Femitic és un concurs de fotografia i vídeo (adreçat a les dones majors de 16 anys que viuen al territori de l’Estat espanyol) difós per Internet i promogut per l’associació Dones en Xarxa, que enguany arriba ja a la seva quarta edició. Els treballs realitzats només per dones (en grup o individualment) poden rebre premis amb dotació de 800 € pel que fa a les fotografies en cada categoria, i de 2.000 € pel que fa als videos. Es destacable que Femitic és un concurs copyleft (els vídeos i les fotografies presentades a concurs es consideraran sota llicència Creative Commons BY-SA 3.0) que reconeix l’autoria però permet compartir-la en les mateixes condicions que l’obra original.
El tema ha d’estar relacionat explícitament amb la participació de les dones en qualsevol de les formes que prenen les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) o amb la presència de les dones en l’àmbit laboral.
La primera edició de Femitic fou l’any 2009 i s’hi van presentar un total de 120 vídeos i la web va tenir un total 26.624 visites en el període del concurs. A les xarxes socials, l’impacte va ser de 1.500 membres al grup de Facebook i 750 al de Twitter. A l’edició del 2010, es van presentar 67 vídeos i hi hagué 97.238 visites a la página. L’any passat, 2011, es van presentar 73 dones amb 103 obres.
El concurs d’enguany ha començat aquest 18 de juny, quan s’ha obert el procés de participació que durarà fins el 28 de setembre. El 2 d’octubre comença la fase de votacions populars que s’acaba el 2 de novembre. El jurat decideix les guanyadores el 9 de novembre (llegiu bases a la web ).
Dones en Xarxa promou i defensa els drets de les dones i impulsen accions d’intervenció social directa. A banda de Femitic, desenvolupen altres projectes com són: La Carla et parla de sexe, Còctels & Blocs, Dones Emprenedores en Xarxa i Dones en Xarxa, i Dones Ciutadanes.
El tema del concurs Femitic està plenament relacionat amb els principals objectius d’aquesta associació.
Enguany hi ha quatre categories per presentar els videos i les fotografies: Vídeo i TIC’s; Vídeo i àmbit laboral; Fotografia i TIC’s; i Fotografia i àmbit laboral
A la categoria TIC cal mostrar la relació real o desitjada entre les dones i Internet, tot fomentant la creació de continguts digitals entre les dones; Esperonant les dones perquè participin més activament a Internet i a les xarxes socials; Visibilitzant les dones a Internet; Reduir la fractura digital de gènere; i/o Fomentant l’ús d’Internet com un espai on promoure valors igualitaris i inclusius entre les i els joves.
A la categoria Àmbit Laboral s’ha de mostrar la relació real o desitjada entre les dones i el mercat laboral, tenint en compte: la Denuncia de les desigualtats entre dones i homes en l’àmbit laboral; la Incentivació deformació i incorporació de la dona al mercat laboral; el Foment de l’auto-ocupació, l’emprenedoria i el lideratge femenins; Posar de relleu la importància de la conciliació laboral/familiar/personal; i l’ Aportació de solucions amb perspectiva de gènere a l’actual crisi econòmica.
El procés, la votació popular i el Jurat
A mesura que es vagin rebent, Dones en Xarxa publicarà els vídeos i les fotografies presentades a concurs en el canal de YouTube de Femitic, a l’àlbum de Flickr de Femitic i a la web
Un cop tancat el termini de presentació dels vídeos i fotografies, s’obrirà la fase de votacions populars
Un cop seleccionats els 10 vídeos i les 10 fotografies més votades pels i les internautes en les diferents categories, que esdevindran els “finalistes” del concurs, es reunirà el Jurat, que procedirà a la valoració dels vídeos i les fotografies.
El jurat, està format per persones expertes tant en matèria de TIC’s i audiovisual, com en igualtat d’oportunitats de les dones, per a incorporar la perspectiva de gènere en el procés de decisió. Són: Montse Gatell, presidenta de l’Institut Català de les Dones; Marta Amat, fotògrafa; Roger Casas, periodista, fotògraf i vídeo-blogger, Mariel Macià, guionista, directora i productora de cinema i teatre; Marta Figueras, productora de cinema; Carme Freixa, ex presidenta de l’Associació de Dones Periodistes, sexóloga i bloguera; Antoni Gutiérrez Rubí, assessor de comunicació i blogger, Laia Pajuelo, directora del Festival de curts MetropoL’His; Joan Planas, director i creatiu audiovisual; Saray Pavón, bloggera; Lourdes Muñoz, presidenta de dones en xarxa, enginyera informàtica; Virginia Esteve, vocal de la Junta de Dones en Xarxa i responsable de Femitic.
El jurat valorarà prioritàriament els vídeos i fotografies seleccionades per votació popular, però pot revisar tot el material presentat a concurs per a decidir les dues fotografies i els dos vídeos guanyadors.