Dimarts 23 abril 2024

Dimarts 23 abril 2024

Volem votar

 

Molts dels col·legis electorals van obrir les seves les portes en una hora que no era habitual, una tarda del dissabte 30 de setembre. En un dels col·legis electorals al Municipi de Sant Cugat del Vallès s’havia organitzat una jornada improvisada, música en viu, jocs, activitats lúdiques en general.

 

A les deu de la nit una sopar peculiar. Semblaria un sopar normal de qualsevol festa o reunió, però els comentaris eren una mica diferents.

Un home amb el rostre ovalat i el cos robust, amb més indignació assegurava que semblava temps de Franco. La gent no es podia reunir per organitzar-se. Una dona amb la mirada profunda, metgessa a un hospital de la ciutat comentava que -encara sembla increïble el que està passant-, li costava creure que des de l’Estat no els permetessin triar el destí de Catalunya i fins ara s’hagi tancat a qualsevol tipus de diàleg.

Desobeïen, però ells sentien que havien de lluitar pels seus ideals, sabien que volien un país lliure on es poguessin prendre decisions en col·lectiu, on hi hagi més llibertat de decisió. Alguns van passar la nit al col·legi electoral. La consigna era clara, protegir el lloc d’un possible desallotjament per part dels Mossos d’Esquadra. A la matinada havia de arribar més gent. Es van fer torns per vigilar i avisar si venien els Mossos durant la nit.

A les cinc del matí arribaven els torns de persones que haurien dormit una mica més hores, es va preparar una xocolata col·lectiva i a les set van arribar van començar a arribar la gent gran, la majoria àvies o avis amb els seus bastons i les seves xacres, però amb els ideals a sobre.

 

 

alt

 

 

Com l’exemple anterior, ciutadanes i ciutadans de tot Catalunya es van organitzar en diferents barris i pobles per garantir les eleccions del Referèndum. El conjunt de la població va convocar la participació sempre sota la idea de concentracions pacífiques per enfortir aquest exercici de democràcia. Diverses organitzacions van gestionar jornades lúdiques durant els dies divendres 29 i 30 de setembre. Volien lluitar pel seu dret a fer un referèndum per poder votar la independència de Catalunya de l’Estat Espanyol.

Milers de persones van ocupar els col·legis electorals de tot Catalunya, buscant així poder votar el dia següent. Segons dades de l’Agència gener ‘octubre “el 49% de les escoles catalanes estaven ocupades”. La gent es va organitzar amb l’objectiu de mantenir obert els col·legis electorals. Mentre durant les últimes setmanes, organitzacions de drets humans mostraven contínuament la seva preocupació pel respecte als drets humans fonamentals a Catalunya, especialment la llibertat d’expressió.

 

alt

 

La repressió per part de l’Estat Espanyol va augmentar exponencialment en les últimes setmanes, s’han increpat periodistes, exercint la censura de la informació, s’han tancat pàgines webs que defensen el dret de l’autodeterminació. I alguns càrrecs de la Generalitat han estat detinguts. El setge que ha realitzat l’Estat Espanyol és clar, volia impedir el referèndum Català. Al voltant de 10.000 efectius de les forces policials i de la Guàrdia Civil es troben en servei i 1 de cada 3 anti disturbis d’Espanya està a Catalunya, segons dades del diari el País.

A la nit de l’1 d’octubre s’havien comptabilitzat 844 ferits per la repressió exercida pels antiavalots enviats per l’Estat Espanyol. Les xarxes socials explotaven per la indignació i el rebuig a la violència. Hi havia concentracions en diverses ciutats de l’Estat Espanyol.

S’ha de aclareixen que les persones que defensaven el dret a votar, s’han mobilitzat pacíficament i no han presentat en cap moment violència contra la policia o agents de la guàrdia civil. No obstant això, Les entrades als col·legis electorals on es portaven les urnes es caracteritzaven per brutalitat i violència. També hi va haver agressions sexuals a dones com va ser el cas de Marta Torrecillas.

 

 

foto: Oscar Molto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ens podrem alliberar

El dissabte 31 de setembre, l’escola l’Olivera de Cabrils va estar oberta tota la nit per garantir l’obertura el dia 1 d’octubre. Diverses persones van cantar en un moment emotiu l’Estaca, cançó per excel·lència, símbol de la lluita per la llibertat a Catalunya. “ENS podrem alliberar” diu una de les frases.

“Ens podrem alliberat” i es movien les persones amb el cos d’un costat cap a l’altre entoando la cançó com si ella se’ls entrés en els ossos i els fes moure d’una banda a l’altre. Ens podrem alliberat com si entonar aquests versos els portarà a trobar-se són la cultura que els fa diferents i trobar-se en la seva identitat.

A primera hora del matí de l’1 d’octubre, Mossos es van anar apropant als col·legis electorals, en alguns casos van prendre acta i es van retirar, en altres col·legis van romandre a la porta. Fins a aquesta hora del matí semblava es podria votar sense cap impediment, però durant el transcurs del dia va començar la repressió i d’aquesta repressió les fotos i imatges diuen més que mil paraules.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Crear un món paral·lel: idees per a una revolució energètica

El 25 i 26 d’octubre s’ha realitzat a la Pedrera de Barcelona el cinquè Fòrum...

L’ecosistema de l’Àrtic canvia ràpidament per l’escalfament global

  A l’esquerra, diversos grups prenen mostres d’aigua de les piscines de fusió (Foto: Mar...

Biblioteques: les dones com agent del canvi i desenvolupament tecnològic

  www.ajuntamentdebarcelona Trencar estereotips fent l’esforç d’incorporar a nenes i noies en els els tallers...