jueves 28 marzo 2024

jueves 28 marzo 2024

Compartir

Palau d’Anglesola: 5è vermut literari /La Independent/notícies gènere/


 

Aquest diumenge, 28 d’abril, s’ha celebrat el 5è Vermut Literari del Palau d’Anglesola. El Vermut Literari vol apropar els escriptors i les escriptores de les comarques de Ponent al gran públic, en un format distès i proper, aprofitant el ressò de la festa de Sant Jordi. El Vermut Literari es planteja com un col·loqui entorn una temàtica concreta. El primer any foren escriptors locals; la segona edició escriptors comarcals; en el tercer vermut intervingueren historiadors; l’any passat es dedicà a dones escriptores i enguany als fogons. L’atractiu d’aquest moment literari és, també, la degustació d’un aperitiu tradicional.

 

 

vermut_literari1 5a edició

En aquesta cinquena edició hi han participat tres persones del món de la cuina que publiquen receptes, sigui en mitjans digitals, sigui en llibres convencionals.  Per una banda el reconegut cuiner Josep Lladonosa i Giró, nascut a Alguaire, que ha escrit 24 volums entorn la història de la cuina catalana i lleidatana. D’altra banda dues blogueres que pengen receptes autodidactes: Dolors de Vallfogona de Balaguer, i Melisa, argentina veïna de Mollerussa.

En Josep Lladonosa, Creu de Sant Jordi i guardonat en múltiples certàmens, ha defensat els orígens de la cuina catalana, documentats en la literatura del segle XIV, així com també la nostra cuina de Lleida i de Catalunya. Explica que tota cuina parteix d’uns bons fonaments: una bona beixamel, un bon sofregit… A partir dels fonaments ben posats les petites variacions configuren noves receptes. Defensor de la cuina de tota la vida, de les receptes elaborades a poc a poc i amb productes de proximitat, de passar temps fregint la ceba o escalivant en flama, aconsella que desconfiem d’algunes estrelles mediàtiques de la cuina.

Dolors de Vallfogona de Balaguer escriu receptes al blogdecuina des de fa cinc anys. En té més de nou-centes i actualitza el bloc diàriament. Té seguidors d’arreu del món. Defensa l’honestedat i la veritat a l’hora d’omplir el bloc perquè a internet s’hi pot trobar de tot. És molt creativa i aconsella treure rendibilitat del que tenim al rebost i a la nevera. Les seves receptes són pràctiques i, en general, fàcils d’aplicar.

El bloc de Melisa és més nou. Només fa un any que s’ha endinsat en aquest món però ja ha participat en diferents fires i té contacte amb els seus seguidors. S’ha especialitzat en les postres. De la seva padrina ha après molts consells culinaris.

Una cinquantena de persones han seguit l’acte organitzat per l’Associació Cultural Tots Som de Casa, entitat que publica la revista local Avenç. L’acte ha transcorregut distés i amè durant un parell d’hores, acompanyat de fotografies, de receptes concretes i d’aperitiu.

Els tres convidats comparteixen passió per la cuina i per transmetre les seves creacions. Abans que lletraferits tots es confessen cuiners i cuineres. Certament són artistes entre els fogons i comparteixen, a més, l’art de saber-ho explicar.

Més informaciói fotografies


vermut_literari_2_copy_copy


Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

8M 2021: Manifest Vaga General Feminista

  8M: VAGA GENERAL FEMINISTA   VAGA FEMINISTA LABORAL 8M, IMPRESCINDIBLE, IMPARABLE! Un any més,...

El legado de Minou Tavárez Mirabal

    La hija y sobrina de las hermanas Mirabal estuvo presente en el debate...

Banca Armada vs Banca Ètica

Banca armada és el terme que després de sis anys de campanya del Centre d’Estudis...