Dissabte 20 abril 2024

Dissabte 20 abril 2024

Compartir

‘Fem Films, Fem Pau’: el paper de les dones en la construcció de pau

Fem Films, Fem Pau és un concurs de curtmetratges online i poden participar-hi realitzadores de vídeo de tot el món

Fem Films, Fem Pau és un concurs de curtmetratges sobre dona, conflicte armat i construcció de pau. L’objectiu és fer paleses les formes específiques de violència que pateixen nenes i dones en aquestes situacions i, sobretot, donar visibilitat a les tasques de construcció de pau impulsades per dones.

“En els conflictes armats les dones pateixen violències molt concretes pel fet de ser-ho, és una realitat complexa i llarga en la seva afectació. A Colòmbia, per exemple, diem que les dones són botí de guerra del conflicte, les usen com a arma: si bé els homes són els que més moren en la guerra perquè són els qui estan amb les armes, les dones pateixen conseqüències terribles, són un blanc fàcil per a l’enemic. Un exemple clar és el que hem vist recentment a Egipte, amb les violacions a dones a la plaça Tahrir. El conflicte armat té també un component de gènere”, explica Maritza Buitrago, activista en drets humans i coordinadora del concurs Fem Films, Fem Pau.


Les víctimes de la guerra i les impulsores de la pau tenen nom de dona

 
“En contexts de guerra, els actors armats es fiquen i castiguen a més de manera molt forta la vida privada de les dones, per com es vesteixen, amb qui es relacionen, amb qui parlen. Així doncs, la mort de les dones, que és també molt alta, és gairebé sempre una mort simbòlica, perquè a més d’assassinar-les, ho fan públicament perquè se sàpiga que aquesta dona va caminar amb algú del grup enemic, per exemple. Una altra afectació específica és la violència sexual en el marc del conflicte armat, les violacions, les amenaces, les fustigacions, els maltractaments amb un contingut sexual molt gran. Tot això comporta desplaçaments forçats que formen cinturons de misèries que envolten les grans ciutats, i que gairebé sempre tenen direcció femenina. És un altre tipus de violència que és conseqüència dels conflictes armats. La pobresa té cara de dona com es diu arreu del món, però en el context armat això és pitjor”, afirma Maritza Buitrago.

“Les dones són a més les que es queden soles quan els homes van a la guerra, les que lluiten per evitar que els fills s’incorporen a les files en combat. Però, a partir d’això les dones han desenvolupat fortaleses com constructores de la pau. Creant xarxes, trobant maneres concretes i creatives per organitzar-se i oposar-se a la violència i lluitant pel seus drets des del seu dia a dia quotidià, demostrant una gran valentia i un gran compromís amb la pau, així com també una gran capacitat de lideratge”, conclou. Les víctimes de la guerra tenen nom de dona; les impulsores de la pau, també.

I això és el que vol mostrar aquesta nova proposta cultural. Fem Films, Fem Pau és una iniciativa de la Plataforma unitària contra les violències de gènere, en col·laboració amb l’Associació Hèlia, Pau Sempre, el Col·lectiu Maloka i l’organització Sodepau. El concurs va sorgir precisament per la preocupació que tenen totes aquestes entitats per la invisibilitat de les dones dins els processos de construcció de pau, com a una alternativa creativa per poder posar aquestes accions sobre la taula. “Volem crear una plataforma per visibilitzar com les dones construeixen pau”, diu Maritza Buitrago, “i la pau s’ha d’entendre en un sentit molt ampli: no es tracta només de l’acabament de la guerra o de què no hi hagi armes, és també poder viure amb llibertat, en igualtat d’oportunitats, poder criar els fills, tenir mobilitat sense riscs ni discriminacions i poder somniar amb el món que volem sense que això comporti un risc”.


Categoria especial per a joves realitzadores

El concurs és obert a tots els estils de vídeo, d’un màxim de 3 minuts de durada, que hagin estat realitzats per dones (guió i direcció). Amb la idea d’obtenir la màxima difusió dels curtmetratges presentats, el concurs es desenvolupa online i ja es poden veure els primers vídeos participants, que es publiquen tant al canal YouTube com a la web de Fem Films, Fem Pau. Des d’aquesta web, a més, s’ha habilitat un sistema de votació del públic que decidirà el premi de popularitat, dotat amb mil euros. S’atorgaran també dos premis del jurat, un de categoria general (dotat amb mil euros) i un de categoria junior per a realitzadores de fins a 20 anys (dotat amb quatre-cents euros). D’aquesta manera s’ha volgut incentivar la participació de les dones joves, que tenen més opcions en no haver de competir directament amb realitzadores més experimentades.

En qualsevol cas, el concurs no pretén valorar només la qualitat tècnica dels curtmetratges, sinó sobretot l’interès de les experiències que expliquen. Entre els vídeos rebuts fins ara destaca el gènere documental, amb experiències de Perú, el Sàhara o el record de la Guerra Civil espanyola. “Els vídeos que anem rebent són una mostra molt interessant de la situació que viuen dones diferents en mig de conflictes diferents, però en tots els curtmetratges veiem un component comú: un missatge d’esperança, la constatació de què quan les dones tenen més protagonisme en els processos de construcció de pau, aquests poden ser molt més viables”, afirma la coordinadora de Fem Films, Fem Pau.

Un dels punts destacats del concurs és el seu caràcter internacional i l’interès pels conflictes vigents, i per això s’ha fet un èmfasi especial en difondre’l entre entitats de Mèxic, Colòmbia, Palestina i Egipte, entre altres.

El termini de recepció de curtmetratges, que es poden inscriure directament des de la web de Fem Films, Fem Pau, acaba el 15 d’octubre, i les votacions estaran obertes fins al 15 de novembre. El lliurament de premis tindrà lloc durant l’acte de cloenda del IX Fòrum contra les violències de gènere, que tindrà lloc a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona el proper 23 de novembre.


Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Yayo Herrero. Generar formes comunitàries en cultures individuals

Per Sarah Babiker En aquesta entrevista, la pensadora eco-feminista Yayo Herrero reivindica la “justícia materna”...

Javier Espinosa i Ricard García Vilanova, alliberats

Els dos periodistes de “El Mundo”, retinguts des de fa mes de sis mesos a...

Eleccions diferents i transcendentals a la UE

  En aquestes eleccions hi concorreran europeistes i antieuropeus que miren amb desconfiança l’absència d’identitat...