viernes 29 marzo 2024

viernes 29 marzo 2024

Compartir

Retornar als orígens i restaurar el molí de l’àvia i de l’avi

Emprendre amb èxit

Conxita Carreras, empresària i emprenedora innovadora va posar en marxa, el Molí del Casó, a Bagà (El Bergadà) el 2005. Desprès d’una acurada restauració del vell molí de farina dels avis materns. Ajudada durant els dos anys que va durar l’obra per la mateixa gent del poble, va poder obrir aquesta casa rural especialitzada en gastronomia de la terra, anomenada: Casa dels olors, per la seva activitat i perquè està envoltada d’horts d’herbes aromàtiques i de flors.

 

Conxita , la cuinera”, com l’anomenen als pobles del Bergadà, es molt coneguda, com una veïna propera, que ha sortit per la TV, i ha escrit un llibre de bolets, i té fama de que en el “seu Molí es menja la mar de bé”.  Per a ella, l’èxit és sinònim  “d’esforç i passió a parts iguals” .  Li agrada passar-se 10 hores a la cuina i li agrada experimentar i ensenyar el que sap. Ha donat molts cursets de cuina, de productes de temporada – com els  bolets, de l’us de les herbes aromàtiques i cada any rep a un grup d’estudiants de diversos països que aprenen amb ella, i la ajuden al camp i a la cuina.

 

Cal gaudir treballant i fer el que t’agrada

Mantenir aquest petit paradís que es el molí del Casó, en la Serra del Cadí, es un repte que Carreras i el seu marit Ramon superen dia a dia. “M’ocupo del camp i de la cuina. Ja no tinc temps de res més, però gaudeixo molt del que faig. Soc una privilegiada perquè he pogut escollir entre la satisfacció que et pot donar guanyar molts diners però no viure, i fer el que t’agrada encara que guanyis molt menys” . Desprès de més de 20 anys de dedicació a Barcelona al càtering  en pla industrial,  i d’agafar un càncer per l’estrès i la tensió de la feina i la vida a la ciutat, es va donar compte que per a curar-se de veritat tenia que canviar de vida…

Havia però guanyat diners i que millor que invertir-los en el vell Molí tancat, que havia estat fundat per avantpassats al 1740, i que un incendi va deixar mig derruït. El seu Molí hauria de ser diferent, fet de materials  recusables i sostenible.  I ho va aconseguir. Carreras és un dona amb empenta, valenta, carregada d’un optimisme engrescador que es deixa entreveure en la seva manera d’expressar-se, en la mirada i en els seus gestos convincents. Ha viscut molt i, segons comenta, ha acabat descobrint que la vida, per gaudir-la, demana senzillesa, sentit comú i bons aliments.

 

alt

 

El Molí del Casó és un allotjament tranquil i saludable amb sostenibilitat intel·ligent, de  només 6 habitacions, que reposa vora el riu Bastareny i al peu de la muntanya. La casa  és, de fet, un antic molí reconvertit en allotjament  rural. Per dur a terme la rehabilitació van buscar materials amb el mínim impacte ambiental possible, i tant l’electricitat com calefacció es generen gràcies a una minicentral hidràulica de l’època del molí. Com a complement, les plaques solars permeten disposar d’aigua calenta. A l’exterior hi trobem l’ànima veritable de la casa, el pulmó saludable que purifica el conjunt. Un hort inspirador i funcional, farcit d’hortalisses –cols i altres delicadeses de temporada, tot de cultiu ecològic. “Fins i tot gallines i conills s’alimenten de menjes deixades. Aquí tot s’aprofita i es recicla, fem el compost amb les restes orgàniques generades” explica. Harmonia i bon gust en la casa i en els voltans i un herbari exquisit, que configura un bonic jardí de plantes aromàtiques i medicinals adaptades a la climatologia de l’ indret.

 

 

alt

 

 

 

 

 

 

 

A Carreras li agrada poder compartir aquest petit trosset de paradís i  promou tallers de cuina adaptats per a diferents grups i persones. Les agricultores associades a AMFAR ja han participat d’alguns d’aquests cursets.

A l’interior de la casa, aquesta cuinera imaginativa, mostra la seva empenta decorativa amb suggerents, i petits detalls que engresquen la imaginació. Cortines fetes amb taps de suro, baranes dissenyades amb coberts entrellaçats, safates a manera de tauletes de nit, espàtules per a subjectar cortines … A la cuina –el seu regne- un gran espai obert en el qual els clients poden preparar menjars sota la seva batuta. La cirereta d’aquesta casa rural és la seva impressionant biblioteca culinària, amb més de 1.000 volums atresorats durant els molts anys d’experiència d’aquesta sol·licitada cuinera, que fa anys va escriure La cuina del bolet, un referent en aquest tema.

 

alt

Enamorada de les olors Conxita Carreras ha creat  el “Parc de les Olors” element bàsic i diferencial del seu  establiment de turisme rural, on el passeig per l’hort culinari, aromàtic i medicinal dóna la benvinguda als visitants i els ofereix l’oportunitat de degustar la cuina natural dels aliments que hi produeixen. “L’olfacte  es el meu sentit fort, no puct dir el mateix de l’oïda, però ensenyo a reconèixer els plats per les herbes que s’hi afegeixen”. També ha creat una botiga de productes propis que ven per Internet.

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Julia López

Julia López

Periodista, amb més 40 anys d’experiència en el món de la comunicació i com a redactora de mitjans. Co-fundadora i coordinadora de l’Associació Món Comunicació (AMC).
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Turquía: 2.000 activistas en el XII Fòrum Internacional de AWID

Del 19 al 22 de abril de 2012, más de 2000 activistas por los derechos...

Begoña San José y Joaquima Alemany galardonadas con el premio Mª Lluïsa Oliveda Puig

  La feminista Begoña San José, cofundadora del Foro de Política Feminista, y Joaquima Alemany,...

Poca presència llatinoamericana en el Comitè CEDAW

       30 de Junio 2016 És important analitzar la presència regional llatinoamericana i...