Dissabte 09 desembre 2023

Dissabte 09 desembre 2023

Compartir

Treballadores domèstiques del Brasil assisteixen a la 100 Conferència Internacional del Treball a Ginebra

{youtube width=”200″ height=”160″}h3CNXcx8yb8{/youtube}

L’Oficina de Comunicació d’ONU Dones del Brasil i el Con Sud informa de l’assistència d’una delegació brasilera de representants de treballadores domèstiques del Brasil a la 100 Conferència Internacional del Treball a Ginebra, que se celebra des de l’1 fins al 17 de juny.  Segons l’OIT, el treball domèstic aporta entre el 4% i el  10% de l’economia dels països en desenvolupament. Al Brasil, són  professionals d’aquest sector 7’2 milions de persones.

Sis representants dels sindicats del treball domèstic al Brasil assistiran a  aquesta 100 ª Conferència Internacional del Treball de l’OIT (Organització Internacional del Treball,  centre dels debats sobre els drets de treballadores i treballadors i de regulació de les professions, aquesta reunió d’enguany  ha d’establir l’adopció d’un instrument internacional per garantir els drets a les treballadores i als treballadors de les llars.

La presidenta de la Federació Nacional de Treballadores de la Llar, Creuza Maria de Oliveira i la de la Unió Nacional de Treballadors de l’Estat de Sergipe, Sueli Maria dos Santos, encapçalen la delegació. També hi participen representants de la Confederació Nacional de Treballadors i l’Oficina de Comerç, lligada a la Unió Central de Treballadors, amb Ione Santana de Oliveira, l’Associació de Treballadores de la Llar de Rio de Janeiro, amb Maria Noel Dos Santos, i l’Associació de Treballadores Domèstiques de Campinas, amb Regina Teodoro. Aquesta delegació ha rebut el suport del govern del Brasil per assistir a la conferència. 

Segons Creuza Maria de Oliveira, responsable de la coordinació nacional dels treballadors domèstics al Brasil, és una gran expectativa treballar per a l’adopció d’un conveni amb recomanacions sobre l’exercici de la professió: “A Ginebra, ens trobarem amb associacions d’altres països i la celebració de reunions servirà per a visualitzar la qüestió del treball domèstic dins de la conferència, perquè puguem assolir el resultat que esperem”. 

Aquest és un procés que s’ha intensificat en els últims tres anys, caracteritzat pel protagonisme de les treballadores domèstiques al Brasil, a Amèrica Llatina. Segons l’estudi de l’OIT, el treball domèstic representa ja entre el 4% i el 10% de l’economia dels països en desenvolupament. L’any passat, per resolució de la 99 Conferència Internacional del Treball, l’OIT s’elaborà un document de consolidació de la posició de les delegacions tripartides integrades per empresaris, govern i treballadores domèstiques. El document es referia a les tasques domèstiques en la perspectiva del treball decent i es va sotmetre de nou a la manifestació dels països sobre la regulació del treball domèstic. Aquestes consultes van promoure la construcció d’un projecte de conveni i recomanació, que ha començat a ser discutit a Ginebra en aquesta 100 ª Conferència Internacional del Treball. 

Ione Santana, membre de la Confederació Nacional de Treballadors i l’Oficina de Comerç, considera que la redacció d’un conveni sobre el treball a domicili posarà de relleu la importància de la professió a la societat. “Aquesta vegada també representarà un canvi en termes de reconeixement professional. Serem reconegudes com altres professionals, sense diferències “, creu lone Santana.

Segons Regina Teodoro, un membre de l’Associació de Treballadores de la Llar a Campinas, encara hi ha incertesa i preocupació per si elss països membres no adopten la convenció amb cap recomanació per al treball domèstic. “Assistirem al debat. Som les treballadores domèstiques, hi ha moltes limitacions, però estem compromeses a portar a la Conferència les demandes de la nostra professió “, diu Regina Teodoro.

 

Suport a la promoció d’un treball domestic decent

Des de 2009, l’ONU Dones del Con Sud i Brasil, a través de la Regional de Gènere, Raça, Ètnia i Pobresa, dóna suport tècnic i financer a les accions de la incidència de les treballadores domèstiques en les discussions per a la Conferència Internacional del Treball. Aquest any es va segellar una aliança amb l’Articulació Feminista del Mercosur, que ha seguit l’estratègia d’enfortiment de les organitzacions dels treballadors i la participació d’aquestes dones en la 100 Conferència Internacional. S’han portat a terme tres tallers nacionals a Brasil, Paraguai i Uruguai i una reunió regional amb la finalitat d’articular les treballadores domèstiques d”Amèrica Llatina per articular les demandes de la regió cra a la Conferència. 

Per a la coordinadora del Pacte de Drets Econòmics ONU Dones de Brasil i del Con Sud, Ana Carolina Quirino, la participació de les treballadores en aquest procés els hi ha permès participar activament en els debats per promoure el treball decent en el país en general.  I afirma: “És molt important la participació de les treballadores en la Conferència. Són elles les que estan treballant diariament en la professió i coneixen bé els desafiaments de ser una empleada domèstica “. 

El treball domèstic al Brasil

Segons dades de la PNAD 2009 (Enquesta Nacional per Mostreig de Domicilis) de l’IBGE (Institut Brasiler de Geografia i Estadística), el treball domèstic al Brasil té 7,2 milions de professionals. S’ha produït un augment del 9% respecte al 2008. Les investigacions indiquen que el 93% són dones i 61,6% dones negres. En el mateix període, el salari mitjà d’una treballadora domèstica al Brasil va ser de R $ 386,45.

 

Oficina de Comunicacions

ONU sobre la Dona del Con Sud i Brasil

(61) 3038.9149

mara.silva @ unwomen.org

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Contínua la catàstrofe nuclear al Japó. Yaio Herrero. d’Ecologistes en Acció, ens dóna la seva opinió

La situació a Japó és delicada després d’agregar a la catàstrofe natural del tsunami del...

Barcelona: Ruta “El carrer és Nostre. Les dones a l’època de la Transició” / La Independent / Notícies Gènere

Dins del marc del festival de Cultura Raval (s)2016, es realitzaran al barri, dos  itineraris...

La lluita contra el tràfic de dones segueix sense ser eficaç

  RESUM DE PREMSA Diu Alberto Mossino en el quadern Más Periódico: “Un dels grans problemes de la...