jueves 18 julio 2024

jueves 18 julio 2024

Compartir

Neix l’associació Veus gitanes / Rromane Glasùra

 

En un dia tan assenyalat com el 8 d’abril de 2006 anunciàvem el naixement de la primera ràdio rom: Veus Gitanes (Rromane Glasùra). El projecte era fruït de la col·laboració de diferents entitats i dones de la comunitat gitana de la província de Barcelona. En el seu recorregut, amb la col·laboració d’una diversitat de dones gitanes i no gitanes, hem construït un espai de representació i difusió de la cultura, idees i accions del poble gitano i, especialment, de la veu de les dones, un dels motors de canvi en la seva comunitat.


 

 Objectius: solucionar la poca visibilitat de les dones gitanes o que, al produir-se, es realitzi de manera sesgada i estereotipada; fer accions decidides i innovadores d’acord a noves realitats i nous escenaris; apostar per un espai on les dones es converteixin en productores dels mitjans, en les gestores de continguts, en la creació d’opinió, reflexió i diàleg constant. Només així, hem pogut crear un espai de comunicació i diàleg entre cultures, que ha reflectit la pluralitat d’identitats, veus i pensaments de les dones gitanes i del poble gitano.Amb aquest recorregut, hem volgut consolidar aquest treball en xarxa i col·laboratiu constituint-nos en associació. Així, el dia 6 d’abril de 2011 vam realitzar un acte de presentació d’una nova associació que neix amb el mateix nom de Veus Gitanes (Rromane Glasùra), per tal de donar continuïtat al projecte inicial i ampliar-lo a nous objectius com:

 

– Generar i estendre un debat plural sobre gènere, apoderament, cultura i dona gitana.

– Promoure, capacitar i facilitar l’accés a l’educació formal, no formal i informal de la dona gitana per assolir la seva capacitació professional i intel·lectual.

– Fomentar la participació i visibilitat dels i les joves gitanos/es en els diferents àmbits de la societat.

– Promoure i difondre l’ús i estudi de la llengua catalana i romaní.

– Crear propostes d’acció de caràcter polític, social, cultural i econòmic relatives al poble gitano.

 

agitanes2ok

 

La celebració de l’acte va sobrepassar les expectatives de participació. Van asistir-hi unes 300 persones, amb una gran assistència de dones gitanes de diferents poblacions de Barcelona, fins i tot de Tarragona. Inaugurat per Ricard Gomà, president del Consell del Poble Gitano, va donar pas a la Taula-col·loqui “Veus diverses: mirades i perspectives de les dones gitanes”, moderada per la presidenta de la nova associació, Paqui Perona. La taula volia ser un reflex de la pluralitat i diversitat de veus i identitats de les dones gitanes per tal de fugir dels estereotips que redueixen a milers de dones a una sola categoria “dona gitana”. Precedit per un vídeo de suport al naixement de l’associació de part de diferents persones i personalitats com la Tia Emilia, l’Oncle Manel, Manuel Heredia, Silvia Carrasco, Carlos Muñoz, Rosa Cristo o Juan de Dios Heredia, l’acte va finalitzar de manera lúdica amb la visita a la exposició El yeli, camisons de núvia de la dissenyadora Saray Fernández i l’actuació del grup de joves El son de Sant Roc.

Després de la il·lusió de compartir el nostre recorregut i els objectius que volem assolir amb aquesta nova etapa, ja només ens queda posar fil a l’agulla i començar a treballar per fer realitat els canvis que ens proposem.

Per a més informació: www.vocesgitanas.net i www.facebook.com/vocesgitanas

Vídeos de la retransmisió de l’acte: www.livestream.com/vocesgitanas

 

 

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Las mujeres también destacan en Docs Barcelona

Las mujeres son casi la mitad de las directoras o las que co-dirigen los...

En Europa más de 500.000 mujeres han sido víctimas de mutilación genital y otras 180.000 podrían sufrirla

Recientemente se ha celebrado en Barcelona la “I Jornada Mutilación Genital Femenina: Reflexiones y retos”,...

Mèxic: A la CDMX hi ha simulació i un enorme deute amb les dones / La Independent / Notícies Gènere

Per Sara Lovera A la CDMX hi ha simulació i un enorme deute amb les...