Dilluns 02 octubre 2023

Dilluns 02 octubre 2023

Compartir

Lliurats el Premi Sàkharov a la Llibertat de Consciència 2011

El Parlament Europeu ha lliurat el Premi Sàkharov a la Llibertat de Consciència 2011 a cinc representants dels pobles àrabs, en reconeixement i suport a la seva unitat per la llibertat i els drets humans. El president de l’Eurocambra, Jerzy Buzek, ha donat el guardó a la periodista Asmaa Mahfouz (Egipte), a Ahmed al-Zubair Ahmed al-Sanusi, qui va estar pres durant 31 anys (Líbia), a l’advocada de drets humans Razan Zaitouneh (Síria), al caricaturista Ali Farzat (Síria) i, pòstumament, per Mohamed Bouazizi (Tunísia). La proposta va ser presentada conjuntament pels grups PPE, S&D, ALDE i Verds/ALE.

 

Buzek ha destacat que “aquestes cinc persones han contribuït a canvis històrics en el món àrab, i amb aquest guardó el Parlament Europeu vol confirmar la seva solidaritat i ferm suport a aquesta lluita per la llibertat, la democràcia i la fi dels règims autoritaris”. “Aquest premi és un símbol per a tot aquells que treballen per la dignitat, la democràcia i els drets fonamentals, al món àrab i més enllà”, ha afegit el president de l’Eurocambra. També ha comentat que “la jove bloguera és un símbol del nou món àrab en el que tant de bo les dones tinguin un paper renovat”.

aasmaa_okCal destacar que la jove bloguera Mahfouz de 26 anys es va unir el 2008 al Moviment Juvenil del 6 d’abril, ajudant a organitzar vagues en defensa dels drets fonamentals a Egipte. L’assetjament permanent a periodistes i activistes per part del règim de Mubàrak així com l’exemple de Tunísia va moure a Asmaa Mahfouz a organitzar les seves pròpies protestes.

Els seus vídeos a YouTube, així com les seves publicacions a Facebook i Twitter, van ajudar a motivar els ciutadans egipcis a exigir els seus drets a la Plaça Tahrir. Després d’haver estat detinguda pel Consell Suprem de les Forces Armades d’Egipte, va ser posada en llibertat sota fiança a causa de la pressió d’activistes prominents. En el seu discurs d’agraïment ha recordat que “l’ajut donat pel Govern dels EUA i de diversos països europeus a l’anterior regim autoritari de Hosni Mubarak” tot assenyalant que “el guardó constitueix una fita en l’apropament entre el món àrab i Europa”. “El premi és una recompensa als herois de la revolució, a les persones que han donat la visa per la llibertat”, ha expressat Mahfouz.

Per la seva banda, l’activista libi Ahmed al-Zubair Ahmed que va ser empresonat per Gadafi ha dit que “la població del meu país ha viscut 42 anys humiliats, amb els drets humans trepitjats per un regim que tenia el suport de molts països per interessos econòmics”.

aaahmed_ok

També ha agraït “el suport d’Europa a la revolució líbia”.

Els eurodiputats ham fet un minut de silenci durant l’acte en memòria de les víctimes de la repressió i han aplaudit de peu cada una de les intervencions de la cerimònia. A la cloenda de l’acte s’ha escoltat l’Oda a l’alegria de Ludwig van Beethoven, himne oficial de la Unió Europea.

L’Eurocambra lliura aquest guardó dotat en 50.000 euros des de l’any 1988 a persones o organitzacions que hagin contribuït de manera significativa a la lluita pels drets humans i la democràcia. El premi pren el nom del dissident i premi Nobel soviètic Andrei Sàkharov (1921-1989).

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Les blogueres: María la Juana / La Independent / Notícies gènere

Un bloc és un canal d’expressió, un diari personal on fer públiques les nostres idees...

El feminicidi com a delicte autònom a Colòmbia

Senadora Gloria Inés Ramírez Rios “Al país cada tres dies, és assassinada una dona pel...

Es presenta el Programa ODISSEU, de foment d’empreneduria jove al món rural

Es presenta el Programa ODISSEU, de foment d’empreneduria jove al món rural   L’u de...