sábado 10 junio 2023

sábado 10 junio 2023

Compartir

UAB-Campus de Bellaterra: Fer ciència tenint en compte el gènere / La Independent / Notícies gènere

No hay traducción disponible

Investigar i fer ciència tenint en compte el gènere és la temàtica que abordarà un seminari a la UAB -adreçat al personal en formació de doctorat- els pròxims 15 i 22 de maig, titulat “Getting Engaged with Gender-Sensitive Science”.

 

 

deboleena Roy

 

Hi destaca la conferència de la biòloga Deboleena Roy, que planteja dialogar entre els estudis de gènere i els estudis feministes i les neurociències, per tal de reorientar la disciplina i afrontar millor problemes futurs. La seva recerca visibilitza l’androcentrisme de la pròpia disciplina i aporta elements crítics a qüestions com la de la plasticitat del cervell i la formació del sexe i del gènere en els humans.

L’Observatori per a la Igualtat de la UAB organitza, amb el suport de l’Escola de Doctorat, el seminari “Getting Engaged with Gender-Sensitive Science”, sobre investigació en gènere els pròxims 15 i 22 de maig a la Facultat de Ciències de la UAB. Està adreçat al personal en formació de doctorat de la UAB i contribueix a una formació transversal en gènere i recerca en diferents camps disciplinaris com les biociències, l’economia, la salut, les enginyeries o les ciències socials.

El taller s’emmarca en el projecte europeu EGERA (Effective Gender Equality in Research and the Academia) i els seus objectius són enfortir el coneixement sobre la perspectiva de gènere en la recerca i aprofundir en les aproximacions teòriques i metodològiques que aborden el sexe-gènere en les investigacions. A més, també vol promoure el contacte i la discussió entre el personal investigador, expert i en formació, interessat en la “Gender Sensitive Research” i en la recerca inclusiva.

El divendres, 15 de maig -que es durà a terme de 9.00 h a 15.00 h- es comptarà amb les ponències d’investigadores expertes, que presentaran els aspectes clau dels seus projectes pel que fa a les dimensions de sexe-gènere, la perspectiva de gènere i la inclusió social, obrint espai pel debat amb les persones assistents.

El següent divendres, 22 de maig, des de les 9.30 h fins les 13.30 h, es farà un seminari de treball entre el personal investigador en formació, en un clima que faciliti l’intercanvi d’experiències i de coneixements.

 

Conferència de la biòloga Deboleena Roy

Del programa destaca la ponència de Deboleena Roy, professora del Departament Women’s, Gender and Sexuality Studies and Neuroscience and Behavioral Biology de la Emory University (Estats Units), amb una conferència titulada “Women, Gender, and Feminist Theory in Science” el dia 15 de maig. Aquesta xerrada (a les 9. 45 h.) és oberta a tota la comunitat i es farà a la Sala de Graus de la Facultat de Ciències.

Deboleena Roy és professora titular de l’assignatura “Estudis de Dones, Gènere i Sexualitat” i de Neurociència i Biologia del Comportament a la Universitat d’Emory (Estats Units). És especialista en neuroendocrinologia reproductiva i biologia molecular, àmbit en el qual es va doctorar l’any 2011 per l’Institut de Ciències Mèdiques de la Universitat de Toronto. A la seva tesi doctoral, va investigar sobre la reproducció humana. Les seves àrees d’interès inclouen estudis feministes sobre ciència i tecnologia, filosofia de la ciència, estudis de sexualitat, neurociència i biologia sintètica i molecular, i salut reproductiva i justícia social.

Les investigacions de Deboleena Roy han destacat pel fet que planteja abordar les neurociències des del feminisme i els estudis de gènere, enfortint les qüestions d’ètica a les neurociències, fonamentals per orientar la recerca en aquest camp. En neurociències, el tema de la conformació del sexe/gènere abasta des de l’estudi del cervell a l’anàlisi de les hormones sexuals.

Aquestes qüestions no són neutrals i Deboleena planteja dialogar entre els estudis de gènere i els estudis feministes i les neurociències, per tal de reorientar la disciplina i afrontar millor problemes futurs. La seva recerca visibilitza l’androcentrisme de la pròpia disciplina i aporta elements crítics a qüestions com la de la plasticitat del cervelli la formació del sexe i del gènere en els humans.

El seminari serà inaugurat per les intervencions de la Vicerectora de Recerca de la UAB, Pilar Dellunde; Mara Dierssen Sotos, directora del Centre de Regulació Genòmica de Barcelona; i Maria Pascual, investigadora del projecte “GENDER-NET. Gender Dimension in Research Contents”, del Ministeri d’Economia i Competivitat. Prèviament, el dia 14 de maig, es durà a terme una reunió del WP2, on la professora Mª Jesús Izquierdo farà una conferència (a les 13.30 h.) basada en les desigualtats des d’un punt de vista interseccional.

 

PROGRAMA DE LA JORNADA


Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: Diàlegs creuats a la Fundació Felícia Fuster / La Independent / Notícies gènere

Noviazgos tóxicos: violencia detrás de un mito

Se presenta la Mesa Catalana de Codesarrollo