Dimarts 20 febrer 2024

Dimarts 20 febrer 2024

Oaxaca. Méxic: Evadeix govern d’Oaxaca, resolucions de tribunals en cas de fotoperiodista assassinada / La Independent / Notícies Gènere

 

A 19 mesos de l’assassinat de la fotoperiodista María del Sol Cruz Jarquín, la justícia a Oaxaca encara no arriba per a la seva família, que ha hagut d’agregar al sofriment de la pèrdua de la jove, la indignació davant la falta d’acció per part de les autoritats de procuració de justícia i de govern, que no han estat capaçes de determinar els responsables dels fets.

 

 

 

 

 

La periodista Soledad Jarquín Edgar va recordar que el març del 2019, fa ja 10 mesos –i després d’un llarg procediment que fins i tot va passar per la Sala Xalapa del Tribunal Electoral del Poder Judicial de la Federació (TEPJF), després de dues apel·lacions–, aquesta sala va imposar una multa al excandidat a regidor municipal Hageo Montero López, de 90 mil 691 pesos, per incórrer en el que podria denominar-se actes de corrupció electoral

Prèviament, el Tribunal Estatal Electoral d’Oaxaca (TEEO) havia determinat una multa 20 mil 150 pesos al excandidat a la primera regidoria de l’ajuntament, Hageo Montero López; resolució que va ser impugnada per la família de la jove, aconseguint que la instància federal augmentés la multa, la qual tampoc s’ha fet efectiva fins al moment per part de la Secretaria de Finances del Govern d’Oaxaca (Sefin).

 “Al març de 2019, fa 10 mesos @TEEOax @TEPJF_*XAL van imposar una multa per incórrer en el que podria denominar-se actes de corrupció electoral a l’avui regidor de #Juchitán Hageo Montero López. No obstant això, la Secretaria de Finances de l’Estat d’Oaxaca no ha executat l’acció tal com es va establir”, refereix la mare de la jove a través de les seves xarxes socials.

 Una última resolució del TEEO, amb data 13 de desembre del 2019, evidència la falta de compliment a la sentència prèvia entorn del pagament de la multa que li va ser imposada a Hageo Montero, per la qual cosa la màxima autoritat electoral a Oaxaca va ordenar de nou al titular de la Sefin, Vicente Mendoza, que es compleixi el pagament dintre del termini i en la forma escaient.

La falta de resposta per part de les autoritats a Oaxaca inclou al mandatari estatal Alejandro Murat, a qui se li va atorgar la responsabilitat de sancionar al seu col·laborador Francisco Javier Montero López, qui com a secretari d’Assumptes Indígenes del govern de l’estat va comissionar a la fotografa i reportera per a cobrir la campanya del seu germà, situació que està pendent des de fa més d’un any.

 “Alejandro Murat, Oaxaca ha de deixar de ser  #EstadoImpunidad i ordenar al titular de la Sefin a fer el seu treball. En cas contrari confirmarem el que avui dic: hi ha #protecció als qui ostenten el poder polític, econòmic i religiós a Juchitán”, va insistir la reconeguda periodista oaxaqueña.

Va ser el 2 de juny de 2018 que un comando armat va assassinar a la fotorreportera María del Sol Cruz Jarquín, Pamela Itzamara y Terán Pineda, candidata a regidora i al seu xofer Adelfo Guerra; l’estada de la jove en la zona es devia al fet que va ser obligada a cobrir la campanya política de Hageo Montero, mentre exercia com a funcionària de la Secretaria d’Assumptes Indígenes.

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

México D.F

  México D.F. a 4 de agosto de 2013 La Red Internacional de Periodistas con...

La construcció del subjecte polític feminista, objectiu de La Cuerda de Guatemala

El divendres 10 de juny, a Vilafranca del Penedès, es va presentar el col·loqui “Lluites...

Barcelona: EL MARÇ DEL COL·LECTIU AL HANAN

1. Tapones solidarios para Agustín. Col·lectiu Al hanan se suma a la recollida de taps...