martes 10 septiembre 2024

martes 10 septiembre 2024

Maria Rosa Nogué

Compartir

Premi Menjallibres: Com estimular la lectura entre els nois i noies?

OPINIÓ

El Servei Municipal de Biblioteques de Vilanova i la Geltrú crea el Premi Menjallibres per estimular el gust per la lectura en el jovent.

“Avui sóc com una estrella del rock!” Molt simpàtica, María Solar, autora de la novel·la juvenil “L’expedició del doctor Balmis” (Ed. Bromera), escrita originalment en gallec i traduïda al castellà i al català, s’adreçava així la setmana passada al públic del Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú, compost exclusivament per alumnes de 1er. i 2on. d’ESO d’instituts públics i escoles concertades de la capital del Garraf.

Hi havien acudit de forma voluntària, acompanyats de professors i professores, per acollir –talment com si fos una estrella del rock- una de les tres autores seleccionades per un comitè previ format per professores, bibliotecàries, alumnes i també aquesta cronista, a tall d’autora local, totes convocades pel coordinador de Cultura, Francesc Moreno.

 

Concurso 1

Imatge del Premi Menjallibres, creada per l’il·lustrador Sebastià Serra

 

El comité va triar tres lectures d’entre una dotzena de novetats, sempre pensant en el públic juvenil, i van acabar triomfant l’esmentada “L’expedició del doctor Balmis”, de María Solar, “Selfies al cementiri”(Premi Barcanova 2017), de Maria Carme Roca, i “Wolfgang (Extraordinari)”(Premi Carlemany 2017, Ed. Columna), de Laia Aguilar.

Una de les discussions més abrandades de la tria va girar al voltant de la novel·la “Timanti”, de Rebeca Stones, pseudònim d’una “youtuber” de 16 anys, també gallega, que una de les alumnes del comité havia elogiat amb gran entusiasme. Al final, però, la qualitat de la novel·la no va ser suficient perquè fos escollida, encara que sens dubte hauria donat un toc especial a la primera edició del concurs.

Així doncs, què han de fer els lectors i lectores del Premi Menjallibres? De moment, llegir aquests tres llibres, i durant els mesos de febrer i març, rebre les visites de Maria Carme Roca i de Laia Aguilar, a qui podran conèixer i adreçar ‘preguntes. Després caldrà triar un llibre, el que més els agradi, perquè quedi guanyador. Així mateix, poden participar en un concurs de booktràilers, per la qual cosa també han rebut formació en sengles cursets bibliotecaris.

 

Concurso 2

D’esquerra a dreta, Joan Martorell, director de l’Institut Dolors Mallafrè, Maria Carme Roca, autora de “Selfies al cementiri”, Laia Aguilar, autora de “Wolfgang (Extraordinari)”, Sebastià Serra, il·lustrador i autor de la imatge del concurs, i Teresa Llorens, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

 

 

  Concurso 3   Concurso 4   Concurso 5

Portades de les tres obres seleccionades pel comité lector del Premi Menjallibres.

 

Concurso 6

Un moment de la presentació de María Solar al Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú.

 

I tot plegat, funciona?

Resposta unànime: sí! Si alguna cosa poden aportar els clubs de lectura, les lectures compartides, els llibres explicats per qui millor els coneix, els autors i autores, són ganes de llegir, d’endinsar-se en el món de la lectura.

De moment, les 300 places a disposició de l’alumnat voluntari s’han exhaurit, i el dia de la presentació de María Solar es respirava entusiasme per conèixer l’autora, sentir la seva explicació i preguntar-li detalls sobre el procés de l’escriptura. “L’expedició del doctor Balmis” s’endinsa en una aventura filantròpica, real, que explica com es va organitzar una expedició per portar la vacuna de la verola a Amèrica, a principis del segle XIX. “Selfies al cementiri”, de Maria Carme Roca, és una incursió original en la temàtica dels morts vivents, que, ben lluny dels clàssics zombies, esdevenen presències que poden actuar sobre els vius, per bé o per mal. I “Wolfgang (Etraordinari)”, de Laia Aguilar, planteja les vivències d’un nen superdotat –Wolfgang- que des d’una primera persona ben pròxima i versemblant ens aproparà al món, complicat i fascinant, de la persona extraordinàriament capacitada per a les tasques intel·lectuals, però que necessita, per damunt de tot, una educació emocional.

Serà un trimestre emocionant, que esperem que fructifiqui en el seu propòsit immediat: fer que la lectura ocupi un lloc important en el lleure dels nois i de les noies.

 

(*) Maria Rosa Nogué, escriptora i professora de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Novetats editorials per Nadal

No hay traducción disponible En aquesta temporada de festes i vacances la llibreria Pròleg recomana...

25N 2015. NO MORIM, ENS MATEN. Contra la violència masclista, AUTODEFENSA FEMINISTA

NO MORIM, ENS MATEN. Contra la violència masclista, AUTODEFENSA FEMINISTA Avui, Dia Internacional per...

Libertad de expresión y género en comunicación

Sepi Roshan es una experta en comunicación, empresa, liderazgo y habilidades de comunicación, británica...