Dimarts 20 febrer 2024

Dimarts 20 febrer 2024

Compartir

Periodistes i escriptores clamen per armonitzar les dades de violència de gènere a la UE

El XXIV Congrés de l’AMMPE WORLD, a Roma, ha aprovat per unanimitat la Declaració presentada per GAMAG EUROPA (GE) per l’harmonització de les dades estadístiques sobre violència de gènere i altres violències en l’àmbit de la UE i del Consell d’Europa.

DIVA.ANA.i.ELIA

Diva Criado, Teresa Carreras i Ana Gaitero, del GE, amb la nova presidenta d’AMMPE, la xilena Elia Simeone

El Congrés d’AMMPE també ha elegit per unanimitat a la periodista xilena, Elia Simeone, com a nova presidenta de l’Associació Mundial pels pròxims dos anys i en el decurs d’aquestes jornades s’ha creat AMMPE Espanya. La cloenda del Congrés es va fer a la sala “della Protomoteca” de Alcaldia de Roma.

TAULA ANA DIVA

  Ana Gaitero i Diva Criado en un moment de les exposicions

GE va demostrar amb xifres en la ponència que va presentar al Congrés d’AMMPE que “hi ha una gran la disparitat de criteris i moltes llacunes en la recopilació d’aquestes dades en els diferents estats de la Unió Europea”, diu el comunicat de conclusions.

El text mostra exemples de l’estat Espanyol, Itàlia, Regne, Unit i Rússia on hi ha una enorme bretxa en el reflex d’aquestes violències. Per tant la percepció que té la ciutadania d’aquesta xacra és fruit de les desigualtats entre homes i dones y del sistema patriarcal”.

ANA

                                       Ana Gaitero, de l’APFCyL   

DIVA

Diva Criado de la XIDPIC.CAT

La Declaració de GE continua dient que les dades son imprescindibles perquè el relat periodístic focalitzi en la bona direcció la magnitud de la violència de gènere i altres violències masclistes i així les polítiques públiques s’orientin cap a la seva prevenció i eradicació.

Per aquests motius, conclou la Declaració de GE, assumida per unanimitat per AMMPE, demana a les institucions europees – Consell d’Europa, Unió Europea, i Institut Europeu per la Igualtat (EIGE)- que es comprometin a unificar i facilitar dades suficients i comparables”. D’aquesta manera la informació que es faci sobre violència masclista a tota la UE està feta amb dades fiables i comparables.

FOTO.GRUP.GE

Foto de grup Delegació de GE

Les lleis en la violència de gènere

La companya de la XIDPIC.CAT, xarxa vinculada a GE, Diva Criado, va presentar en forma de ponència les dades que publicarà d’aquí a poc en un llibre que porta per títol “La Leyes en la violència de género”, editat per Balboapress. La investigació l’ha centrat a alguns països d’Europa, també a Amèrica del Nord, Canadà, Centre Amèrica i Amèrica Llatina així com en alguns països d’Àsia i Àfrica.

Explica que la violència de gènere en la majoria dels països a nivell internacional ha estat reconeguda com una violació del Drets Humans (DDHH) de les persones. Per això una de les seves conclusions és que la reparació, és un dret de les víctimes d’acord amb les normes del dret, sota la premissa de l’accés a polítiques de manera integral, adequada i oportuna”.

DIVA.CRISTINA.MARTA.TERESA

       Diva Criado amb Cristina Fraga, Marta Ortiz  i Teresa Carreras    

Ara bé va quedar de manifest que malgrat el reconeixement internacional de les lleis, programes i polítiques públiques en relació a la violació dels drets de les dones i que “els esquemes de suport a les dones en molts països encara no tenen una perspectiva de gènere clara ni en el debat, ni en el disseny en la implementació a la societat”.                                                

La investigació de Diva Criado “visibilitza els obstacles amb els quals es troben les dones quan accedeixen a la justícia i promou la necessitat de qüestionar el dret per fer-ne una eina que sigui útil per materialitzar normes que promoguin la justícia social”

El capítol europeu de GAMAG forma part a l’ Aliança Global de Mitjans i Gènere – en la qual vinculades diverses entitats europees de periodistes i comunicadores, i també s’hi està amb xarxes internacionals així com més d’un centenar de periodistes a nivell individual. Entre d’altres entitats hi ha, la XIDPIC.CAT, AMECO, i la APFCyL, que estan en el secretariat de GE, així com la FAP. 

