Dilluns 22 abril 2024

Dilluns 22 abril 2024

Quan les regles del joc es poden canviar

OPINIO


Li estic donant tombs, pensant com l’expropiació d’YPF Repsol està relacionada en la corresponsabilitat dels països en les desigualtats, en el compliment o incompliments dels drets humans i en el benestar en general de les persones. La responsabilitat del nord respecte a l’empobriment del sud i la responsabilitat dels governs del sud en saber administrar i governar democràticament els seus països.


Podem criticar les retallades en cooperació al desenvolupament però a vegades sembla que la denuncia es redueix a percentatges. I això si arribem al 0,03%, i què lluny estem del 0,7%!.

 

Sembla que em faig gran perquè a mesura que passen el anys i escolto la feina de la cooperació o llegeixo entrevistes de fill que hereva la fundació del pare em pregunto què no fem o què no és fa bé.

 

L’ajuda arriba, però en moltes ocasions arriba a països rics, molt rics, però les desigualtats son igualment tan escandaloses que l’ajuda es tan necessària com si fossin països econòmicament molt dèbils. L’Índia en seria un exemple, la vuitena potència del món, i al mateix temps més d’un 50 per cent de la seva població viu en la pobresa o l’extrema pobresa.

 

Què hem de fer?. Seguim ajudant o plantem cara?. ¿Plantem cara als nostres governants i als governs del sud i parem l’ajuda?. Una ajuda que en molts casos sembla que es supliqui, perquè no entenen o sembla que no entenguin que l’ajuda es necessària. Estem parlant de pobresa en l’educació, en la salut, en el dret a l’alimentació, en l’apoderament de les persones, en la igualtat entre homes i dones. La parem i deixem que les revolucions avancin? Pensem per un moment que la nostra ajuda amaga les vergonyes dels altres, som coherents amb el que volem?. Presentant projectes a les convocatòries s’entra en el joc de l’administració?.

 

L’Argentina amb l’expropiació d’YPF Repsol obra la porta a la inseguretat jurídica de les empreses estrangeres, i trenca les regles del joc. Això és evident, però… les regles eren justes?. Els accionistes de Repsol veuran o ja han vist com el preu de la seva acció baixa però, què passa amb l’economia d’Argentina, aquesta  hauria de ser igual d’important que la de qualsevol país d’Europa. Les grans multinacionals estan colonitzant de nou, d’una manera més subtil, seguint unes regles de joc. També donen feina i proporcionen riquesa. Però hi ha casos, i molts a l’Àfrica que fan més pobres a la gent pobra.

 

Alguna cosa fa pensar que l’expropiació d’YPF Repsol no està mal plantejada. Veurem com avança, si aquest és un dels camins que ens apropen i redueixen les desigualtats.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

sentit critic

Barcelona: FEMINISME (S), una revista imprescindible de Sentit Crític / La Independent / Notícies gèneres

“FEMINISME(S)” es la revista que va presentar Sentit Crític al Centre de Cultura de Dones...

Veritat i llegenda als remeis casolans

Valeria Edelsztein (Buenos Aires, 1982), doctora en Química i divulgadora, ha presentat a la Feria...

Violència de gènere a l’altra banda del mar

    Una trucada telefònica és, moltes vegades, l’únic que durant mesos o anys uneix...