Dimarts 23 abril 2024

Dimarts 23 abril 2024

Compartir

Igualtat en els discursos i les pràctiques

 

 

Entrevista a Paula Nogueira candidata del Bloc d’Esquerra a la alcaldía de Braga, Portugal. “La igualtat no és una cosa que es respiri com una bomba de l’asma, és un treball que ha de ser construït diàriament”. Així ho explica Paula Nogueira, la candidata del Bloco de Esquerda a l’Ajuntament de Braga, en les eleccions que se celebren aquest diumenge 1 d’octubre a Portugal.

En un dia d’agenda plena, al matí, a la seu del partit, al centre de la ciutat, ens trobem amb Paula Nogueira, candidata del Bloco de Esquerda (BE) a l’Ajuntament de Braga una ciutat de nord del país, molt marcada pel catolicisme i amb una població jove. Una hora de conversa centrada en les polítiques del partit al camp, de la igualtat de gènere i les desigualtats socials; també per les especificitats de la ciutat i per la forma en què la candidata veu aquests temes.

En aquestes eleccions a Braga el BE presenta 7 dones caps de llista a la junta de ‘freguesía’ (parròquia) i una a l’Ajuntament. La paritat a la cambra i l’Assemblea és del 50%, amb 7 dones i 6 homes per a l’Ajuntament i en l’Assemblea municipal 26 homes i 25 dones. En 13 freguesías i unions de freguesias hi ha una aproximació gairebé total a la paritat 48% de dones i 52% homes, i en una unió de freguesía hi ha 9 dones i 3 homes. Aquest és un escenari que apunta a la igualtat en termes de llistes, la qual serà una de les més paritàries i amb més protagonistes dones al país, segons la candidata Paula Nogueira.

Des de 2001, com a activista política del Bloco de Esquerda, diu que van buscar que “el nostre discurs d’igualtat pogués tenir una concreció efectiva en el que va ser la constitució de les llistes”.

 

candidata2

La candidata en bicicleta per Braga. Foto BE 

 

Braga una ciutat molt conservadora

En una ciutat considerada extremadament conservadora com és Braga, aquest escenari es deu, segons la candidata Nogueira al “paper que el BE ha tingut en els últims anys i el fet de tenir una dona en el lideratge, en la seva opinió, ajuda molt; és per això que penso que hi ha aquest empoderament”. En el cas de Braga, la inclusió de dones en les llistes va ser “un procés molt natural” i “va ser fàcil triar a les protagonistes”.

La llei de la paritat  de 2006, és presentada també com un eix central del treball polític del Bloco de Esquerda, que va arribar ja a realitzar una Trobada Feminista  per discutir les condicions de desigualtats de gènere que persisteixen en el context portuguès.

Quan li preguntem les diferències des de 2001, quan es va presentar com a cap de llista d’un Ajuntament, Paula Nogueira, afirma que la situació “va canviar en el partit i en la societat i la igualtat de gènere va assumir una altra centralitat”. 

La candidata recorda que el primer projecte de llei del BE, a partir del moment en què tenien representació parlamentària nomes amb dos diputats, va ser l’aprovacio, per unanimitat de totes les bancades parlamentàries, de la Llei de la criminalització de la Violència domèstica. Va ser un bon principi i va començar el compromís de la igualtat de gènere, afirma Nogueira. “Avui estem clarament millor que el 2001 i volem que el discurs polític es correspongui amb les nostres possibilitats i les practiques”.

 

La societat segueix sent masclista

“Crec que en una societat tan masclista com la nostra, encara tenim dones que incorporen aquesta visió masclista. Veiem que moltes dones ho ‘naturalitzen’ encara i no han pogut percebre que la seva condició de gènere les col·loca en una situació de desavantatge”, explica la candidata Paula Nogueira.

El discurs de la ‘meritocràcia’ encara sembla seguir molt present quan es parla de l’esfera política. “És natural que al cap de tants anys de ‘naturalitzar’ aquestes pràctiques (masclistes) les persones encara creguin que aquesta situació és el comú; aquest motiu fa que la nostra lluita i la batalla siguin difícils, però -afirma- jo no caic en el parany de dir que mai em vaig sentir discriminada”, sustenta. Demanem exemples de discriminació i Paula Nogueira parla d’ “un cert paternalisme, d’una mirada diferent dels homes protagonistes”. I subratlla, “el rendiment és molt més escrutat i una mica de critica apurada del que passaria si jo fos un home”.

 

candidata3

La coordinadora Martins i la candidata Nogueira_Foto BE-Braga

Estereotips de gènere en els mitjans

Els estereotips de gènere són molt visibles quan mirem la cobertura periodística dels grans mitjans de comunicació (mainstream). Qüestionada sobre el paper que aquests mitjants tenen, la candidata del Bloco expressa que el tractament periodístic diferenciat és positiu i negatiu: “és bo per l’exemple, però és pervers perquè significa que encara hem de generar notícies i ser destacades per aquesta via”. Hi ha diverses mostres de la cobertura de les dones protagonistes polítiques de Bloco d’Esquerda.

Paula Nogueira en parla d’algunes: de com un mitjà va informar en una notícia que la líder i coordinadora del Bloco de Esquerda, Catarina Martins no es pintava les ungles, feia servir sabatilles o jeans. El mateix pasa amb la diputada i economista Mariana Mortágua. Aquesta preocupació sobre l’aparença física segueix sent diferent per a les dones polítiques. “Els mitjans de comunicació haurien de tenir més responsabilitats i assumir un cert avantguardisme, però sovint tenen poc temps per pensar i transmeten estereotips”, esmenta la candidata.

 

Igualtat en el programa electoral

Paula Nogueira considera que la violència de gènere no ha estat molt present en el treball municipalista i que és necessari un treball de conscienciació dels agents polítics. El programa electoral de Bloco a Braga té com a prioritat un Pla d’ Igualtat de gènere i el reforç de les estructures de cura a la infància perquè les dones es puguin autonomitzar.

Hi ha una agenda per a la igualtat, que també té com a objectiu elaborar protocols amb Associacions de la societat civil, escoles amb programes de prevenció del bullying o assetjament i la prevenció de la violència en el festeig. L’aposta en l’educació i l’escola pública és un punt clau per a la candidata municipal. 

En aquest punt parlem d’una recent polèmica en el context portuguès, com ha estat el cas dels manuals escolars  d’una coneguda editorial que diferenciaven els exercicis per a nois i noies. “Tenim tant camí i feina per fer!”, s’expressa Paula Nogueira.

Mentre escrivim aquesta notícia la polèmica va entrar novament en l’ordre del dia, ja que l’editorial (Porto Editora) va decidir tornar a col·locar els manuals a la venda.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Feminisme i República: Govern en paritat

                              ...

Les dones són les més afectades per l’atur a la Catalunya Central

L’ increment femení és més alt que el masculí i la demanda de feina de...

MALI: CRÒNICA D’UNA RE-COLONITZACIÓ PROGRAMADA (Extracte del manifest)

“Deixada al descobert per l’amputació de dues terceres parts del seu territori, el cop d’estat...