Dimecres 24 abril 2024

Dimecres 24 abril 2024

Compartir

“Cap dona en l’oblit”, acte reivindicatiu a Gràcia

 

El dimarts 3 d’abril, a la tarda, centenars de persones es van concentrar a la plaça de la Vila de Gràcia en una “acció de protesta per les preses polítiques, exiliades i encausades”.

El col·lectiu promotor de l’acte va ser la plataforma Dones Republicanes 3Voltes Rebels. Des de l’organització van recordar en la presentació que: “Tenim 2 presoneres polítiques, 4 exiliades polítiques, moltes encausades… La gran majoria pels fets de l’1 d’octubre, però alguna per actes repressius anteriors. Volem denunciar que a qualsevulla de nosaltres ens poden empresonar, com volem fer ara amb les persones que col·laboreen en els Comitès de Defensa de la República”.

Es van repartir fotocopies, amb fotografies de Carme Forcadell, Dolors Bassa, Meritxell Serret, Clara Ponsatí, Anna Gabriel i Marta Rovira, que també eren protagonistes d’una instal·lació al terra amb una pancarta i espelmes que componien la paraula Llibertat.

Es va fer una gran rodona a la plaça de la Vila i diverses dones van parlar recordant que “cal tenir molt presents aquestes dones, que no estan soles. No permetrem que sigueu invisibilitzades!”

 

 

alt

 

 

La primera a parlar, va ser Barbara Roch, del grup de “27 i més”, que estan encausades des del 2013 per ocupar el rectorat de l’UAB: “Sabem que va ser la mateixa direcció de la universitat qui va fer la denuncia als mossos d’esquadra amb noms i cognoms, però el judici encara no ha sortit”. Roch va comentar que l’única alternativa que hi ha davant de la contínua repressió i empresonaments és la desobediència…”.

Isa Garnika, de la xarxa de cures, i de la CUP, va remarcar que: “Les dones son doblement jutjades, com a dones i com a polítiques”. I, va recordar a Anna Gabriel i a Marta Rovira “que no saben quan podran tornar al nostre país, i com totes les altres corren el perill de ser invisibilitzades. A les dones no se’ns valora per la nostra capacitat”.

 

 

 

alt

 

Mireia Mata, militant d’ERC, va reivindicar l’extraordinària vàlua de les dones polítiques, tant les que ara mateix ho estan passant molt malament a la presó, com les que han anat a l’exili: “No només per ser mares -com justifiquen alguns mitjans – els homes també són pares, i no es menciona. Les que han marxat consideren que a l’exili poden ser més útils en la lluita per una república popular, independent i feminista, que dintre d’una presó. Cal remarcar que les nostres polítiques estan a la presó per això, per ser dones extraordinàries”.

Mata va emocionar a tothom, quan va dir que: “En el cap i en el cor de totes nosaltres, dones i homes, hi són presents dones de gran vàlua com Carme Forcadell – que va saber unir moltes sensibilitats i lluitar per la república des del feminisme”.

Després Carme Sansa va llegir el Manifest. I va recordar la labor de les dones durant la república, i la seva invisibilitzacio posterior: “Es va trigar molt a recuperar la història de les preses republicanes de les Corts”, afirma.

 

alt

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Convocatòries per exigir l’aturada de la repressió

La representant de Dones per la Independència va explicar que tots els dimecres, a les 19,30h, es faran, concentracions a la plaça del Rei de Barcelona, amb famíliars dels presos i preses, exiliats i exiliades…”La sororitat, és la nostra millor arma- explicava- les dones movem el món i sense nosaltres no hi ha revolució! Volem ser dones lliures i amb una vida digna. I tal com ho vàrem demostrar el 8 de març, juntes ho podem tot!”.

D’altra banda, a moltes pobles i viles del país, es participa cada dilluns de les concentracions per exigir la llibertat de tot el govern empresonat o exiliat i per aturar la violència institucional que l’Estat Espanyol practica, donada la seva manca de voluntat d’afrontar un conflicte polític.

Des de la sectorial de Dones ANC es proposa que cada divendres a la tarda, es faci una passejada des dels Casals de barri fins a la plaça Catalunya, perquè: “volem visibilitzar explícitament l’existència de preses i exiliades polítiques i no normalitzar l’habitual oblit de les represaliades (presoneres, exiliades, encausades, detingudes, identificades, colpejades, perseguides”.

Mireu +info i convocatòries a Dones per La Independència


Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Julia López

Julia López

Periodista, amb més 40 anys d’experiència en el món de la comunicació i com a redactora de mitjans. Co-fundadora i coordinadora de l’Associació Món Comunicació (AMC).
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Catalunya – Estat espanyol: cloenda del projecte d’emprenedoria en clau de gènere “Mujeres con Valor.es” / La Independent / Notícies gènere

El proper divendres 19 de juny a les 10 del matí al Pati Llimona, tindrà...

Curs “Dones, migrades i del Sud als mitjans de comunicació…”

El curs “Dones, migrades i del Sud als mitjans de comunicació: introducció a la informació...

País Valencià: L’exposició fotogràfica “Dones i esport” arriba a Catí i Forcall

La Fundació Isonomia de la Universitat Jaume I ha programat l’exposició fotogràfica “Dones i esport”,...