona des de la Ciutadella al Besòs, i lan va transformar en la Barcelona moderna: “Barcelona es repensa i es reinventa, es pensa i es transforma. A les velles fàbriques s’hi posen nous continguts i aquest  projecte es pot expandir a nous espais: Zona Franca, més enllà de Collserola…, s’han de generar múltiples de 22@.”

 


Instantània de la presentació de l’alcalde Jordi Hereu

 


La ministra de Ciència, Innovació i Tecnologia, Cristina Garmendía, que fins abans de la seva presa de posició en el ministeri, havia estat empresària en el camp de la biotecnologia i combinava el món de la recerca amb el del negoci, és una executiva de la ciència, una bona gestora, com es va demostrar el 2001 en l’ajuda per a posar d’empeus el grup Genetrix (nascut sota el paraigua del Centre de Biologia Molecular del CSIC), que ha generat diferents empreses biotecnològiques, com Cellerix, que lidera el desenvolupament de cèl·lules mare adultes derivades del teixit adipós. És una dona acostumada a estar en consells administratius d’empreses biomèdiques i en comités executius.

 

Jordi Hereu, Cristina Garmendia i Jordi William Carnes


La ministra ha tancat l’acte dient que Barcelona se situa, amb projectes com el 22@, a la vanguarda del camí social. Ha recordat que ahir es va concedir a Barcelona el distintiu de “Ciudad de Ciencia y la Innovación”, distintiu que reconeix l’important esforç i compromís de les ciutats guardonades amb l’R+D+i. Durant tres anys formarà part de la Red Impulso i comptarà amb una sèrie de beneficis en el marc de les polítiques de l’R+D+i. Aquests tres anys són renovables en funció de les actuacions de la ciutat en aquest període. Ha dit que “amb el compromís de l’alcalde espera que Barcelona aconseguirà mantenir per molts anys aquesta distinció”.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Xile: El Cens pregunta sobre parelles del mateix sexe

Amb una nova pregunta que pretén visibilitzar a les parelles gais i lèsbiques que conviuen,...

Tere Molla

Moviment feminista, moviment revolucionari

  OPINIÓ El passat vuit de març vam poder comprovar com de viu és el...

Catalunya: Manifest de Xarxa de Dones feministes contra la Violència: 25n Juntes i lliures desmuntem la cultura de la por

  25 de novembre 2013, Dia Internacional de la No Violència Contra les Dones i...