Sara lovera

Compartir

Soledad Jarquín denúncia que es neguen a considerar el crim com a feminicidi

 

 

La periodista Soledad Jarquín Edgar va sol·licitar al Congrés de la Unió que iniciï un judici polític contra el fiscal general d’Oaxaca, Rubén Vasconcelos Méndez per la seva omissió en el procés per a aclarir els assassinats polítics i de gènere succeïts en Juchitán el 2 de juny passat.

I també la seva intervenció perquè es revoqui el mandat de Hegeo Montero López qui malgrat el seu delicte electoral, és avui regidor en aquest municipi de Juchitán.

Això ho va fer durant l’Audiència Pública sobre Els Feminicidis: Emergència Nacional i Impunitat Institucional celebrat a la Cambra de Diputats a instàncies de la subcomissió de Justícia i Feminicidi.

Durant la seva intervenció, en un fòrum de més de 30 persones, va explicar detalladament les circumstàncies del crim on van perdre la vida la regidora Pamela Terán Pineda, la seva chofer i  Maria del Sol Cruz Jarquín, per assalt d’un comando armat, i crivellades per armes molt potents.

María del Sol Cruz Jarquín, foto periodista i videasta, es trobava aquell 2 de juny en tasques dins de la campanya electoral, on va acudir forçada pel seu cap, el llavors Secretari d’Assumptes Indígenes, com a part d’una acció violatoria de la llei i els processos electorals. Per això el seu germà, ara regidor, ha de ser revocat del seu càrrec.

 

 

 

Va narrar com durant més de 9 mesos s’ha actuat amb insensibilitat, fora de la llei i amb impunitat en un crim on les recerques del qual han estat, almenys, insuficients i amb gran indiferència.

En l’Audiència Pública, va participar en el tema de Violència Política contra les Dones, ja que el crim que li va llevar la vida a  Maria del Sol Cruz Jarquín, qui era col·laboradora d’aquest mitjà, SemMéxico, va ser assassinada en el procés electoral 2017-2018, el més violent, conegut en els últims anys; es va tractar va dir, d’un triple assassinat, com molts ocorreguts a Mèxic, però que estan en total impunitat.

Fins ara la Cambra de Diputats ha sol·licitat que es faci justícia, i també ha suggerit que el cas sigui portat per la Fiscalia General de la República, crides que va assenyalar no han tingut ressó, ni entre les autoritats electorals, el PRI, ni en la Fiscalia general d’Oaxaca, per la qual cosa és evident que això forma part d’una cadena de complicitats i injustícies.

També va assenyalar que hi ha resistència en la Fiscalia d’Oaxaca de considerar al crim, com a feminicidi, contravenint els acords, fins i tot de la Suprema Cort de Justícia, per a investigar qualsevol assassinat de dones, des de la perspectiva d’un feminicidi.

En la seva narrativa, com moltes altres persones que en l’Audiència van comptar els casos de les seves filles assassinades en feminicidi, va assenyalar que a més a Juchitán existeixen indicis prou concrets per a situar aquest crim en un polític i de grans interessos econòmics que tampoc s’investiguen.

És veritat que la regidora amb permís, aspirant a una regidoria, Pamela Terán no es trobava còmoda amb els interessos del partit que la va promoure, el Partit Revolucionari Institucional (PRI), aparentment perquè tenia una posició crítica sobre la construcció de les empreses eòliques, a les quals en algunes ocasions s’hi va oposar; això no va ser ben vist pels seus seguidors, els quals esperaven que ella, que en la competència electoral s’havia volgut presentar com a independent, no ho fes.

Va narrar com en aquest llarg camí, a la recerca de justícia, ha estat ella i la seva família les i els qui han treballat en la cerca de proves i circumstàncies que podrien facilitar la recerca. Enfront d’això, la Fiscalia és cega. Sobre la qüestió electoral, tampoc els òrgans electorals han actuat. El més indignant és que per aquest delicte només s’ha imposat una multa de 45 mil pesos, a l’actual regidor Hageo Montero López.

En l’Audiència, la diputada de la subcomissió, Lorena Villavicencio, va oferir donar seguiment, promoure la seva demanda i buscar que es faci justícia.

L’assassinat de Maria del Sol Cruz Jarquín, en tots aquests mesos ha estat acompanyat per nombroses organitzacions feministes i del gremi periodístic. No obstant això la justícia no arriba.

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG

També et pot interessar