Divendres 08 desembre 2023

Divendres 08 desembre 2023

25N – La Catalunya central tindrà un protocol d’actuació integral contra la violència masclista

Manresa. El circuit contra la violència masclista de la Catalunya central ja disposa d’una Comissió tècnica i properament es redactarà un protocol d’actuació i atenció, segons dades de l’Institut Català de les Dones (ICD). La Comissió tècnica, formalitzada el dia 11 de novembre a Manresa, és l’òrgan gestor del circuit per l’abordatge de la violència masclista a les comarques centrals presentat el mes de juny passat. El circuit té l’objectiu d’establir mesures de coordinació i mecanismes d’actuació en diversos àmbits per abordar la violència masclista. 


La Comissió tècnica està formada pels consells comarcals, els ajuntament de poblacions amb més de 20.000 habitants, la judicatura, la fiscalia, l’advocacia, els cossos policials i diversos departaments de la Generalitat.


Aquest mes també s’han constituït les Comissions tècniques dels circuits de les comarques de Lleida i de les comarques de l’Alt Pirineu i Aran. El circuit contra la violència masclista de la Catalunya central és el cinquè que es constitueix a Catalunya , després que es creessin els de les comarques de Lleida, Alt Pirineu i Aran, Terres de l’Ebre i Tarragona. El desplegament territorial d’aquests circuits respon al compliment de la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista, aprovada el mes d’abril de 2008. Després del desplegament, però, caldrà esperar la valoració dels protocols per saber com s’aborden alguns dels problemes més greus que es troben algunes dones a l’hora de denunciar la violència masclista, com el cas del col·lectiu migrant sota reagrupament familiar, el possible ús interessat de la custòdia compartida en cas de tenir infants o l’accés als recursos econòmics de reparació. 

Enfortir les xarxes de dones


En el circuit també hi intervenen algunes associacions de dones aplegades en l’Assemblea territorial del Consell Nacional de Dones de Catalunya on només hi són presents en l’òrgan de la Mesa institucional. Les xarxes de dones i els grups de suport són un punt important per al suport mutu en situacions de violència masclista. Segons Tamaia, Associació de Dones Contra la Violència Familiar, “la por és una dificultat per a moltes dones, sobretot quan no poden accedir als recursos de protecció i no tenen una xarxa social i familiar que els doni suport”. En aquest sentit, esdevé necessària la creació i reforçament de grups de dones i xarxes de suport, així com considerar les aportacions que realitzen les dones afectades per violència masclista. Tal i com expressa l’associació Tamaia: “ És important que les dones puguin participar i accedir a les xarxes de dones, perquè és la constatació que el seu problema no és individual sinó que és un problema social de primer ordre i de gran abast”.


Desplegament de la Xarxa d’atenció a les dones


A banda dels circuits, la legislació contempla la creació de la Xarxa d’atenció a les dones en situació de violència masclista. Dins d’aquesta xarxa, hi trobem els Centres d’Intervenció Especialitzada (CIE) i el desplegament dels Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), fruit de la col·laboració d’institucions autonòmiques amb els ens locals i comarcals. A la Catalunya central, l’any passat es van signar 7 contractes amb els consells comarcals del Bages, l’Anoia i el Solsonès, i els ajuntaments de Manresa, Vic, Manlleu i Igualada. Aquest any està prevista la signatura d’implementació del SIAD amb els consells comarcals del Berguedà i Osona, fet que tancarà l’actuació amb una inversió dels anys 2009-2010 de 442.583,33€.


Per altra banda, el CIE d’Igualada és un punt d’atenció i recuperació de les dones i els seus infants que han estat en situació de violència a la Catalunya central. Des de la seva obertura a l’abril de 2010, el CIE d’Igualada ha atès un total de 196 persones, entre elles 27 infants, segons dades de l’ICD. El CIE d’Igualada és el cinquè d’aquestes característiques a Catalunya.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Estat espanyol: Zapatero: “No es pot ser socialista sense ser feminista” / La Independent / Noticias gènero

 El president de l’anterior Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, al Fòrum d’Igualtat que tancava la...

De qui és l’úter d’una dona?

  Una vegada, un conegut columnista de premsa (conegut sobre tot per les seves idees...

La violència de tants homes contra les dones

  Foto:www.eb.edu OPINIÓ                        ...