Dimecres 29 març 2023

Dimecres 29 març 2023

Compartir

Hondures: Dones Premis Nobel visitaran el país per debatre sobre la violència contra les dones

 Fins al setembre de 2011, una dona va ser assassinada cada dia a Hondures, el que demostra que la situació deviolència contra les dones al país “és greu i lamentable”, va advertir l’activista pels drets humans, Gilda Rivera.

En entrevista amb Defensores en Línea la directora executiva del Centro de Derechos de Mujeres (CDM) -amb seu a Hondures- va assenyalar que arran del Cop d’Estat, perpetrat el 2009, el femicidi / feminicidi s’ha aguditzat al país i les autoritats no han donat cap resposta. 

 

Segons la seva opinió, és necessari destinar més recursos per investigar aquests assassinats, ja que  fins ara les autoritats encarregades de esclarir-los s’han limitat a desvaloritzar i minimitzar a les víctimes, afirmant que formaven part del narcotràfic o d’algun grup. 

Va recordar que el treball primordial de les defensores de drets humans en aquest moment és impulsar accions que aconsegueixin enderrocar els nivells d’impunitat que persisteixen al país, ja que els governants han d’entendre que el que es necessiten són accions, no discursos. 

Les Premis Nobel inicien la gira 

En el context de la commemoració del Dia Nacional de la Dona,  del pròxim 25 de gener, Gilda Rivera, acompanyada per la Iniciativa de les Dones Premi Nobel de la Pau -encapçalada per l’activista Jody Williams – que estarà de visita a aquest país centreamericà, realitzaran un debat públic sobre la violència que estan patint les hondurenyes.

 Les premi Nobel formen part de la iniciativa “Dones Nobel”, que té com a fi crear una xarxa de dones que han merescut aquest reconeixement per buscar frenar la violència de gènere a tot el món, de manera que per a Rivera aquesta visita representa ” un acompanyament importantíssim “per a la seva tasca. 

Entre les accions que duran a terme les activistes, es planteja exigir al règim que posi fi a la impunitat de les autoritats, així com aturar les agressions que pateixen les defensores de drets humans hondurenyes. 

El cop Estat a Hondures del 28 de juny de 2009, va acabar amb la presidència de Manuel Zelaya, i en el seu lloc va ser imposat com a mandatari Roberto Micheletti, arran de la implantació d’aquest règim la situació d’agressions contra les dones s’ha aguditzat i la tasca dels activistes i defensors de drets humans s’ha tornat altament perillosa. 

En l’informe de 2009 presentat per la Comissió Interamericana de Drets Humans, (documentat anteriorment per CIMAC) s’afirmava que les agressions més nombroses que s’exerceixen contra les hondurenyes, a partir de la implantació del règim, són cops contundents, insults, amenaces, abusos sexuals i la violència sexual exercida per militars i policies. 

Després del Cop d’Estat diferents grups de dones van crear el grup “Feministas en Resistencia” que s’oposa al nou govern i busca aturar la violència. Han estat amenaçades i reprimides. 

El Centro de Derechos de Mujeres que es va sumar a aquest moviment va ser fundat per Gilda Rivera, psicòloga de professió, que a més ha treballat en polítiques públiques i estudis de gènere; ha estat constantment amenaçada, veient-se obligada a abandonar la seva casa i la seva família després del Cop d’Estat.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.

També et pot interessar