Dimarts 23 abril 2024

Dimarts 23 abril 2024

Compartir

NOTA DE PREMSA 13 D’ABRIL DE 2016: El torn de la Xarxa Mediterrània d’Informació i Comunicació amb Visió de Gènere i la Xarxa GAMAG-EUROPE

La Xarxa Mediterrània d’Informació i Comunicació amb Visió de Gènere i la Xarxa GAMAG-EUROPE protagonistes dels actes de demà

Demà dijous, 14 d’abril, durant tot el dia hi haurà reunió de la Xarxa Mediterrània d’Informació i Comunicació amb Visió de Gènere i de la Xarxa GAMAG-Europe. Es tracta de sessions per a dones que pertanyin a la Xarxa o que se n’hagin fet durant les Jornades

Just abans de la Jornada Internacional es celebraran trobades de la Xarxa GAMAG-Europe i de la Xarxa Mediterrània d’Informació i Comunicació amb Visió de Gènere, al CPC i a l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), que enllaçaran amb la Vi Trobada Internacional.

 

XARXA MEDITERRÀNIA D’INFORMACIÓ I COMUNICACIÓ AMB VISIÓ DE GÈNERE

25 periodistes d’11 països Mediterranis per la denuncia de les violències i la potenciació dels Drets Huamns de les Dones

El 14 i 15 d’abril té lloc, a l’IEMed a Barcelona, una Reunió de la Xarxa Mediterrània d’Informació i Comunicació amb Visió de Gènere, organitzada per la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere de Catalunya. Amb tres eixos centrals de debat: la violència contra les dones en situació de risc: les refugiades del pròxim orient; la cobertura jurídica i social a 5 anys després de les revolucions en els països àrabs; i els avenços i retrocessos del periodisme amb visió de gènere i la situació de les periodistes i comunicadores.

Dijous 14 al matí hi ha la Benvinguda a l’acte a la Sala IEMed. Hi participen la representant de l’IEMed Maria-Àngels Roque (IEMed); Montserrat Minobis (XIDPIC.CAT) amb una exposició sobre la Xarxa Mediterrània (posada al dia), i la exdirectora de l’ACCD, Marta Macias. La presentació serà a càrrec de Salwa El Gharbi (Xarxa Mediterrània), una de les organitzadores junt a: Tona Gusi i Lídia Vilalta.

En una primera part de la jornada, en l’exposició de Països participants i en el Debat 1: Violència contra les dones en situació de risc: les refugiades del Pròxim Orient, es podrà escoltar a: AbirFekih (Catalunya- Tunisia), KawtherSalam (Austria –Palestina), Rawan Al Basch (Catalunya –Palestina), DionysiaVovou (Grecia) i Leila Chafai (Marroc). Amb la moderació de Salwa El Gharbi (Catalunya –Marroc) i la relatoria de Lídia Vilalta.
En la segona part de l’exposició per Països participants, en el Debat sobre: Cobertura jurídica i social de les dones a 5 anys després de les revoltes en els Països Àrabs, tindran la paraula: Salwa El Gharbi (Catalunya- Marroc), OlfaBelhassine (Tunisisa), Randa Achwani (Egipte – Gran Bretanya) i Ma. Àngels Roque (Catalunya). Moderarà: Tona Gusi i en serà relatora: Leonor Sedó.

El divendres 15, deprés de la Reunió – Entrevista col•lectiva (un format ben interessant) amb l’Alcaldessa de Barcelona, Ada Colau al CPC, es reprendran les sessions a l’IEMed amb el Debat 3: Repàs temes comuns d’actualitat i problemàtiques especifiques: avenços i retrocessos del periodisme amb visió de gènere i de la situació de les periodistes i comunicadores. En aquest debat es podran escoltar les refeflexions de Sara Bouchetob (Argelia- Bruselas) en la lectura que en farà Lídia Vilalta; Teresa Velázquez (UAB Catalunya); Tona Gusi (Catalunya); Lola F. Palenzuela (Andalusia); IntissarRachdi (Marroc-Gran Bretanya); i Ibnou-cheikh Amina (Marroc). La moderadora serà Montserrat Minobis (XIDPIC.CAT) i la relatora: Salwa El Gharbi (Xarxa Mediterrània). La taducció serà a càrrec de Montserrat Garcia Sosa.

Fnalment, als vols del migdia es definiran les Propostes organitzatives i l’ampliació de la Xarxa Mediterrània d’Informació I Comunicació amb Visió de Gènere. Es farà també la posta en comú de: Relatories, Conclussions i Declaratoria.

 

Jornada GAMAG-Europe-UNESCO

En el marc de la VI Trobada Internacional de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere es celebrarà una reunió de la Xarxa GAMAG-EUROPE. GAMAG (Global Alliance on Media andGender) és una Aliança Global per la Igualtat de gènere en els mitjans de comunicació que va néixer a finals del 2013 a Bangkok, sota el paraigua de la UNESCO. Està organitzada en cinc capítols regionals, el Comitè Executiu Internacional, les temàtiques dels subcomitès i els Capítols Nacionals. Un d’ells és el capítol Europa-Amèrica del Nord. Després de la trobada a NY pel març del 2015, l’Associació Dinamitzadora de la Xarxa de Dones Periodistes i Comunicadores amb Visió de Gènere , juntament amb companyes de Suècia, Brussel•les, Polònia, Romania i Regne Unit van fundar el sub-capítol de GAMAG- EUROPE.

