Divendres 19 abril 2024

Divendres 19 abril 2024

Compartir

Nacions Unides demana a Espanya que revisi les seves mesures d’austeritat perquè perjudiquen els Drets Humans

Perjudiquen de manera “desproporcionada” a les persones pobres, les dones, la infància, les persones amb discapacitat, les majors, les “sense sostre”, la joventut aturada, la comunitat gitana, migrants i sol·licitants d’asil

Nacions Unides recomana garantir l’accés equitatiu a la interrupció voluntària de l’embaràs en tot el territori de l’Estat.


 Després de la compareixença de l’Estat espanyol davant el Comitè de Drets Econòmics Socials i Culturals de Nacions Unides (CDESC), aquest organisme internacional ha expressat la seva preocupació per la reducció dels nivells de protecció efectiva de drets com l’habitatge, la salut, l’educació, el treball, entre d’altres, com a conseqüència de les mesures d’austeritat.

El Comitè va fer especial èmfasi en la insuficiència de les mesures adoptades per l’Estat per pal·liar els efectes negatius de la crisi en els sectors més desfavorits de la població i estableix la necessitat de realitzar grans esforços perquè els drets humans guiïn les seves estratègies de recuperació econòmica.

El Comitè també recomana a Espanya que garanteixi que totes les mesures d’austeritat implementades mantinguin el nivell assolit de protecció dels Drets econòmics, socials i culturals i siguin en tot cas, temporals, proporcionals i no perjudicials per a aquests drets.

Aquest Comitè, constituït per 18 persones expertes independents de diferents nacionalitats, està encarregat de supervisar el compliment per part dels Estats part amb les seves obligacions sota el Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals (PIDESC), ratificat per l’Estat espanyol el 1977. Cada Estat part té l’obligació de retre comptes periòdicament davant el Comitè a Ginebra sobre la situació dels drets econòmics, socials i culturals.

Recomanacions a l’Estat espanyol

En les seves recomanacions finals, publicades el 21 de maig, el Comitè demana a Espanya revisar les mesures d’austeritat per perjudicar de manera “desproporcionada” als col·lectius més vulnerables i marginats, especialment a les persones pobres, les dones, els nens, les persones amb discapacitat, els adults i joves aturats, la gent gran, les persones sense llar, la comunitat gitana, els migrants i els sol·licitants d’asil.

Així mateix, el Comitè va recordar a l’Estat que és precisament en temps de crisi econòmica quan els esforços han de ser redoblats per garantir els drets humans de totes les persones, sense discriminació, i en especial de les persones en major situació de vulnerabilitat.

El Comitè recomana “vigorosament” que l’Estat adopti un nou programa nacional de lluita integral contra la pobresa que inclogui “mesures específiques i estratègies per mitigar els efectes adversos de la crisi”. El Comitè va destacar les altes taxes de pobresa infantil i la situació de les persones grans que viuen amb pensions la quantia és, en molts casos, inferior al nivell de subsistència mínim.

En matèria laboral, mostra la seva preocupació per l’increment de les taxes d’atur, que afecten especialment les persones joves, immigrants, gitanes i les persones amb discapacitat. Demana a l’Estat “evitar qualsevol retrocés” en aquest àmbit, “incloent en matèria de protecció dels Drets laborals dels treballadors”.

Mostra inquietud davant la congelació del salari mínim interprofessional a un valor que no permet un nivell de vida digne i recomana el seu ajust periòdic al cost de la vida.

Quant a la igualtat entre homes i dones, el Comitè demana redoblar els esforços per combatre la bretxa salarial i els estereotips de gènere, així com fomentar la mateixa representació en els sectors públics i privats. El Comitè mostra especial preocupació per la “persistència d’alts nivells de violència domèstica” i insta a l’Estat que garanteixi que les retallades “no perjudiquin la protecció de les víctimes ni els seus Drets”. També recomana garantir l’accés equitatiu a la interrupció voluntària de l’embaràs en tot el territori nacional.

