Dijous 05 desembre 2024

Dijous 05 desembre 2024

Compartir

Lliurament dels Premis de Comunicació no Sexista 2013

 

 

El Premi a la Trajectòria Periodística 2013, fou per a la fotògrafa Pilar Aymerich Puig

Lina Barber, presidenta de l’ADPC (Associació de Dones Periodistes de Catalunya), en presentar l’acte de Lliurament dels Premis de Comunicació no Sexista 2013, al Caixa Fòrum el passat 12 de desembre, va fer referència al fet que la crisi no afavoreix llocs de treball per a les dones periodistes.

“Hi ha un atur del 28% entre les dones periodistes de 28 a 34 anys d’edat. Igualment la crisi no afavoreix tenir més cura amb els continguts, a contrastar. Tampoc ajuda en això que en els últims deu anys s’ha triplicat la informació”. Lina Barber va assegurar que “La intoxicació informativa és una realitat al nostre país”  i va posar en dubte que tancar els mitjans per estalviar diners sigui la solució: “Hi ha ajuntaments que falten a la realitat i hem acabat per no saber qui ens enganya menys”. Barber apostà per les dades obertes, per no acceptar l’excusa de la crisi per tancar els mitjans, per tornar a les fonts fiables, i pel dret a decidir de les dones sobre el seu propi cos. Va acabar la seva intervenció dient “Volem que els nostres companys segrestats a Síria el passat 16 de setembre, el reporter d’El Mundo Javier Espinosa i el fotògraf freelance Ricardo García Vilanova, tornin a casa”.

 

PCNS1

 

El Premi a les Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista 2013 per un periodisme rigorós i de qualitat, fent visibles les dones i les seves actuacions en una programa de ràdio generalista d’una cadena pública, fou per a Sílvia Cóppulo Martínez, professional de la ràdio i la televisió des de 1977. Llicenciada en Psicologia i Doctora en Periodisme.

El de ràdio especialitzada d’una cadena pública, fou per a Marta Maria Pastor, periodista i poeta, que ha treballat des dels seus inicis a RTVE i a Ràdio Nacional d’Espanya.

El Premi del programa de televisió generalista d’una cadena pública, fou per a Cristina Puig Vilardell, periodista del sector audiovisual i llicenciada en Periodisme.

El de reportatges fou pels publicats a La Vanguardia sobre temes socials amb inclusió d’homes i dones.la guanyadora: Celeste López, llicenciada en Periodisme.

El Premi de Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista 2013 fou per a un espai de ràdio local on es recullen experiències i biografies de dones catalanes que han estat les primeres a aconseguir metes distingides: Pioneres catalanes, d’Eva Corbacho. Es tracta d’uns reportatges setmanals de 10 minuts que s’emeten al programa Matins en Xarxa, a La Xarxa. Un programa dirigit i presentat per Marc Lobato, i la re – emissió en la versió d’estiu dirigida i presentada per Jèssica del Moral.

El de la visibilitat i promoció a l’esport femení a Internet, fou pel web masbasket, que va néixer el 2001 gràcies a Ivan Serres i Òscar Costa, joves periodistes de Ràdio Gràcia que seguien els equips catalans de la Lliga Femenina.

El d’iniciatives de les empreses editorials que dediquen especial atenció a la situació de les dones treballadores, fou, en aquesta ocasió, per a la Revista Treballadora de CCOO, que va néixer a l’octubre de 1984 editada per la Secretaria Confederal de la Dona de Comissions Obreres.

El d’iniciatives universitàries pioneres en investigació sobre dones i mitjans de comunicació, el guanyà la Fundació Isonomia de la Universitat Jaume I de Castelló. La Fundació Isonomia és una entitat sense ànim de lucre d’àmbit estatal, depenent de la Universitat Jaume I de Castelló.

 

PCNS2

 

 

El Premi a la Trajectòria Periodística 2013, fou per a Pilar Aymerich Puig, fotògrafa professional, especialitzada en retrat, reportatge social i teatre.

El Premi de Males Pràctiques de Comunicació no Sexista 2013, l’ha merescut el programa En guàrdia de Catalunya Ràdio, dirigit per Enric Calpena, amb l’assessorament de Josep M. Solé Sabaté. Enric Calpena que recollí el Premi oferí dades durant el seu discurs per afirmar que, segons ell, la manca de paritat en les persones convidades i l’explicació de la història des d’una visió androcèntrica, no existeix.

Es feu una Menció in Memoriam a Victòria Sau (Barcelona, 1930-6, novembre del 2013). Llicenciada en Història Contemporània, doctora en Psicologia, professora de Psicologia de la Universitat de Barcelona i psicòloga, Victòria Sau ha estat una de les figures més rellevants del feminisme català. Va portar i transmetre el valor de la dignitat de les dones. Va obrir llums, fars i camins de llibertat i va compartir el seu saber amb generositat. De les seves obres destaquen: Diccionari ideològic feminista; Ser dona, la fi d’una imatge tradicional; Psicologia diferencial del sexe i gènere o Manifest per l’alliberament de la dona.

En acabar l’acte es sortejaren entre les i els assistents diversos premis de diferents sponsors. Seguidament, al hall de Caixaforum, es pogué conversar amb les premiades i els premiats tot degustant una copa de cava.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

“Fonaments de la perspectiva de gènere”, un curs e-learning

La consultora de gènere INDERA ha anunciat la primera edició del curs “Fonaments de la...

Obertura del Foro Iberoamericano: Las Mujeres en la Administración Pública

Amb un ampli Presídium* es va inaugurar el matí del 7 d’abril d’aquest 2014...

Cartell i Manifest 25N de Xarxa de Dones feministes contra la violència: Dones lliures en països lliures

Sóc Rosa, i no surto sola a la nit. Sóc Dèlia, i no tinc...