Divendres 01 març 2024

Divendres 01 març 2024

Compartir

Exigeixen l’aparició amb vida de la periodista Cinthya Alvarado; víctima de desaparició forçada

Per Guadalupe Lizárraga. SemMéxico

El Colectivo Nacional Alerta Temprana de Periodistas y Defensores de Derechos Humanos va llançar la «urgente Alerta Temprana» per sol·licitar la intervenció immediata del Govern Federal i del Govern de l’Estat de Chiapas.

Han exigit aquesta alerta urgent, que facin la recerca, rescat i aparició amb vida de la periodista Cinthya Alvarado Enríquez, corresponsal de Los Angeles Press, per la seva presumpta desaparició forçada.

La periodista Alvarado Enríquez ha reportat sistemàticament la situació de les caravanes de migrants a la frontera sud de Mèxic, així com les agressions de la Guàrdia Nacional i de l’INM a centreamericans. En els darrers registres videogràfics es veua la periodista demanant comptes a funcionaris de l’INM que li exigien retirar-se del lloc.

Per al Colectivo de Alerta Temprana, tal com ho va assenyalar en el seu comunicat, les primeres hores de la presumpta desaparició d’un periodista són de vital importància, i van exigir a les autoritats quebusquessin la corresponsal de Los Angeles Press.

Al comunicat s’especifica que a través de diferents grups de les xarxes socials es va rebre informació sobre el fet que la corresponsal de Tapachula Chiapas havia estat «segrestada per paramilitars». Tot i això, les últimes dues evidències videogràfiques són amb les autoritats de l’Institut Nacional de Migració, a qui demana que deixin de perseguir les dones migrants que fugen en veure’ls. Fins i tot la periodista discuteix amb els migrants homes demanant-los que reaccionin per protegir les dones de la detenció arbitrària de les autoritats de l’INM.

Després del seu programa «Desde la Frontera Sur», transmès als canals de Los Angeles Press, el dimecres 5 de gener de 2022, a les 21 hores, va conversar amb la directora editorial Guadalupe Lizárraga. I l’endemà, cap a les 11 del matí, va pujar un vídeo al seu compte personal de Facebook, en què alterada emocionalment enfrontava les autoritats de l’INM.

Es desconeix l’origen de la informació transcendida a les xarxes sobre la seva detenció per la Guàrdia Nacional o paramilitars. Tot i això, cal esmentar que hi ha una campanya de descrèdit als mitjans tradicionals mexicans i de les mateixes autoritats que en complicitat amb periodistes han qualificat Cinthya Alvarado Enríquez d'”activista violenta” i han abocat informació falsa com la de vendre codis QR per a migrants o la de regalar motxilles a migrants haitians.

El Colectivo Nacional de Alerta Temprana va demanar atenció immediata a la presumpta desaparició forçada de la corresponsal, i demana que se’n garanteixin els drets constitucionals.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Lleida: Lliurament del X Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere / La Independent / Notícies gènere

La degana, Neus Bonet, i el president del Col·legi de Periodistes de Catalunya a Lleida,...

Barcelona: La “Bonne” rep el X Premi 25 de Novembre / La Independent / Notícies gènere

El Centre de cultura de Dones Francesca Bonnemaison (la “Bonne”) ha rebut el X Premi 25 de...

Artur Mas rep el president de la Lombardia que suggereix violar Cecile Kyenge

Cécile Kyenge Foto Wikipedia La Lliga Nord no para d’assetjar, en tots els fronts, a...