Dissabte 07 desembre 2024

Dissabte 07 desembre 2024

Compartir

SEMlac, guardonada amb la medalla Omecíhuatl 2018

 

 

Executiu SEMlac, guardonada amb la medalla Omecíhuatl 2018 GCDMX a través d’Inmujeres CDMX. Va guardonar a 10 dones i 5 organitzacions en “Reconeixement per la seva trajectòria en el periodisme i la seva contribució a la promoció i defensa dels drets de les dones”. Val a dir que La Independent n’és una agència germana.

SEMlac amb la seva filial SemMéxico, va ser guardonada amb la medalla Omecíhuatl 2018 per la seva destacada trajectòria en el periodisme, el treball ha tingut una contribució important en la promoció i defensa dels drets de les dones.

En la cultura mexica, Omecíhuatl forma part de la dualitat creadora. Les i els mexicas entenien que el femení i el masculí tenien una participació igualment equivalent a la construcció de tot l’existent. És per això que des de fa 16 anys l’ Inmujeres CDMX reivindica aquest símbol per expressar que l’aportació que fan les dones al desenvolupament de la civilització és absolutament equivalent a la realitzada pels homes.

En l’esdeveniment, es va reunir a homes i dones en l’antic col·legi de Sant Idelfonso per al lliurament de 10 medalles a dones i 5 a organitzacions per la seva contribució i compromís amb la igualtat substantiva, els drets humans i l’apoderament de les de la capital, en els àmbits d’educació, art i cultura, esport, ciència i tecnologia, lideratge comunitari, participació política, defensoria de drets i periodisme.

Una tarda tranquil·la amb poc trànsit i l’emoció pels reconeixements, que sempre seran pocs els que es faci al quefer de les dones per tanta invisibilitat. Però el dia va arribar, i totes organitzant-nos les agendes per poder assistir al lliurament.

I és que anar a algun edifici del centre històric de la nostra ciutat habitualment és un bon auguri ja que són favorits per a tota mena de celebracions. Arribaven al recinte dones premiades acompanyades de família i o equips de treball. El lliurament es va realitzar a l’amfiteatre Simón Bolívar, amb el bell mural de Diego Rivera emmarcant la cerimònia.

Gabriela Ramírez Hernández al meu costat em deia “no les reconec a totes” i conforme les anaven nomenant identifiquem la majoria d’elles i és que ens veiem als carrers en les marxes en les institucions on estan gestionant, fins i tot les hem vist cridant justícia als carrers, algun cop les reportem temoroses en el seu paper de defensores. Però avui aquests esforços havien estat reconeguts com la tasca que suma en la defensa dels drets de les dones.

Llavors ens preparem per a l’ocasió, la qual cosa també és digne de celebrar entre tanta violència contra les dones.

El lliurament va començar amb un missatge de la directora general de Inmujeres CDMX, Teresa Incháustegui a on informava sobre la història de la medalla i també que seria l’última per aquesta gestió però no sabem si serà l’última que es lliuri.

També va parlar Incháustegui de la discrepància de les feministes i la nominació de Verónica Villalvazo, acordant-se que es revisarà la seva situació validant el que van sol·licitar diverses organitzacions feministes.

Van participar en el lliurament de reconeixements, la titular de la Direcció General d’Igualtat i Diversitat Social (DGIDS) de la Secretaria de Desenvolupament Social local, Lizbeth Eugènia Roses Montero; i la subdirectora de Seguiment i Avaluació de la Consell per Prevenir i Eliminar la Discriminació de la Ciutat de Mèxic (COPRED), Maria de Jesús Trejo Castell.

Les guanyadores van quedar així:

En la categoria “Per la seva destacada participació en l’educació i la formació de lideratges de les dones”, van ser premiades: l’organització Ddeser. Xarxa pels Drets Sexuals i Reproductius a Mèxic i el Fons de Nacions Unides per a la Infància a Mèxic (UNICEF).

La cantant de jazz i compositora, Mags Herrara, va rebre el guardó “Per la seva destacada contribució per a l’empoderament de les dones a través de les arts i la cultura”.

Van rebre el reconeixement “Per la seva destacada participació en l’esport i / o en la salut integral de les dones a favor de l’exercici dels drets humans de les dones”: Lenia Fabiola Ruvalcaba Álvarez, esportista paralímpica especialista en judo, i l’associació civil Balanç promoció per al Desenvolupament i Joventut, que incideix en les polítiques públiques i programes sobre drets sexuals i reproductius.

En tant, Tessy Maria López Goerne, científica mexicana i especialista en nanotecnologia i nanomedicina; Patricia Zúñiga Bell, física especialista en radiació; Rosaura Ruíz Gutiérrez, doctora en Biologia i primera dona presidenta de l’Acadèmia Mexicana de Ciències; i Wikimedia Mèxic, organització creadora de Editatona, van ser distingides “Per les seves aportacions a la ciència i la tecnologia, l’experiència personal contribueixi a l’enfortiment de les dones en aquest camp i / o a una millor qualitat de vida de les dones”.

