Dijous 27 juny 2024

Dijous 27 juny 2024

Presentació de la Guia per a una comunicació lliure d’edatisme al Col·legi de Periodistes

Aquest acte organitzat per l’associació de periodistes Som Seniors, va comptar amb Isabel María Martínez Lozano, presidenta d’HelpAge International España, Irene Ramos Soler, coautora de la Guia i directora del Grup d’Investigació: Envelliment i Comunicació de la Universitat d’Alacant, Lourdes Charles, presidenta de SomSenior i Manel Domínguez, periodista col·legiat, i escriptor molt actiu.

La Guia inclou una introducció que explica canvis demogràfics, aborda mites i estereotips sobre l’edatisme, i dedica un apartat específic a les dones grans i els mitjans de comunicació. També fa recomanacions sobre l’ús del llenguatge i com assegurar que la veu de les persones grans estigui representada adequadament als continguts dels mitjans, així com un glossari final per aclarir terminologia rellevant.

La fundació HelpAeg, SomSeniors i el Col·legi de Periodistes de Catalunya van presentar aquesta nova guia de comunicació en català, que ja s’ha distribuït en castellà, i que tal com va comentar el degà Joan María Morros a l’inici de l’acte: “pretén sensibilitzar i adaptar la comunicació envers les persones de més de 65 anys. Al col·legi es treballa des de fa molt temps a promoure i visibilitzar i premiar la feina i trajectòria dels professionals de més edat”.

Isabel M. Martínez Lozano, presidenta de HelpAge Espanya, va comentar sobre la discriminació internacional per edatisme que es pot trobar en qualsevol país:  Irene Ramos Soler, coautora de la Guia i directora del Grup d’Investigació: Envelliment i Comunicació de la Universitat d’Alacant, va explicar el procés d’investigació per portar a terme la realització d’una “guia accessible i propera, que serveixi per a tothom, però sobretot faciliti unes normes i consells per als professionals de la comunicació”. Lourdes Charles, presidenta de SomSeniors associació per combatre l’edatisme vers les persones grans, va subratllar amb especial èmfasi la discriminació laboral i mediàtica dels periodistes d’edat avançada. Per la seva part, Manel Domínguez, periodista col·legiat i autor de “Sénior. La vida que no cesa” es va centrar en les investigacions científiques que han avaluat que les capacitats intel·lectuals no es poden associar a l’edat. “Al contrari -va comentar- l’experiència augmenta el valor de les persones. “Cal acabar amb aquesta mentalitat què et trobes arreu, de considerar a les persones com si haguessin perdut les seves facultats mentals i tractar-les contínuament com si fossin nens o nenes petites”.  

Segons dades de l’INE, el 2022 el nombre de persones de 65 anys i més suposava el 19,09% de tota la població espanyola, i es preveu que aquest percentatge arribi al 30% el 2050, representant uns 16 milions de persones. La Guia inclou una introducció que explica aquests canvis demogràfics, aborda els mites i estereotips sobre l’edatisme, i dedica un apartat específic a les dones grans i els mitjans de comunicació. També proporciona recomanacions sobre l’ús del llenguatge i com assegurar que la veu de les persones grans estigui representada adequadament, així com un glossari final per aclarir terminologia rellevant.

Aquest document, que ja s’havia presentat en l’àmbit estatal, ha estat adaptat al context català per facilitar-ne la comprensió i aplicació a Catalunya. La guia forma part de les principals línies d’acció de l’Observatori de l’Edatisme i ha estat subvencionada pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, a través de la subvenció de suport al tercer sector d’acció social amb càrrec al 0,7% de l’impost de l’IRPF.

Al final de l’acte van tenir  lloc interessants intervencions del públic assistent, entre les quals cal destacar a Ana Freixas, sociòloga i escriptora que segueix en actiu  als 77 anys, autora del llibre: Jo vella (traducció del que va publicar en castellà fa 2 anys) responent a una de les preguntes de la sala sobre per què a totes les dones grans les anomenen àvies, i se’ls exigeixen que tinguin cura dels nets i netes: “Si jo defenso un tema polèmic que caldria que s’estableixi un salari per a les dones grans que exerceixen la cura de la descendència dels nostres fills i filles. No poso en qüestió l’amor, però crec que és una forma de valorar aquesta feina com altra qualsevol de cures dels altres, i per a conscienciar a tothom, sobretot a les persones més joves, que totes i tots en tenim una vida pròpia a respectar encara que siguin grans”.

La Guia en PDF, és la informació sobre l’acte publicat al web del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

+Info a Ajuntament de Barcelona.

 HepAge Spain: Las personas mayores cuentan | HelpAge España

HelpAge International Espanya

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Julia López

Julia López

Periodista, amb més 40 anys d’experiència en el món de la comunicació i com a redactora de mitjans. Co-fundadora i coordinadora de l’Associació Món Comunicació (AMC).
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Una oportunitat d’or

“El vel és obligatori per a les dones musulmanes. Què farà com a ministra de...

merce-otero-perfil

Una domus és una casa i una casa és un poema

 OPINIÓ Ja sabem que a l’origen de la literatura hi ha la poesia i, malgrat...

Catalunya: Premiades Fidem 2014 com a empresàries emprenedores / La Independent / Notícies gènere

Aquest 1 d’octubre, Fidem ha tornat novament a premiar, a dones per reconèixer l’esforç, la...