lunes 22 julio 2024

lunes 22 julio 2024

Compartir

“Regular la situació de les treballadores del sexe s’ha de fer amb el màxim consens”, diu Elsa Blasco

La responsable municipal fa balanç d’aquests quatre darrers anys al Consistori i respon a les declaracions del conseller d’Interior, Felip Puig

“Si el conseller Felip Puig vol regular la prostitució ho haurà de fer tenint en compte al col·lectiu de treballadores sexuals, així com les institucions i associacions que treballem per defensar els drets d’aquest col·lectiu.

No es pot començar un debat a partir d’un model preconcebut. S’ha de buscar el consens”, ha explicat Elsa Blasco, regidora de dones i joventut de l’Ajuntament de Barcelona, a l’agència de notícies La Independent. Blasco ha continuat dient “ens sembla molt bé que es reguli la situació d’aquest col·lectiu, com més se surti de la clandestinitat millor. Així es podran garantir millor els drets d’aquestes dones”.

 

La regidora és molt clara quan diu que des de l’Ajuntament de Barcelona s’ha treballat atenent a totes les dones que es dirigeixen als serveis municipals. “Nosaltres treballem al carrer. Atenem a les dones a partir del que elles mateixes ens demanen. Si una se’n vol sortir, des de l’Ajuntament li busquem recursos. Si ens diuen que volen continuar treballant però amb millors condicions, busquem serveis d’atenció a la salut i si ens demanen fugida perquè formen part d’una xarxa i necessiten protecció busquem els elements per ajudar-les”.

Tot i ser un mandat en el qual ens hem trobat amb dificultats econòmique que no han ajudat, hem doblat el pressupost i la seva capacitat d’intervenció de totes les polítiques de dones de la regidoría que tinc l’honor de presidir. Hem aconseguit establir la transversalitat de la visió de gènere en totes les polítiques que tira endavant l’ajuntament i també que la propia institució municipal inclogui la visió de gènere en el seu funcionament intern amb un Pla d’Igualtat que ha estat acordat per tothom. El Pla d’Actuació Municipal que ens vam proposar que pretenia d’una banda la transversalitat de les polítiques de gènere tan des de l’ajuntament cap a la ciutadania com en l’interior de la propia institució municipal, s’han aconseguir posar les peces imprescindibles perquè el camí que s’ha començat no tingui marxa enrera. I s’ha fet amb un ampli consens.

De què se sent més satisfeta?

Cadascun d’aquests àmbits han tingut dificultats. Fer realitat la transversalitat en el dia a dia d’una institució és la cosa més difícil del món. Estic satisfeta del treball de formigueta que hem fet amb tots els departaments de l’ajuntament. Estic molt contenta que Barcelona tingui el seu propi Pla d’Igualtat i que l’hagi fet “Recursos Humans”, la qual cosa vol dir que l’han assumit des de l’interior de la Casa Gran. D’això em sento satisfeta però també d’haver aconseguit en una època de crisi que les polítiques adreçades a les dones més vulnerables hagin avanaçat d’una forma molt important.

Fa pocs dies han fet públiques les dades de Pla per a l’abordatge Integral del Treball Sexual. Va tenir un gran ressò. Comenti’ns els resultats

Aquest és un tema morbós que sempre aixeca molta curiositat. Nosaltre ens vam proposar trobar el punt mig entre donar una información veraç que sigui atractiva pers ciutadans però fer-ho amb respecte. Hem fet públic que més d’un centenar de dones treballadores del sexe ho han deixat per accedir al mercat de treball formal. Ho hem aconseguit a través de recursos com cursos de formació, millora de l’ autoestima, reconeixement de les pròpies capacitats i tenir nous hàbits de conducta. Nosaltres no intervenim ni en els locals, ni en els pisos. El nostre treball el fem al carrer sense entrar en els debats sobre la regulació o la prohibició. Som sempre al costat de les dones que ens necessiten. Vull assenyalar que aquest 2011 acabarem de donar atenció al carrer a la zona de les Corts que és la que ens quedaba per intervenir-hi. Així cobrirem tota la ciutat.

 elsablasco_okVostè anirà altra vegada a les llistes d’ICV-EUiA. Com veu les eleccions?

Sí, jo aniré de número dos. Hem de continuar treballant molt perquè continuï havent-hi una majoria d’esquerres a l’ajuntament de Barcelona. Durant aquests anys de majoria d’esquerres hem fet una coalició de govern i hem acordat unes bases de treballar sobre una gran diversitat. Hem treballat respectant tots els valors, admetent tots els punts de vista, i sense que ningú n’estés exclós. Per a nosaltres ha estat difícil perquè en aquesta legislatura un dels grups de l’òrbita de l’esquerra va decidir quedar-se a l’oposició. Això ens ha fet canviar molt la forma de treballar i la manera com abordar les majories. Confio en el fet que cada força política des de la seva visió i capacitat d’influir en el seu electorat pogui mantenir la capacitat per fer una majoria d’esquerres que ens permeti continuar. Desitjo que ho sapiguem transmetre bé a la ciutadania i als nostres electorats i que siguem capaços de recuperar l’entusiasme de la gent. És complicat perquè en una situación de crisi en la qual hi ha tanta gent sense feina, la gent expressa el seu malestar de maneres molt diverses i una d’elles és a través del vot. A vegades un càstic electoral no té a veure si ho has fet més bé o més malament.

Si guanya Trias tem que tota la feina feta per vostès, el govern d’esquerres, vagi enrere?

Doncs espero que no. Però CiU acaba de recuperar la Generalitat de Catalunya i crec que ja hi ha elements que ens estan dient que es pot tornar enrere. Sincerament, quan sento declaracions com les de la consellera Rigau pel que fa als temes de la coeducació se’m posen els pèls de punta. Però quan un govern elimina el programa de la lluita contra la violència masclista dels Mossos -tot i que alguns aspectos es recullin en altres polítiques- és preocupant. Però és cert que si hi ha una majoria de dretes estic segura que les coses aniran a pitjor, encara que des de la Regidoria de Dones i Joventut hem treballat sempre amb el màxim consens. La meva obsessió en aquest mandat ha estat deixar les coses i els instruments molt lligats, amb un bon funcionament i pressupost. Tinc clar que sigui qui sigui la propera responsable, si sóc jo, com espero, molt millor, trobarà una estructura que només li caldrà continuar pedalant.

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

INTERSINDICAL VALENCIANA CELEBRA LA RETIRADA DELS CARTELLS ANUNCIADORS DE PROSTÍBULS EN ELS AUTOBUSOS

INTERSINDICAL VALENCIANA CELEBRA LA RETIRADA DELS CARTELLS ANUNCIADORS DE PROSTÍBULS EN ELS AUTOBUSOS I L’ANUNCI...

Gran pujada de CiU, desfeta del PSC, desaparició d’ERC i augment del PP, les CUP i la PxC en el resultat de les eleccions municipals catalanes

No hay traducción disponible Haurem d’esperar a saber el nombre exacte d’alcaldesses que governaran a...

Tener un hijo a cualquier precio

OPINIóN No todos los deseos deben ser satisfechos. A veces, porque es imposible. Otras...