Dissabte 18 maig 2024

Dissabte 18 maig 2024

Mèxic: Les indígenes Tének pateixen embarassos d’alt risc

 A Veracruz, l’ abandonament governamental propicia complicacions en gestació 

Dones indígenes de la zona nord de Veracruz, s’enfronten a embarassos en condicions de risc, conseqüència de la desnutrició que pateixen i de la manca de programes que atenguin les mancances d’alimentació i infraestructura a les clíniques i hospitals de la regió, va denunciar la lideresa indígena, Genara Cruz Juárez. Com a conseqüència, va dir: “la mort materna és una constant entre les indígenes, situació que s’oculta per no evidenciar la gravetat del problema, ja que això deixaria mal parat al gover pel que fa a les xifres a nivell nacional”. 

Cruz Juárez considera urgent aplicar programes emergents a la regió de Tantoyuca, al nord de Veracruz, que atenguin la salut de les dones i que garanteixin que almenys les que es troben en període de gestació, tinguin accés a una alimentació adequada, ja que la desnutrició que enfronten i del producte, comporta severs problemes de salut a curt, mitjà i llarg termini. Els problemes de salut  van des anèmies severes, fins mort materna, sense esmentar que el producte neix amb deficiència de pes i desnutrició que es manté al llarg de tota la seva vida.

La majoria de les indígenes Tének, no parlen espanyol, per la qual cosa tene dificultat a l’accés als serveis de salut a l’hospital de Tantoyuca i fins i tot en les clíniques rurals que hi ha properes a les seves comunitats, tot i que compten amb programes com Oportunidades, en què es contempla el seguiment a la salut de les dones, especialment de les embarassades.

Aquesta lidersa ha criticat que les polítiques públiques que actualment s’apliquen de manera general a la població són insuficients per atendre les necessitats de les dones indígenes, “necessiten, jo crec, suport i atenció, perquè no precisament el programa Oportunidades canviarà la vida de les dones indígenes “. 

Va explicar també que a l’escassa i deficient alimentació s’afegeix el fet que a les clíniques no es compta amb medicaments, personal mèdic, d’infermeria i equipament per donar-los l’atenció que requereixen, pel que ha considerat urgent l’atenció de l’Estat i la federació en la zona nord de Veracruz: “Han de aterrar, el govern ha de posar programes d’acció fonamentals, que aterrin a la comunitat, a les dones, no sé alguna cosa, perquè l’alta desnutrició que enfronten les dones embarassades és una mostra de les necessitats”, va concloure.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: Amor pel Gospel i la música africana / La Independent / Notícies gènere

Laura Otalora jove cineasta colombiana que resideix a Barcelona presentarà aquest dissabte 24 el seu...

Concentració al Consolat Marroqui de Barcelona. ACAPS Federació

En nom del moviment solidaria amb el Poble Sahrauí a Catalunya us fem arribar...

Catalunya: Mor la periodista Ana Alba / La Independent / Notícies Gènere

CPC La col legiada i corresponsal d 8217 El Periódico ha mort als 48 anys...