Què en pensa… Alicia Sánchez Camacho. PPC
Més oportunitats professionals per a les dones i conciliació de la vida familiar i laboral
– Com valores la incorporació de la visió de gènere al tractament de la comunicació i la informació als mitjans de comunicació? Què et sembla la iniciativa de La Independent?
Em sembla una molt bona iniciativa. Des del PPC sempre hem defensat que les qüestions de gènere i d’igualtat són matèries transversals que han d’impregnar tots els àmbits. Incloure aquesta visió de gènere al món de la comunicació i avaluar les notícies –de qualsevol àmbit, ja siguin d’economia, de societat, de noves tecnologies… – des d’aquesta perspectiva trenca molts tòpics sobre el que fins ara s’ha entès com a publicacions per a dones.
– El país acaba una legislatura. Com la valores des de la perspectiva de gènere?
Sincerament crec que tot el que havien promès els partits de Govern –PSC, ERC i ICV– s’ha quedat en paraules. No han apostat realment per les dones ni per la igualtat. Per aconseguir la igualtat real entre homes i dones és essencial avançar cap a la igualtat en l’ocupació com a instrument per adquirir independència i autonomia. I, en aquest sentit, no podem oblidar que les dones continuen tenint una taxa d’ocupació baixa. Les principals víctimes del gran augment de l’atur d’aquesta legislatura han estat les dones. Per tant, cal fomentar l’ocupació femenina, des de tots els punts de vista.
– Quins creus que han d’ésser els principals objectius per a la propera legislatura de Catalunya?
Considero fonamental actuar en dues línies bàsiques que afecten, i de manera molt important, la incorporació de la dona al mercat laboral: més oportunitats de formació i professionals per a les dones i conciliació de la vida familiar i laboral. Pel que fa al primer punt, crec que cal fomentar amb ajuts els projectes de dones emprenedores i afavorir la incorporació al mercat laboral de les dones amb una baixa prolongada, mitjançant formació específica de reciclatge laboral i incentius fiscals. Pel que fa a la conciliació, crec que cal anar cap a una revolució dels horaris laborals. Som un dels països europeus on els horaris són menys incompatibles amb la vida familiar i, en canvi, un dels menys productius; això és un problema evident que cal abordar conjuntament amb tots els sectors afectats. D’altra banda, crec que també cal fer pedagogia entorn el concepte d’igualtat, que ha de començar ja des dels primers ensenyaments, per tal d’educar les futures generacions en la igualtat de gènere.
– Quina reflexió més urgent creus que cal fer en els processos d’igualtat, d’equitat i dels drets humans de les dones al món?
Crec que des de totes les administracions i organismes internacionals hem de lluitar perquè a cap indret el món cap dona pugui veure vulnerats els seus drets per una simple raó de gènere. No podem permetre que això passi sota cap justificació, ja sigui social, de tradició o religiosa. Dins de l’àmbit de les nostres competències, hem de lluitar perquè al nostre país aquests fets no succeeixin. Aquest és el principal motiu pel qual jo mateixa vaig demanar al Senat que es prohibís l’ús del burka a tots els espai públic; el burka no és cap vestimenta tradicional, és una presó de tela que vulnera els drets d’aquestes dones. En aquesta mateixa línia, des del Parlament de Catalunya hem lluitat i legislat perquè fets tan horribles com l’ablació del clítoris no es portin a terme, com a mínim, dins de les nostres fronteres.
Alicia Sánchez Camacho
Presidenta del Partit Popular de Catalunya
Candidata a la Presidència de la Generalitat de Catalunya