Carme Porta Abad

No deixarem de tenir somnis

 

OPINIÓ

El 19 de setembre de l’any 2012, fa gairebé sis anys, naixia un projecte de la mà de dues emprenedores, Berta Novell i Lou Keohane: la llibreria- cafè Babelia.

 

Com tots els projectes va néixer amb il·lusió i ho feia al cor de Sant Antoni, al carrer Villarroel número 27.

El Babelia ha estat un espai acollidor, tranquil, una illa enmig del trànsit. Podies prendre un dels molts tes i infusions que t’oferien, tastar la brioxeria casolana i diversa, o els entrepans i sandwichs especials. Tot plegat amb una calma que contaminava, un silenci (malgrat la música suau a l’ambient, malgrat el trànsit constant al carrer), on no es passava calor a l’estiu ni fred a l’hivern però sense excessos de temperatura condicionada artificialment. Un espai molt europeu de format, d’idea, de filosofia, d’ambient… un espai on llegir, transportar-se, relaxar-se o somniar. Un espai on, també, s’han gestat projectes.

 

 

babèlia

 

 

Aquest 22 de juny el Babelia tanca portes. El projecte acaba després de sis anys. La Lou i la Berta reconeixen que sis anys d’hostaleria emprenedora cansen però aquesta no és la raó. La raó de base és fàcil d’endevinar en un barri on la pressió turística està transformant el barri a tots nivells: social, cultural, física i econòmicament.

Gentrificació, una paraula complicada i cada cop més popular. Emprenedoria, un concepte (en part eufemisme) actualitzat que és resum d’il·lusions, idees, experiències i molt treball. Dues paraules sovint contraposats. L’emprenedoria acull històries d’èxit, amaga fracassos i invisibilitza la manca real d’oportunitats front a un sistema que està regit per les directrius neoliberals amagades, sovint, d’economies col•laboratives.

Segons l’informe GEM a Catalunya el 8’03% de la població adulta catalana està en una fase inicial d’emprendre el seu projecte. L’any 2017 un 9’1% dels projectes d’emprenedoria estaven consolidats i això representa una baixada d’1’5% respecte al 2016.

Les dones emprenedores, segons dades GEM, són un 48% dels nous projectes, un 44% dels que es troben en una fase inicial i un 32% en fase de consolidació. Pel que fa a l’abandonament les dones representen un 60%. Les dificultats de les dones emprenedores són moltes, sempre tenim un afegit en el rol social, les oportunitats reals, malgrat les polítiques i les lleis. L’emprenedoria vol dir deixar de banda moltes coses i lluitar contra els elements com , per exemple, una pujada important del lloguer del local. La Taxa d’Activitat Emprenedora –l’indicador que marca la proporció de la població emprenedora que té projectes de menuys de 3 anys i mig- augmenta en el cas de les dones al 7’1% i en el cas de Barcelona arriba al 7’4%.

Que fredes són les dades i que curtes les oportunitats. Un projecte consolidat de sis anys ha d’abandonar. És un èxit perquè la consolidació és alta, no és un fracàs personal perquè també s’obren noves oportunitats – i l’optimisme de la Berta i la Lou les fa veure una possibilitat de millora quotidiana- però si que marca una tendència. Una tendència que identifica obstacles: manca de suport financer, manca d’avantatges fiscals i la gentrificació.

El Babèlia tanca, un projecte de dones per ala citat de Barcelona tanca. La gentrificació obtura l’emprenedoria, ens expulsa, precaritza i trenca els somnis però no per això deixarem de tenir-los. Les dones emprenedores són dones lluitadores i seguiran endavant amb els projectes i amb el feminisme transformarem el món.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.

També et pot interessar