Dimecres 29 març 2023

Dimecres 29 març 2023

Compartir

10 dones entre les 29 personalitats Creu de Sant Jordi 2017

Fotografia de “familia” de les persones premiades amb la Creu de Sant Jordi 2017

El 30% dels Premis Creu de Sant Jordi, el principal reconeixement que dóna Catalunya a personalitats, han estat lliurats enguany a dones, 10 de 29, a banda dels guardons que han rebut 24 entitats.

Les premiades són Fina Birulés i Bertran, filòsofa i docent; Montserrat Català i Benavent, secretària del president Tarradellas i directora de l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià; Rosa Clarà i Pallarès, modista i empresària del sector; Rosa Fabregat i Armengol, farmacèutica i escriptora; Montserrat Freixer i Puntí, activista contra el càncer; Teresa Gimpera, model i actriu; Anna Hospital Ribas, mèdica; Gemma Mengual, esportista. A més, a títol pòstum, a Maria Pilar Busquet i Medan, activista cultural i política, i a Carme Chacón, política.

Les personalitats guardonades amb la Creu de Sant Jordi “ens interpel·len a ser activistes i mobilitzar-nos per el que creiem”, ha dit el president català Carles Puigdemont durant l’acte de lliurament d’aquests premis que reconeixen “els serveis prestats a Catalunya en la defensa del seu identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural”.

L’acte, que s’ha celebrat al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, també ha comptat amb l’assistència de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, del conseller de Cultura, Santi Vila, i de diversos membres del Govern.

 

Feminismes

Entre les dones guardonades destaquem especialment a la professora Fina Birulés Bertran, feminista i investigadora del Centre de recerca ADHUC – Teoria, Gènere, Sexualitat i fundadora del Seminari Filosofia i Gènere a la Universitat de Barcelona.

La tasca de Birulés ha estat intensa i reconeguda internacionalment per la traducció, estudi i divulgació de la producció filosòfica femenina. Ha treballat “al voltant dels nuclis de la subjectivitat política, història i acció, qüestions de teoria, i especialment l’obra de Hannah Arendt i d’altres filòsofes del segle XX”, a més de ser autora de gran quantitat de llibres i assajos, tali com ha informat la Universitat de Barcelona.

També han estat reconegudes dones que, des dels seus respectius àmbits i activitats i posicions dins el feminisme i la posada en valor de l’apoderament femení, s’han mostrat com a referents entre les dones, entre elles: Rosa Fabregat i Armengol, escriptora que sempre ha reivindicat el paper de la dona en la societat.

 

Millors exemples

“Avui premiem els nostres millors exemples i ho fem orgullosos des de la transversalitat, el reconeixement i la gratitud de la gent del país cap a tots vosaltres”, ha defensat el president, d’acord amb la informació de premsa de la Generalitat, que ha afegit que ” un país que no reconeix la vàlua de la seva gent no va enlloc, i nosaltres tenim un camí marcat i sabem on volem anar “.

El cap de l’Executiu ha remarcat que en el conjunt dels guardonats “hi ha el país que hem fet i el que ens encamina al que volem ser”. I ha assegurat que la societat catalana se sent representada per totes les persones i entitats que, des de 1981, han rebut aquesta distinció.

Tant el llistat de les persones guardonades com les entitats premiades són esmentades a continuació, d’acord amb la informació proporcionada des de la Generalitat de Catalunya.

 

Dones guardonades amb la Creu de Sant Jordi

 

premio sj-Fina birules

Fina Birulés i Bertran

Filòsofa i docent. Per la seva intensa tasca de traducció, estudi i divulgació de la producció filosòfica femenina, i particularment de l’obra de Hannah Arendt. Autora de nombrosos assaigs, ha analitzat també qüestions de subjectivitat política i ha fet remarcables aportacions a la teoria feminista.

 

premio sj-montserrat catlan

Montserrat Catalan i Benavent

Secretària del president Tarradellas i directora de l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià. Per la seva tasca de preservació de la memòria del president Tarradellas, del qual en va ser col·laboradora directa. Aquesta tasca ha tingut la seva expressió més clara en la gestió del llegat documental de l’arxiu presidencial, dipositat al monestir de Poblet, del qual en va ser directora des del 1988 fins la seva recent jubilació.

 

premio sj-rosa clara pallares

Rosa Clarà i Pallarès

Modista i empresària del sector de la moda. Per la seva destacada participació en el món de la moda femenina a partir de la seva empresa, fundada el 1995, que ha adquirit presència internacional i un sòlid prestigi per les seves creacions. Ha contribuït a la projecció exterior de Barcelona i de Catalunya a través de la participació en salons i certàmens i de la comercialització dels seus dissenys arreu del món.