PUBLIC.APLAUDINT

Elecció de la nova presidenta pels pròxims dos anys.

Aquest Congrés d’AMMPE es va pensar abans de la pandèmia perquè s’havia de fer el 2019 i la Covid-19 ho va trastocar tot. Així que el resultat del Congrés postpandèmia fou “adonar-se que en un mon globalitzat, malgrat que amb diversos matisos, els problemes afecten igual a tothom”, diuen en el seu comunicat final. D’aquí la necessitat que AMMPE va veure d’enfortir els vincles internacionals per afrontar el conjunt dels problemes fent una actualització dels seus Estatuts.

Es va procedir també a l’elecció de la nova presidenta, càrrec que per unanimitat va recaure en Elia Simeone, editora general de Prensa Austral de Punta Arenas i directora de l´Asociación Nacional de Mujeres Periodistas de Chile (ANMPE). La presidenta ja va anunciar que el pròxim Congrés d’AMMPE, el XXVè, es farà a Punta Arenas, el 2024, que és la capital de provincia més al sud del món, a la Patagònia Xilena.

FOTO.GRUP.TAIWAMADA

Representants  de GAMAG amb la Delegació d’AMMPE Taiwan

Durant tres dies més d’una vuitantena de dones o homes periodistes i escriptors van intercanviar a nivell global informació sobre migracions , drets humans, llibertat de premsa i, sobre tot, com serà el món en l’era digital amb la Covid-19 i una guerra a les portes d’Europa. Com es transformarà en aquest context el canvi climàtic la situació sociopolítica de les dones , la manca de paritat de gènere, els estereotips en el món de la comunicació i els reptes futurs des del punt de vista del gènere i de les xarxes socials.

En relació amb el medi ambient el congrés va acceptar la proposta del capítol de Guatemala en el sentit de “suggerir als governs i empresaris que les Aliances Público-Privades implementin programes de Responsabilitat Social Empresarial en relació a la protecció del mediambient.

IMG.0121
MENJANT GELAT

Creació del capítol AMMPE España

La decisió de tirar endavant el capítol a l’estat Espanyol va començar de manera dolça. Com diuen els estatuts d’AMMPE l’associació està organitzada per capítols nacionals. Durant el Congrés es va anunciar que s’havien creat nous capítols a Panamà, Estats Units i Canadà i Palestina i que s’estaven creant els de l’Estat espanyol, Alemanya i Perú. 

Set de les participants al Congrés procedents de diversos punts de la geografia de l’Estat espanyol van decidir constituir-se amb AMMPE España i definir en les pròximes convocatòries d’AMMPE WORLD el seu nivell i manera de participació en l’Associació Mundial i van acabar degustant un magnfic gelat del popular establiment tantes vegades filmat i fotografiat, el Giolitti.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Teresa Carreras

Teresa Carreras

Periodista, activista i feminista. Secretaria de la XIDPIC.CAT-XIPVG. Coordinadora de GAMAG Europa, expresidenta APEC. Corresponsal setmanari El SIGLO, Ha treballat a RTVE.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Mèxic: Casos de violència contra informadores davant la CEDAW

Activistes documenten 71 casos entre 2010 i 2011  Davant del desinterès de l’Estat mexicà davant...

Maribel Nogue

La violència estructural del patriarcat

  OPINIÓ De nou ens troben davant un altre 25-N per fer palès la realitat...

Fabiola Calvo

El feminisme és incloent

Per Fabiola Calvo. Periodista i Escriptora. Bogotà.   OPINIÓ El feminisme com a fill il·legítim...