En la categoria “Pel seu treball com a líder comunitària i / o líder indígena a favor de l’exercici dels drets de les dones, a les colònies, barris, pobles i unitats habitacionals”, van rebre la medalla: Aurora Esperón València, indígena mazateca, promotora de salut i líder comunitària; i Violeta Sánchez Sánchez, indígena náhuatl, poetessa i interpret i traductora de la seva llengua.

La doctora en Antropologia Social i investigadora del Centre d’Investigacions i Estudis de Gènere de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic, Georgina Cárdenas Acosta, va ser reconeguda “Per la seva contribució, impuls, promoció i garantia dels drets polítics de les dones”.

Van rebre la medalla “Per la seva destacada trajectòria com a defensora i / o periodista, el treball tingui una contribució important en la promoció i defensa dels drets de les dones”, Norma Esther Andrade, activista i fundadora de “Les nostres Filles de Retorn a Casa” , associació de mares les filles han estat víctimes de feminicidi a Ciudad Juárez; Sayuri Herrera Román, advocada defensora dels drets de les dones; i l’associació civil Servei de Notícies de la Dona de Llatinoamèrica i el Carib (SEMLac), agència informativa que desenvolupa periodisme amb perspectiva de gènere.

Les companyes van expressar gratitud per la distinció i van parlar una mica de la seva trajectòria. Van destacar algunes participacions pel seu contingut i fins per la forma d’expressar-los.

El protocol de lliurament va ser un discurs de 10 minuts per cada medallista, Alba Adriana Jiménez Patlán la va rebre en nom de “Ddeser”, i el seu discurs per descomptat va ser sobre el dret a decidir portant amb si el mocador verd com a símbol de la legalització de l’avortament .

Per part de Mags Herrera, va ser la seva mare qui va rebre la medalla ja que la cantant no va poder assistir-hi. Aquí va fer èmfasi en els valors familiars i l’impuls que va donar a la seva filla perquè fos darrere dels seus somnis. La importància de la mare impulsant a les seves filles, va ser el seu missatge central.

Rosaura Ruíz Gutiérrez, doctora en Biologia i primera dona presidenta de l’Acadèmia Mexicana de Ciències no va poder assistir al lliurament però va enviar en la seva representació al seu nét Jeronio, qui ens va regalar calidesa en les seves paraules, va parlar de com un jove veu a la seva àvia científica i feminista, algunes anècdotes que ens feren un esbós de la guardonada. Ens vam quedar amb la seva frase d’agraïment perquè la seva àvia el va formar com un adolescent feminista, – tenim esperança! -.

Georgina Cárdenas Acosta, va parlar des del seu cor de antropòloga, amb la frescor que ella té per comunicar-se, amb la passió per les causes de les dones, clar que crea lideratges perquè no hi ha millor manera de construir-los que amb inspiració. Va tancar la seva participació demanant ‘justícia per a Sol, no l’oblidem!.

I quan va arribar el torn de SEMlac / SemMéxico, la nostra directora, la periodista i feminista, Sara Lovera López, en representació de l’agència informativa, trencant el protocol i en un acte de congruència i de visibilització del treball de les dones, va pujar acompanyada amb part del seu equip a l’escenari a rebre la medalla. No totes, algunes no van poder assistir-hi, ja que resideixen en diversos estats del país, altres tancaven edició mentre nosaltres rebíem el reconeixement. Aquí Lovera López exposa la seva preocupació sobre la quarta transformació i el que significarà per als drets humans de les dones. També va reafirmar el compromís de SEMlac / SemMéxico com un mitjà que estarà vigilant els quefers polítics i de la visibilització de la vida de les dones a Mèxic i al món.

Acabarem amb un còctel on ens felicitarem, ens vam abraçar fora de taules de treball sense pancartes a les mans, ens vam posar al dia de la nostra tasca. Agraïdes, emocionades i amb nova empenta per seguir amb la nostra passió, la cura, protecció i promoció dels drets de les dones. Felicitats a totes les guardonades.

 

 

 

 

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Protecció Internacional a víctimes de tràfic d’éssers humans

Un centenar de professionals i tècnics especialistes, van participar ahir en un seminari sobre Protecció...

La violéncia de gènere s’emporta una dona a Sant Martí

El divendres 28 va ser un dia trist a Sant Marti (Barcelona). A un...

Alacant: diversos actes, cursos, tallers, concentració i manifestació

De: plataforma feminista alicante Enviado: Martes 26 de febrero de 2013 23:40 Asunto: Actividades y...