Dimarts 27 febrer 2024

Dimarts 27 febrer 2024

La Suprema Cort de Justícia de Mèxic declara inconstitucional la criminalització de l’avortament

 

 

Estableix un precedent que obligaria als jutges de la resta dels estats a fallar a favor de les dones.

La decisió de la Cort a favor dels drets humans de les dones i persones amb capacitat de gestar, és el reflex d’una històrica lluita de el moviment feminista. Enmig d’una operació mediàtica i en xarxes socials d’alt abast de grups provida, vuit ministres d’onze que integren la SCJN es van pronunciar per declarar inconstitucional la criminalització de l’avortament.

En sessió plenària dies enrere, van debatre sobre el projecte de la Cort, derivat d’una impugnació que la llavors,  Procuradoria General de la República (PGR) va fer contra el Codi Penal de Coahuila el 2017, on es pretén declarar inconstitucional la criminalització de les dones que avorten i la de el personal sanitari que les assisteixen amb consentiment.

 

 

 

 

“El vici d’inconstitucionalitat es tradueix en què la disposició qualifica l’actuació de la dona com un crim, amb les conseqüències inherents a tal configuració legislativa. Això contribueix negativament el ple desplegament del dret a triar “, va referir el ministre Luis María Aguilar en el seu projecte.

L’aval dels ministres només invalida el Codi Penal de l’estat en qüestió en el projecte, Coahuila, però si vuit dels 11 ministres de ple voten pel projecte, es crearia un precedent que obligaria als jutges de la resta dels estats a fallar a favor de les dones.

En aquesta data només es va presentar el projecte i els arguments, fet pel qual els ministres de la Suprema Cort, coninuaran la discussió per arribar al vot de l’acció d’inconstitucionalitat.

 

 

 

guarda 2

 Fotos: SemMéxico

 

La decisió de la SCJN reflecteix una llarga i històrica lluita del moviment feminista per l’avortament legal, segur i gratuït. Esperem que en tot el país les dones tinguin les condicions i la llibertat per a determinar el seu destí reproductiu, assenyala en un comunicat de premsa emès després que la Cort decidís a favor dels drets humans de les dones.

Amb una decisió històrica, el Ple de la Suprema Cort de Justícia de la Nació va decidir a favor dels drets humans de les dones i persones amb capacitat de gestar. Per unanimitat, les i els ministres van establir que no és constitucional sancionar a qui decideix interrompre el seu embaràs.

En resoldre l’Acció d’Inconstitucionalitat de l’avortament en el Codi Penal de Coahuila, el màxim tribunal de país va reafirmar l’autonomia reproductiva i es va pronunciar per que les dones puguin triar si continuar o no el seu embaràs d’acord amb les seves pròpies conviccions.

La Cort va emfatitzar que el fet que l’avortament acte procurat o consentit estigui en el Codi Penal de l’Estat de Coahuila atempta contra els drets reproductius, vulnera la dignitat de les dones i persones amb capacitat de gestar, afecta la seva autonomia i crea un mecanisme de violència de gènere que reforça rols estereotipats.

Amb aquesta sentència, les i els jutjes, tant locals com federals, tenen l’obligació d’aplicar els arguments exposats per la Cort en aquesta decisió per resoldre els casos que coneguin, i tant legisladores com legisladors de les entitats on encara es restringeix i castiga l’exercici de l’autonomia reproductiva compten amb criteris avalats pel màxim tribunal per despenalitzar l’avortament consentit.

 

 

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

paco abril

Els pares joves volen implicar-se en les cures?

OPINIÓ La paternitat és un punt d’inflexió per a molts homes. L’arribada del primer fill...

Condemnat Jean-Claude Mas Jailed

    Nova sentència a França considerat culpable el fundador de l’empresa PIP.L’Agència francesa de Productes Mèdics...

Tractament de les violències masclistes als telenotícies

Portada de l’estudi: Telenotícies i violències masclistes: Una anàlisi crítica   “Seria bonic que aquest...