Dones convoquen a fòrum alternatiu per afrontar crisi global
Amb vista a la propera reunió de ministres, governadors i caps d’Estat dels països que integren el G-20, organitzacions civils, especialistes i acadèmics van exigir que les mesures econòmiques i polítiques que s’adoptin tinguin perspectiva de gènere.
Les agrupacions han assenyalat que en la pròxima reunió del G-20 -a realitzar el 18 i 19 de juny a Los Cabos, Baixa Califòrnia Sud (BCS) – és urgent que els líders mundials considerin que les dones són les més afectades per la crisi financera , climàtica i alimentària, i per tant han d’estar presents en les solucions.
El G-20 és un espai de cooperació internacional que aglutina els països més rics del món i algunes economies emergents, entre aquestes Mèxic. Junts implementen mesures financeres, comercials, d’inversió, canvi climàtic i migració, entre altres temes.
Aquest any la societat civil organitzada -aprofitant que Mèxic és amfitrió d’aquesta cimera- es va agrupar en la Coalició Mexicana Davant del G-20, per realitzar fòrums alternatius i incidir en les discussions formals dels líders mundials.
En declaracions a Cimacnoticias, Leonor Aída Concha, dirigent del Col·lectiu Dones per al Diàleg, ha explicat que cal informar a la societat que les decisions del G-20 afecten tots els països, i en particular a les dones, raó per la qual el proper 13 de juny realitzaran un fòrum temàtic a la Ciutat de Mèxic.
D’acord amb les i els promotors d’aquesta trobada, els organismes i institucions internacionals, juntament amb els governs del G-20, han aplicat polítiques neoliberals per salvar el mercat financer a costa del detriment dels drets dels pobles.
L’activista ha assenyalat que davant aquest escenari i pel fet que els caps d’Estat només dialoguen amb empresaris i organismes multilaterals com el Banc Mundial, el Fons Monetari Internacional, i l’Organització Internacional del Treball, es realitzaran els fòrums alternatius.
Ha afegit que la finalitat de les trobades és que les organitzacions de dones enforteixin els seus espais de reflexió sobre la realitat que viuen, i proposar alternatives davant l’actual model de desenvolupament socioeconòmic.
Per separat, Beatriz Luján Uranga, coordinadora nacional del Front Autèntic del Treball (FAT), va afirmar que les polítiques implementades pel G-20 generen atur i ofertes laborals sense prestacions, seguretat laboral o llibertat sindical, el que afecta en major mesura a les dones.
Segons el Centre de Solidaritat (AFL-CIO, per les sigles en anglès) al món les dones representen el 70 per cent dels milions de treballadors considerats pobres perquè el seu salari és insuficient per costejar la seva alimentació, serveis de salut i educació.
La Unió Nacional de Treballadors (UNT) reporta que a Mèxic la participació de les dones en el treball va passar de 17 a 44 per cent en les últimes quatre dècades, però va disminuir el seu accés a ocupacions de qualitat.
Luján va assenyalar que per això cal visibilitzar el paper de les dones en l’esfera econòmica i política, i denunciar que els mecanismes del sistema socioeconòmic actual han col · locat a les dones en tasques domèstiques i de la cura de la llar.
Altres dels temes que es tractaran en les discussions i fòrums alternatius a la cimera del G-20, són la feminització de la migració, pobresa, canvi climàtic i crisi alimentària, tots des d’una perspectiva de gènere.
D’acord amb la “Guia recursos de gènere per al canvi climàtic del Programa de Nacions Unides per al Desenvolupament”, cal diferenciar la relació que dones i homes mantenen amb els recursos ambientals, per fer front a problemes com la crisi alimentària.
Això perquè les dones són les menys beneficiades en l’ús, accés i control de recursos naturals, en la propietat, protecció i drets sobre els recursos, i perquè són elles les que s’enfronten els desastres climàtics i les encarregades de portar els aliments a la família.
Les organitzacions van cridar als moviments nacionals i internacionals a encarar les amenaces globals a través d’activitats en BCS, a la resta del país i al món sencer, durant la setmana d’acció que va del 12 al 19 de juny.