FOTO Pippa Zammit Cutajar2020-10-12

Compartir

Tres anys sense la periodista d’investigació, Daphne Caruana Galizia

 

                Daphne Caruana Galizia @Pippa Zammit Cutajar

La periodista de Malta, Daphne Caruana Galizia no es va rendir mai durant els molts anys que va exercir la professió abans de ser assassinada per uns sicaris a sou. Per a la ciutadania es igualment estimada que odiada.

 

La periodista va descobrir la corrupció als nivells més alts del govern i va denunciar que el petit arxipèlag mediterrani s’havia convertit en un estat mafiós. Daphne Caruana Galizia va denunciar moltes vegades l’assetjament i l’odi que va patir ella mateixa com a dona periodista. “Les dones periodistes, havia dit la Daphne, ens hem de protegir perquè ells s’atreveixen a tot” En aquest tercer aniversari, Corinne Vella, la germana de la periodista, i el fill gran de Daphne, Matthew Caruana Galizia, han exigit que els poders públics de l’Estat vagin fins al final “per protegir el dret dels maltesos a la informació, a la vida, a la igualtat, a la democràcia no només per a nosaltres sinó per a la resta de la Unió Europea (UE).

 

Els fets

A la tarda del 16 d’octubre del 2017 quan Daphne Carauana Galizia havia abandonat casa seva per anar a fer una entrevista i passava pel paratge maltès de Bidnija, una bomba va fer esclatar des de sota del cotxe i el va cremar amb el cos a dins d’una de les periodistes més importants de Malta per les seves investigacions sobre la corrupció de l’executiu que aleshores presidia el socialista, Joseph Muscat y les connexions d’aquest darrer amb els Papers de Panamá.

Aquest assassinat va commocionar a polítics i periodistes d’aquest país de la Unió Europea (UE). A mesura que els investigadors han anat estirant del fil ja hi ha hagut dimissions i detencions. La més sonada va ser a principis d’enguany, la de l’expresident Joseph Muscat i dos membres del govern.

Amb motiu del tercer aniversari de l’assassinat, GAMAG EUROPA (GE) i GAMAG, l’Aliança Global per la Igualtat de Gènere als Mitjans, ha emès un comunicat signat per la periodista d’investigació, amiga de Daphne i col·laboradora de GE, Caroline Muscat que el podeu llegir traduït al català o en l’anglès original: GAMAG EUROPE (GE) ret homenatge a la periodista DAPHNE CARUANA GALIZIA, tres anys després del seu assassinat , GE pays tribute to journalist DAPHNE CARUANA GALIZIA, three years after her murder. 

 

Crim contra l’estat de dret

El crim de Caruana Galizia va ser un crim contra la llibertat d’expressió, contra la llibertat de premsa i l’estat de dret difícil d’imaginar a l’Europa comunitària. Després de l’assassinat moltes figures de la vida política i social maltesa van defensar que hi havia una màfia que tenia contactes amb narcotraficants i aquests amb empresaris sobre tot de la salut i que arribaven fins a membres del Govern i al President Muscat.

Dos mesos després de l’assassinat van ser arrestats dos germans i un tercer que van ser els que van detonar la bomba. El taxista que va ser l’intermediari entre els que van ordenar l’execució i els que van detonar la bomba. A finals de l’any passat fou detingut Yorgen Fenech, a bord d’un luxós iot que es considerat un dels autors intel·lectuals del magnicidi.

El tercer aniversari es va commemorar, divendres 16/10/220 amb un minut de silenci en el lloc on Caruana fou executada, una missa y la presentació del documental “When they come undone” que es va poder fer respectant les mesures sanitàries contra el coronavirus. 

 

 

                                                                             WhatsApp Image 2020-10-12 at 15.02.42

                                      @Pippa Zammit Cutajar

 

 

 

Els periodistes europeus segueixen la Daphne

Malta és un país unicameral. La cambra és escollida per sufragi universal i té un sistema bipartidista; amb el Partit Nacionalista de Malta, demòcrata cristià, integrat al PPE i el Partit Laborista, socialdemòcrata. Després de la dimissió de Muscat el va substituir Robert Abela, del mateix partit a qui moltes associacions socials el consideren còmplice directa o indirectament.

Daphne Caruana Galizia havia acusat ja des del seu bloc Running Commentary al Partit Laborista que fa molts anys que governa com a responsable de la fustigació pública que va patir la periodista.

Unes setmanes després de l’assassinat la periodista, Caroline Muscat, va crear The Shift News “Vam sentir la necessitat d’enviar una resposta als assassins per advertir-los que seria inútil silenciar a un dels nostres”.

S’ha creat el projecte The Daphne Project que ja aplega a una cinquantena de periodistes d’investigació europeus. Podeu llegir el comunicat en anglès de Caroline Muscat per a GAMAG EUROPE.

                                                        

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Teresa Carreras

Teresa Carreras

Periodista, activista i feminista. Secretaria de la XIDPIC.CAT-XIPVG. Coordinadora de GAMAG Europa, expresidenta APEC. Corresponsal setmanari El SIGLO, Ha treballat a RTVE.

També et pot interessar