GAMAG va celebrar la seva primera Assemblea després del naixement de l’entitat a Ginebra, el desembre del 2015. En aquella reunió GAMAG-EUROPE va passar a formar part del Comitè Executiu de l’Aliança. La reunió de Barcelona serà la primera en la qual es comença a dibuixar l’organització de la Xarxa que treballarà a quatre nivells: sector públic- Reguladors Audiovisuals- , periodistes, ong i sindicats i investigadores.

Actualment hi ha presència de Xarxa Europea de GAMAG a 12 Països europeus com per exemple Portugal, Suècia, Brussel•les, Rússia, Ucraïna, l’Estat Espanyol i Catalunya, entre d’altres.

El programa previst per a la jornada és el següent:

A 2/4 de 10h benvinguda i presentació de Neus Bonet, Degana del Col•legi de periodistes de Catalunya; una representant de l’Ajuntament de Barcelona i una de l’ACCD de la Generalitat de Catalunya. Presenta Teresa Carreras XIDPIC.CAT, Catalunya.

A les 10.15 hla presidenta de GAMAG, ColleenLoweMorna, adreça un missatge des del seu país, Sudàfrica, d’encoratjament definint la importància d’aquesta primera activitat de la Xarxa europea. JennyRönngren (Suècia) i Greta Gober (Noruega) presentaran GAMAG-EUROPE

Durant el dia i mig que durarà la reunió hi haurà tres taules de treball. 1.- Les polítiques europees d’Igualtat. La informació amb Visió de Gènere als Estats Europeus: Bones pràctiques/estereotips. Hi intervindran Laura Rahola, Responsable de Premsa de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona. I periodistes de UK, Suècia, Polònia-Noruega, Portugal i Catalunya. 2.- Situació de la informació sobre migrades/refugiades Síria/Violències de Gènere. Introducció Carme Figueras Consellera del CAC I periodistes de Itàlia-Perú, Noruega-Espanya, Rússia, Estat Espanyol i Bèlgica 3.- Debat sobre la situació laboral i professional de les dones periodistes a Europa amb intervencions de CC.OO, UGT, SPA-FeSP, FIP, Rússia.

Clourà l’acte, l’eurodiputat del grup Verds/ALE, Ernest Urtasun, membre de la Comissió dels Drets de les Dones i Igualtat de Gènere del PE i coordinador de l’informe d’Iniciativa sobre “La Situació de les dones refugiades i sol•licitants d’asil a la UE”.

Totes les activitats es faran al Col•legi de Periodistes de Catalunya, dijous 14 i divendres, 15 al matí.Coordinen aquestes activitats de GAMAG-EUROPE les periodistes Teresa Carreras, directora de La Independent i membre de la XIDPIC.CAT-XIPVG i Elena Tarifa, membre de la XIDPIC.CAT-XIPVG.Els actes es fan amb la Col•laboració de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona.

 

En acabar les participants aniran cap el Col•legi de Periodistes de Catalunya on juntament amb les companyes de GAMA Euroe i resta d’ internacionals faran una Concentració en defensa de les dones als mitjans i assistiran, tot seguit, a la inauguració de les primeres dues sessions de la VI Trobada Internacional de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (RIPVG). Les que siguin de la RIPVG continuaran en la resta de sessions, dissabte tarda i diumenge matí a la UPF.

Tal i com explica la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere de Catalunya (XIDPIC.CAT) en la seva convocatòria, paral•lelament hi haurà la reunió de la Xarxa GAMAG Europe i posteriorment la VI Trobada Internacional de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere, que se celebrarà els dies 15 tarda – 16 i 17 matí d’abril de 2016 també a Barcelona.

Aquestes reunions i trobades són una oportunitat d’enriquiment i construcció des de les experiències del periodisme i des de la comunicació amb visió de gènere per una societat més democràtica i igualitària. Acullen tant els mitjans generalistes com els alternatius, bloguistes i xarxes socials (facebook i twitter).

La trobada internacional compta amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i la regidoria Cicle de la Vida, Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona. I amb la col•laboració del Col•legi Periodistes Catalunya, la Universitat Pompeu Fabra, l’Institut Europeu de la Mediterrània i l’Oficina de la Comissió Europea a Barcelona.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Maria Àngels Viladot

El verb canvia les mentalitats

  OPINIÓ Un dia de finals de desembre del 2020 vaig tenir una llarga conversa...

Dones tunisianes busquen el seu lloc en la Primavera Àrab

Acudeixen a les urnes en espera de respecte als seus drets La ciutadania d’aquest país...

Barcelona: exposició La Barcelona de Pilar Aymerich / La Independent / Notícies gènere

En l’exposició a la Galeria Eude La Barcelona de Pilar Aymerich, hi ha reflectida una mostra...