Diumenge 24 setembre 2023

Diumenge 24 setembre 2023

No hi haurà justicia per a les dones esterilitzades al Perú

 

La Segona Fiscalia Penal supraprovincial arxiva definitivament el cas de les Esterilitzacions Forçades

El fiscal Marco Guzmán Baca, el mateix que prengué testimoni a més de cent dones huancabambinas afectades per les campanyes d’esterilització, ha emés, aquest 28 de gener, la notificació que ha posat fi a la investigació fiscal que es va reiniciar el novembre del 2012 davant l’exhort de la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH).

És així, ja que que només va formular denúncia contra cinc persones lligades a la mort de Maria Mamérita Mestanza i no va formalitzar denúncia penal contra Alberto Fujimori, els exministres de Salut Marino Costa Bauer, Alejandro Aguinaga, Eduardo Yong, assessors i directors involucrats en el Programa Nacional de salut Reproductiva i Planificació Familiar 1996-2000.

 

Peru 4. Ines Ruiz Mujeres esterilizadas de Huancabamba

 

Peru 5. Ines Ruiz Mujeres Huancabamba

Dones d’Huancabamba

 

Les dones d’Huancabamba senten una gran indignació davant la terrible notícia del tancament del cas de les esterilitzacions emesa per la Segona Fiscalia Penal supraprovincial de Lima. Pel que sembla no va servir de res que més de cent dones huancabambinas s’organitzessin per fer arribar els seus reclams al fiscal Baca, de res van valer les promeses fetes nii els ànims que rebuts.

Recordem que l’anunciada visita del representant del Ministeri Públic es va produir el dilluns 19 d’agost. El fiscal Marco Guzmán Baca va arribar a la ciutat d’Huancabamba, i a manera de recepció va ser sorprès amb una desfilada de més d’un centenar de dones que, coneixedores de la seva arribada, van marxar pels estrets carrers de la capital de la província portant banderoles amb el lema ” Justícia i Reparación”.

Huancabamba va ser una de les províncies peruanes on el programa d’esterilitzacions massives del govern de Fujimori en els anys 90 es va impulsar agressivament.

No hi ha estadístiques precises de perquè els expedients del programa que guardava l’únic Centre de Salut amb què compta la província d’Huancabamba van desaparèixer quan aquesta política es va fer pública. Només es disposa d’estimacions extraoficials que calculen en no menys de tres mil el nombre d’esterilitzacions practicades en els vuit districtes huancabambinos.

Proves irrefutables existeixen: les dones víctimes del programa en si, que durant molt de temps van preferir romandre indiferents, van decidir trencar el seu silenci, ara que s’havia actualitzat el seu cas.

Un cop més estem davant la indiferència d’aquest crim de lesa humanitat que deixa impune a Fujimori juntament amb els seus exministres de Salut Marí Costa Bauer, Alejandro Aguinaga , Eduardo Yong, assessors i directors involucrats en el Programa Nacional de Salut Reproductiva i Planificació Familiar 1996 -2000, que avui estan lliures de culpa.

 

Peru 2. Alejandra Ballon -  Hilaria Supa por Cuzco y Josefa Ramirez por Piura

 

Alejandra Ballon, Hilaria Supa por Cuzco  i Josefa Ramirez de Piura

 

Abans d’hir dimarts 28 de gener, a les 3 de la tarda, davant de la Seu de la Segona Fiscalia Penal supraprovincial de Lima , es van fer presents les víctimes d’esterilització forçada per lliurar el seu recurs d’impugnació davant el arxivament per Fiscalia, acompanyades del Dr Sigfrido Florián advocat del IDL i la parlamentària andina Hilaria Supa Huamán.

Josefa Ramírez de Piura i al costat de les dones organitzades en el Comitè de Defensa dels Drets Humans de les Dones Esterilitzades demandar Justícia i Reparació . D’ altra banda Maria Esther Mogollón del Moviment Ampli de Dones Línia Fundacional va declarar: “La nostra indignació es torna acció. Són més de 15 anys els que portem al costat de la parlamentària Hilaria Supa, acompanyant a més de 2000 dones denunciants i afrontant archivamientos i absència de justícia”.

 

Peru 3.Ines Ruiz accion frente a Fiscalia

Acció davant La Fiscalia de Lima

 

* Comunicadora i realitzadora del documental “Una voz Estéril”


Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Mèxic: A la CDMX hi ha simulació i un enorme deute amb les dones / La Independent / Notícies Gènere

  A la CDMX hi ha simulació i un enorme deute amb les dones. Araceli...

‘Totes som Marielle’, crit unànime de les dones al FSM

  L’assassinat de la líder afrobrasilera Marielle Franco va expressar la unitat de les lluites...

Noruega: Karen Uhlenberck, Premi Abel de matemátiques / La Independent / Notícies gènere

Karen Uhlenbeck (24 d’agost de 1942. Cleveland, Ohio, Estats Units) és la primera matemàtica distingida...