jueves 05 diciembre 2024

jueves 05 diciembre 2024

Què en pensa… Esther Vivas. Des de baix

Què en pensa… Esther Vivas. Des de baix

La perspectiva feminista s’ha d’inserir en una visió crítica del capitalisme global.

– Com valores la incorporació de la Visió de Gènere al tractament de la comunicació i la informació als Mitjans de Comunicació? Què et sembla la iniciativa de La Independent?

Crec que poc a poc els mitjans de comunicació han anat incorporant la visió de gènere, donant atenció als problemes que patim les dones i oferint una visió transversal de gènere en la política informativa. Però encara queda molt per fer i sovint encara romanen estereotips sexistes i tractaments informatius esbiaixats.

La posada en marxa d’una iniciativa com La Independent em sembla molt interessant i espero que contribueixi a rellançar les visions feministes de la societat i a oferir una veu crítica que ajudi a canviar la posició de la dona en la nostra societat. Els que com jo defensem la necessitat de canviar el món de base tenim molt clar que la revolta o serà feminista o no serà!

-El país acaba una legislatura. Com la valores des de la perspectiva de gènere?

Tinc una opinió negativa de les polítiques del govern d’Entesa en el seu conjunt. Crec que l’esquerra majoritària no serveix per transformar la societat i s’ha adaptat als interessos empresarials. Aquest balanç negatiu també ho és pel què fa a la perspectiva de gènere. Les polítiques que es duen a terme són insuficients. Una política favorable a l’emancipació de la dona requereix mesures bàsiques com la despenalització de l’avortament, una política amb mitjans reals contra la violència de gènere, l’ampliació dels permisos de maternitat i paternitat i la reducció de la jornada laboral, per repartir el treball a la feina i a casa. Per defensar els drets de les dones cal també acabar amb les polítiques neoliberals: les dones som les principals víctimes de les retallades socials i del progressiu desmantellament de l’estat del benestar, ja que assumim el gruix del treball domèstic i de cura, i ocupem molts dels pitjors llocs del mercat de treball.

– Quins creus que han d’ésser els principals objectius per a la propera legislatura de Catalunya?

El més important és remobilitzar la societat catalana des de baix, barri a barri, per aconseguir frenar les actuals polítiques que busquen que la crisi la paguem tots i totes, frenar l’actual model de desenvolupament basat en la destrucció del territori i el mediambient, i per aconseguir que els anhels de sobirania del poble català es compleixin i puguem ser sobirans i decidir lliurement el nostre futur, un dret a decidir que ara se’ns nega. Les dones hem de jugar un paper important en aquest combat per transformar la societat i també hem de posar sobre la taula les nostres problemàtiques col.locant la perspectiva de gènere al centre del debat polític i social català. M’agradaria que la propera legislatura fos la de la reactivació dels moviments socials, entre ells la del moviment feminista. El llistat de reptes que tenim pels pròxims quatre anys, des del feminisme, és enorme: avortament, violència de gènere, igualtat salarial, serveis socials, fer front a l’auge d’ideologies reaccionàries pel què fa a la dona, la família i la sexualitat…

– Quina reflexió més urgent creus que cal fer en els processos d’igualtat, d’equitat i dels drets humans de les dones al món?

Em sembla que el punt de partida és recordar que per a millorar la situació de les dones i combatre el masclisme i el patriarcat és necessari l’organització col.lectiva de les dones i la reactivació del moviment feminista, i establir aliances entre el feminisme i el conjunt de moviments socials. Els canvis socials no vénen des de dalt, són fruit de l’autoorganització dels grups oprimits. Si les dones no ens organitzem per avançar cap a la igualtat, ningú ho farà per nosaltres. Al mateix temps cal lligar la perspectiva de gènere i l’emancipació de les dones amb una visió de transformació general de la societat. Anticapitalisme i feminisme han d’anar plegats i la perspectiva feminista s’ha d’inserir en una visió crítica del capitalisme global.

Esther Vivas

Candidata a la presidència de la Generalitat per la llista unitària Des de baix, membre de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista i activista dels moviments socials

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Search

There is no Event

Boletín de noticias

Suscríbete a nuestro boletín semanal y a las últimas noticias publicadas.

También te puede interesar

Voces en femenino: El periodismo y la lucha de las mujeres

La Campaña de Ayuda en Acción: “Mujeres y hombres nos movemos por la igualdad”...

Ver cactus donde hay palmeras

OPINIÓ  El pasado fin de semana (13-14 y 15 de mayo) una localidad del Maresme...

Estat espanyol: #NoMoreMatildas / La Independent / Notícies gènere

Celebrar escaridament la campanya ” #NoMoreMatildas“, una iniciativa de la Asociación de Mujeres Investigadores y...