 

premio sj-rosa fabregat

Rosa Fabregat i Armengol

Farmacèutica i escriptora. Pel conjunt de la seva trajectòria intel·lectual. És autora d’una obra literària singular, desplegada en diversos gèneres i caracteritzada per la contemplació de la naturalesa i per la sensibilitat social, reivindicant el paper de la dona i defensant els més desafavorits. Com a narradora ha explorat distintes tècniques expressives i com a poetessa ha destacat per la perfecció formal del llenguatge.

 

premio sj-montserrat freixer

Montserrat Freixer i Puntí

Activista contra el càncer. Per l’extensa tasca desenvolupada en la lluita contra aquesta malaltia. Presidenta d’Osona Contra el Càncer, una entitat que aplega més de 2.500 associats i que mobilitza prop d’un miler de voluntaris i voluntàries a través de les 45 delegacions locals que té a la comarca.

 

premio sj-teresa gimpera

Teresa Gimpera i Flaquer

Model i actriu. Per la seva carrera professional, iniciada als anys seixanta com a model publicitària i continuada com actriu cinematogràfica, havent participat en més de vuitanta pel·lícules a les ordres dels més acreditats directors catalans, espanyols i europeus. La seva és una figura central en la cinematografia catalana.

 

premio sj-anna hospital

Anna Hospital Ribas

Metgessa. Per les seves importants realitzacions en la medicina forense, i particularment en el camp de l’odontologia forense, en el qual és una referència. Ha estat enviada en missió especial en casos de grans catàstrofes per ajudar a identificar víctimes, tasca que ha dut a terme combinant el rigor tècnic amb la qualitat humana.

 

premio sj-gemma mengual

Gemma Mengual Civil

Esportista. Per la seva dilatada trajectòria en la natació sincronitzada, esport que ha aconseguit popularitzar entre el gran públic. Extensament llorejada, al seu palmarès s’hi poden destacar 17 medalles d’or, 18 de plata i 12 de bronze, entre campionats del món, europeus i Jocs Olímpics. Ha participat en quatre olimpíades.

 

Guardonades a títol pòstum

 

premio sj-maria pilar busquet

Maria Pilar Busquet e Medan

Activista cultural i política. Pel seu paper en la recuperació de les institucions araneses i dels símbols d’identitat d’era Val i per la seva defensa dels vincles històrics i culturals amb Catalunya. Com a diputada al Parlament català fou ponent de la llei del règim especial d’Aran. Posteriorment esdevingué Síndica del Conselh Generau d’Aran, essent la primera dona que ocupava aquest càrrec des de la seva institució, a principis del segle XIV. Treballà per la normalització de l’ús de l’occità aranès, llengua que va cultivar com a escriptora.

 

premio sj-carme chacon

Carme Chacón Piqueras

Política. Per la seva dedicació als afers públics en què va acreditar una decidida voluntat de servei i una preocupació constant pels problemes socials. Professional del dret, exercí com a regidora d’Esplugues de Llobregat i diputada al Congrés. Va ser ministra d’Habitatge i de Defensa.

 

Altres personalitats guardonades amb la Creu de Sant Jordi

Ramon Boixadós i Malé
Francesc Burrull i Ill
Eusebi Casanelles Rahola
Miquel Crusafont i Sabater
Josep Cuní i Llaudet
Romà Cuyàs Sol
Víctor Grífols i Roura
Joan Martí Castell
Jaume Miranda i Canals
Joaquim Molins i Amat
Jaume Padrós Selma
Josep Maria Pou i Serra
Borja de Riquer i Permanyer
Lluís Roura Juanola
Josep Ildefons Suñol Soler
Guillem Terribas i Roca
Miquel Valls Maseda

 

Guardonats a títol pòstum

Joaquim Ferrer i Roca
Xavier Melgarejo i Draper

 

Entitats guardonades amb la Creu de Sant Jordi

Amics de la Cultura de Sant Martí de Llémena
Associació Centre Cultural El Social de Terrassa
Associació Projecte dels Noms
Associació de Víctimes de la Talidomida
Caramelles de Tous
Casino Prado Suburense
Caves Llopart
Centre Sant Pere Apòstol
Club Balonmano Granollers
Club de Golf Sant Cugat
Club de Natació Reus Ploms
Il·lustre Col·legi d’Advocats de Figueres – Alt Empordà
Il·lustre Col·legi d’Advocats de Mataró
Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Barcelona
Elenc Artístic Arbocenc
Fundació ACIS (Agrupació Cultural i Social)
Fundació Joan Maragall – Cristianisme i Cultura
Fundació Privada Espai Guinovart
Fundació Privada Olga Torres
Fundació Ramon Noguera
Llibreria Serret
Reial Arxiconfraria de Nostra Senyora de la Cinta de Tortosa
Societat Recreativa El Retiro

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.

També et pot interessar