L’artista i activista membre del clan tukano Daiara Tukano i la investigadora Andrea Velásquez conversen sobre com entendre l’art i la subjectivitat indígenes més enllà dels paradigmes occidentals. Dissabte 22 de febrer, Tukano també conversarà amb l’antropòloga Laura Pérez Gil sobre art i coneixements ancestrals en el marc del programa «Inter-Saberes. Diàlegs amb pobles indígenes».
La sessió de dijous 20 de febrer, “Art i subjectivitats indígenes”, pretén contribuir al diàleg sobre les contradiccions i els límits del llenguatge artístic occidental com a forma exclusiva de resistència. A partir de l’experiència de Daiara Tukano, es reflexionarà sobre les tensions entre la creació artística i les realitats socioculturals dels pobles indígenes, i s’abordarà com els processos de representació d’aquestes comunitats es veuen influïts per diversos factors socials, polítics i econòmics.
A més, arran de la seva participació en la creació de l’exposició «Amazònies. El futur ancestral», es parlarà de l’auge de l’art indígena en els circuits d’art contemporani i sobre com les estructures de poder i mercat impacten en les comunitats originàries, qüestionant els processos d’apropiació i simplificació cultural.
Dissabte 22 de febrer oferirà la xerrada “Art indígena i dones a les arts visuals: visions d’un present-futur ancestral” amb l’antropòloga Laura Pérez Gil. Aquesta activitat es realitza en col·laboració amb el Grup d’investigació amb pobles indígenes i afrodescendents (CINAF) de la UB i AlterNativa – Intercanvi amb Pobles Indígenes.