Quant al Reial decret llei 16/2012 sobre la reforma sanitària, el Comitè demana a l’Estat que asseguri l’accés als serveis de salut de totes les persones que resideixen a l’Estat, sigui quina sigui la situació legal, d’acord amb el principi d’universalitat de les prestacions sanitàries. També insta l’Estat “a donar ple efecte a les noves regulacions per millorar les condicions de vida en els centres d’internament d’estrangers (CIE)”.

Reconeixent la situació de les persones amb hipoteques impagables, recomana a l’Estat que “impulsi una reforma legislativa que faculti la dació de l’habitatge en pagament del deute hipotecari, de manera que aquesta opció no depengui únicament de la discrecionalitat de les entitats bancàries”.

A més, ha assenyalat la necessitat de “augmentar l’oferta d’habitatge social”, especialment la de lloguer i la necessitat d’implementar un marc legislatiu que estableixi salvaguardes de Drets Humans que s’han de complir abans de dur a terme un desallotjament. Recorda l’obligació de l’Estat d’adoptar una definició oficial de “persona sense llar”, així com de recopilar dades que permetin avaluar aquesta realitat després de la crisi i adoptar mesures de rehabilitació adequada.

El Comitè critica que l’educació hagi estat un dels sectors més afectats per les retallades i afirma que les mesures adoptades per l’Estat que incrementen les taxes universitàries són “regressives” i posen “en risc l’accés de les persones i grups desfavorits” a l’educació universitària. Recomana a l’Estat que asseguri “una inversió econòmica i pressupostària sostinguda i suficient” en educació i que redobli els esforços per reduir la taxa d’abandonament escolar primerenc, que duplica la mitjana de la UE.

La discriminació, especialment cap a la població immigrant i gitana, i cap a les persones amb discapacitat, resulta una de les àrees de preocupació transversal. En aquest sentit, el Comitè demana a l’Estat adoptar una Llei Integral per a la Igualtat de Tracte i la No Discriminació.

També insta que la descentralització de les competències relacionades amb els Drets econòmics, socials i culturals, i les disparitats entre comunitats autònomes en termes d’inversió social, no resultin en un gaudi “inequitatiu o discriminatori” d’aquests drets entre les 17 comunitats. Davant la disminució de l’ajuda oficial al desenvolupament (AOD), demana elevar la cooperació al desenvolupament a un nivell no menor al 0,7% de la Renda Nacional Bruta, en compliment dels compromisos internacionals adquirits per Espanya.

Cal destacar que en emetre les recomanacions sobre Espanya, el Comitè va dirigir una carta pública a tots els Estats part del PIDESC, en la qual planteja els criteris que les polítiques d’austeritat i altres polítiques assumides pels estats en temps de crisi econòmica han de respectar per complir amb les obligacions derivades del Pacte.

Primer, qualsevol mesura que pugui impedir la realització progressiva dels drets econòmics, socials i culturals ha de ser temporal i limitada al període de crisi; segon, ha de ser estrictament necessària i proporcionada, de manera que no adoptar posaria en risc encara més els drets humans; tercer, no pot ser discriminatòria i ha de tenir en compte totes les alternatives possibles, entre elles, mesures de política fiscal, per garantir les prestacions necessàries per pal · liar les desigualtats que poden sorgir en temps de crisi, així com assegurar la protecció de els drets dels grups més vulnerables.

Finalment, segons el Comitè, les mesures han d’identificar i protegir el contingut mínim essencial dels drets consagrats en el PIDESC en tot moment.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Reportatge Desenfocament de gènere, realitzat per Ajuda en Acció

Estem a punt d’estrenar el reportatge Desenfocament de gènere, realitzat per Ajuda en Acció a propòsit...

merce-otero-perfil

Aniversari de Cavall Fort i… recordant Maria Novell

OPINIÓ Si Cavall Fort celebra enguany el seu 60 aniversari, vol dir que fa 60...

Catalunya: Revoltades / La Independent / Notícies gènere

“Revoltes amb la prevenció” ha estat el lema del passat 1 de desembre, Dia Mundial...