jueves 12 septiembre 2024

jueves 12 septiembre 2024

Presentació dels “Criteris sobre el Tractament de les Violències Masclistes als Mitjans de Comunicació”

Els mitjans de comunicació ajuden a configurar les percepcions i actituds del públic envers la violència masclista, així com en la manera com es perceben i el tracte a les víctimes. Les noves recomanacions s’han donat a conèixer aquesta tarda a la seu de Barcelona del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Presentació del document “Criteris sobre el Tractament de les Violències Masclistes als Mitjans de Comunicació” que s’adapta a la llei 5/2008 dels drets de les dones a erradicar la violència masclista.

La seu de Barcelona del Col·legi de Periodistes ha acollit la presentació del document “Criteris sobre el Tractament de les Violències Masclistes als Mitjans de Comunicació”. Aquestes recomanacions actualitzen i amplien les anteriors elaborades l’any 2009 i que s’adaptaven a la llei 5/2008 dels drets de les dones a erradicar la violència masclista. El document ha comptat amb la participació de les entitats i persones que han participat en la seva elaboració.

Les recomanacions inclouen totes les violències masclistes i un recull de textos publicats. Alhora esdevenen més curtes i concises per facilitar la consulta dels periodistes i adaptades a una realitat que s’ha modificat amb el pas del temps, de la legislació i la sensibilització social. L’actualització de la guia es va impulsar el passat mes de setembre en una trobada liderada per la vicedegana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Núria de José, i la delegada de gènere del Col·legi, Marta Corcoy.

Alguns dels punts més importants del nou document posen èmfasi en el tractament de les violències masclistes com una violència dels drets humans i un atemptat contra la llibertat i la dignitat de les persones, a posar el focus de la informació en l’agressor o fer visibles tots els tipus de violències. Les recomanacions són una bona eina per recordar als mitjans de comunicació i els periodistes que juguem un paper molt actiu en la conscienciació i el desafiament dels estereotips, així com en la lluita contra les actituds masclistes.

Durant la presentació comptarem també amb una conversa entre la periodista Núria Alcalà, periodista de RNE i la magistrada Lucía Avilés.

Entitats i persones que hi ha participat: Col·legi de Periodistes de Catalunya (entitat impulsora); Associació de Dones Periodistes de Catalunya; Consell de la Informació de Catalunya; Consell de l’Audiovisual de Catalunya; Departament de Promoció dels Drets de les Dones i LGTBI. Drets Socials; Justícia Global, Feminismes i LGTBI. Ajuntament de Barcelona; Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social. Diputació de Barcelona; Associació Catalana de la Premsa Comarcal; Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya; Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals; Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació; Departament de Comunicació dels Mossos d’Esquadra; Cristina Pulido Rodríguez, professora Facultat Ciències de la Comunicació (UAB); Laura Pérez Altable, professora Facultat Ciències de la Comunicació (UPF); Montse Boix Piqué, periodista. Observatori d’Igualtat RTVE; Núria Alcalá Jurado, periodista RNE4; Begoña Fuentes Auzmendi, periodista RTVE Catalunya; Isabel Muntané Rodríguez, Màster en Gènere i Comunicació UAB; Laia Mestre Sopeña, periodista dels informatius de TV3; Alicia Oliver Rojo, periodista. Xarxa Europea de Dones Periodistes.

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: 24a Mostra Internacional de Films de Dones / La Independent / Notícies Gènere

No hay traducción disponible El proper 29 de febrer, a la Sala Gran del Centre...

Humor sin límites, límites sin humor

OPINIÓN A raíz de la publicación de Las HumoristAs (o bien porque el tema...

‘Nosotras 2.0. Mujeres y Redes Sociales’

AMECO edita el número 13 de su colección “Género y Comunicación” Nosotras 2.0. Mujeres y...