Dissabte 20 abril 2024

Dissabte 20 abril 2024

Compartir

Fòrum de seguiment de les observacions i recomanacions a Mèxic del CTM i CEDAW

 

 

Van concloure dos dies de treballs entre representants de xarxes de la societat civil enfocades a les temàtiques migratòria i de gènere amb l’expert Pau Ceriani, integrant del Comitè per a la Protecció dels Drets de Tots els Treballadors Migratoris i dels seus Familiars i l’experta Gladys Acosta, del Comitè per a l’Eliminació de Totes les formes de Discriminació contra la Dona, CEDAW.

L’esdeveniment, convocat per ONU  Mujeres México i realitzat els dies 19 i 20 de gener de 2016, va comptar amb el patrocini de l’Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, i la participació de 60 organitzacions de la societat civil de tot el país, institucions acadèmiques i representants d’agències de Nacions Unides.

 

Articulo 7 -foto 1. Mwexico.ONu Mujeres

  

(Foto: Diana Romero / ONU Dones) 1

 

86 membres de la Red Colectivo  Migraciones para las Américas, la Red Forum Migraciones, i la Red Internacional Migración i Desarrollo, així com organitzacions de dones i feministes que han participat en l’elaboració d’informes alternatius de la societat civil a la CEDAW, es van reunir en aquesta trobada amb l’objectiu d’analitzar els compromisos internacionals i les recomanacions que des d’ambdós Comitès de les Nacions Unides s’han fet a l’Estat mexicà. El fòrum també va permetre a les organitzacions comptar amb més elements i informacions per la realització d’informes alternatius, elaborats per la societat civil, que complementin els informes oficials de l’Estat. Cal esmentar que el Estado Mexicano presentarà properament el seu III Informe al Comité de Trebajadores Migratorios i el seu IX Informe al Comitè de la CEDAW.

 

En les paraules d’obertura i benvinguda, Ana Guezmes, Representant Onu Mujeres  México, va assenyalar que des de fa uns anys ONU Dones s’ha compromès en la promoció dels drets de les dones migrants,reconeixent l’aportació de les treballadores migrants, així com els desafiaments a Mèxic per impulsar legislació i polítiques públiques que promoguin i garanteixin els drets per a aquesta població. Per la seva banda, Jesús Peña ha assenyalat la importància de promoure el coneixement i el respecte dels drets humans de la població migrant, considerant que Mèxic és un país amb una gran complexitat en aquest aspecteal ser un país d’origen, destinació, trànsit i retorn. Natalia Barreto va assenyalar que la Unió Europea dóna suport a una sèrie d’iniciatives a Mèxic que defensen els drets humans i laborals de la població migrant.

 

Articulo 7 Foto 2 ONU MUJERES MEXICO

 

(Foto: Diana Romero / ONU Dones) 2

 

 Durant la seva intervenció, Gladys Acosta va informar que Mèxic va ser un país pioner en l’impuls dels drets de les dones, país que el 1975 va acollir la Primera Conferéncia Mundial sobre la Mujer, activitat desenvolupada per la Comissió, sobre la Condició Jurídica i Social de la Dona, essent nomenat aquest any com l’any Internacional de la Dona. Ha assenyalat que la CEDAW és una Convenció creada el 1979, oberta per la seva ratificació al 1980, subscrita fins ara per 189 països. Ha indicat que els informes alternatius de la societat civil són una entrada important que dóna elements per a les preguntes que els Comitès elaboren per als Estats membres.

Per la seva banda,Pablo Ceriani va assenyalar que, a diferència de la CEDAW que ha estat signada per una majoria de estats membres, en el cas de la Convención de Trebajadores Migrantes, únicament 48 estats membresl’han ratificada.

Ceriani va esmentar que la importància del treball dels Comitès en elaborar observacions i recomanacions és que aquestes marquen algunes pautes i influeixen sobre la jurisprudència dels països. Al setembre del 2016 el Comité de Trabajadores Migratorios elaborarè una llista de preguntes adreçades a l’Estat mexicà per tal que Mèxic iniciï l’elaboració del seu informe. Però,abans d’això, el Comitè pot rebre informació i documentació per part de les organitzacions de la societat civil. Va ser enèrgicen ressaltar que davant de la manca de ratificació de la Convenció per un ampli nombre d’estats membres, s’ha de posar una especial atenció als acords bilaterals, que són instruments que serveixen per marcar responsabilitat tant dels països d’origen com de destinació. En temes laborals és on hi ha un ampli nombre d’acords bilaterals entre països.

En finalitzar el segon dia de treball, les organitzacions de la societat civil participants van establir una ruta de treball per l’elaboració d’informes paral·lels per els dos comitès, així com el desenvolupament de continguts sobre les problemàtiques de gènere en els processos migratoris i la visibilització de les dones en aquests processos migratoris.

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

La crisi ha agreujat les desigualtats de gènere

(Fotografia xarxanet.org) Segons l’últim informe de l’Organització Internacional del Treball (OIT) en col·laboració amb l’ONU...

La revolució al món àrab neix de la pèrdua de legitimitat dels seus governs

Europa ha de reestablir la seva credibilitat després d’haver recolzat dictadures durant anys La setmana...

El dimecres negre a Amèrica Llatina

      Durant una hora milers de dones de diferents llocs d’Argentina i d’altres...