jueves 28 marzo 2024

jueves 28 marzo 2024

Compartir

Les dones lluitadores de Sant Martí. “Constructores de ciutat”

No hay traducción disponible

 

alt

 

Isabel Segura va presentar a l’Auditori de Sant Martí, la seva última publicació sobre el paper de dones activistes i feministes en la millora del seu entorn i dels seus barris.

 

La presentació va ser el dilluns 18 d’octubre, en un emotiu acte en què van participar la seva autora i algunes de les protagonistes del llibre, una edició bibliogràfica que il·lustra la història dels barris de Sant Martí, a través de la lluita de les dones del districte pels drets de la ciutadania. I així ens ho va explicar Isabel Segura en la nostra conversa després de la presentació: “Amb aquesta publicació no he volgut fer la història exhaustiva del districte, ni de les lluites de les dones, només m’he apropat a través de testimonis d’algunes dones per a donar visibilitat al paper de dones en l’evolució dels barris, que van lluitar pels drets de totes”.

Cal reconèixer que aquesta nova edició editorial (fa uns 10 anys, que Segura havia publicat el llibre: Dones de Sant Martí), és una  publicació  diferent, partcipativa i col·laborativa: “És el resultat d’un treball llarg i laboriós, amb la participació de col·laboradores i protagonistes, que vol deixar constància d’una faceta no del tot evidenciada en la memòria col·lectiva”, va comentar.

L’acte de presentació va ser a càrrec de la seva autora, Isabel Segura, historiadora i escriptora,  juntament amb les persones representants d’entitats i grups de dones que han participat en la seva elaboració. A l’acte hi van intervenir les conselleres Lorena Domínguez, que va presentar l’acte i Imma Bajo, que va parlar al final. A l’escenari hi eren, i van explicar la seva experiència, Arantxa Morán, del Centre d’Estudis Sant Martí, Jacoba Castillo, del grup Les Vernedes, Pilar Ripoll, fotògrafa i Montserrat Milà, activista social del Poblenou. La presentació es va tancar amb l’actuació musical de la cantautora Clàudia Cabero, que va interpretar cançons pròpies i també d’inspirades en poesies d’autores diverses.

 

 

alt

 

 

Activistes desconegudes a l’arxiu de Sant Martí

Arantxa Morán, responsable del CESMP (Centre d’estudis de Sant Martí de Provençals), va ser una de les col·laboradores de Segura en la recerca i localització de les protagonistes i explicava sobre la seva presentació: “Doncs jo vaig fer referència a la feina que fem, i com posem atenció en rescatar les dones dins la història. Sempre ens trobem que als documents es parla de la filla del sr… la dona de… o la vídua de… i les dones com a protagonistes perden la seva identitat. Per això és important tornar la mirada cap a les dones dins les fonts i documentar-les”.

És per aquesta raó, que alguna de les persones que expliquen les seves vivències al districte, com és Araceli Aiguaviva, que viu tota la vida al Poblenou, en cap moment comenta que és vídua de Josep María Huertas– periodista, amb el que va col·laborar en la recerca del barri per publicar el seu llibre “Tots els barris de Barcelona”. Tampoc parla del món cultural del districte, que com cantant de jazz -en la actualitat- coneix bastant be.

 

 

alt

 

 

Morán valora molt la referència que el llibre dona de Pilar Ripoll, una fotògrafa del districte molt desconeguda, que va fer fotos des de fa 50 anys, i que va agrair molt poder explicar la seva experiència rere la càmera. “I segur que hi a més” -comenta , “però com en aquella època les càmeres acostumaven a ser propietat del cap de família, moltes vegades no es mencionava que la foto l’havia fet una dona, com en el cas de Ripoll, que va fer moltes fotos, sobretot del Besós i que ha dipositat al CESMP”.

Per la seva part, Jacoba Castillo, una dona lluitadora des de sempre i una de les promotores d’un grup molt actiu del districte: “Les Vernedes”, i que com emigrant a la Verneda, des de fa 50 anys, coneix a fons les lluites del seu barri dels anys 60 i 70. “Les dones van tenir un paper protagonista molt important en les principals reivindicacions d’aquella època (habitatges, guarderies, escoles, +espais públics i places, etc.). Elles eren les organitzadores de les manifestacions i no paraven fins que aconseguíem el que demanàvem, com va ser que el metro arribés al barri, o la petició de què l’edifici falangista de Sant Martí es converteixi en un Centre Cívic”. Més o menys com passa actualment. “Però ara– en paraules de Jacoba – “cal recordar d’on venim i la nostra història, perquè moltes veïnes, i també veïns és clar, hem lluitat molt perquè puguem gaudir ara de moltes coses”.

 

 

 

alt

 

 

Cal destacar la dedicació de sempre d’Isabel Segura, per divulgar una perspectiva femenina de la història urbana de la ciutat de Barcelona: El primer llibre va ser “Guia de les dones de Barcelona” A partir d’aquí, Segura no va deixar de seguir fent-se preguntes i investigar sobre el terreny. Primer va publicar “Dones de L’Hospitalet” i després Dones de Sant Andreu i dones de Nou Barris, ja dintre del seu projecte de col·laboració amb dones lluitadores per a recuperar la història oral de les dones.

Altres publicacions seves a destacar són: “Els Feminismes de Feminal”, “Barcelona Feminista” o “Dones de l’Eixample”. La seva publicació més recent va ser “Barcelona Fotògrafes”, amb una exposició a l’aire lliure de Barcelona, a l’espai del Born de Barcelona, una crònica visual de la història recent de la ciutat, des dels anys 30 fins als 90 del segle passat, a través de la mirada de 21 fotògrafes en l’evolució dels barris. [+info].

Cal tenir en compte que el llibre es pot consultar a través ISSUU en aquest enllaç; I com altres llibres anteriors de la mateixa autora els podem adquirir o demanar a la llibreria de L’ajuntament de Barcelona, a plaça Sant Jaume. 

Mirar sobre els llibres publicats per l’Ajuntament de Barcelona: 

Podeu consultar també Constructores de ciudad Nou Barris , i Constructores de ciutat San Andreu 

 

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Julia López

Julia López

Periodista, amb més 40 anys d’experiència en el món de la comunicació i com a redactora de mitjans. Co-fundadora i coordinadora de l’Associació Món Comunicació (AMC).
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Internacional: Día Mundial de la Diabetes, centrado este año en las mujeres / La Independent / Noticias género

Bajo el lema “Diabetes y mujer, por el derecho a un futuro saludable” el pasado...

Creative Trainers: un proyecto inclusivo

Talleres en Bankya No hace mucho, alguien dijo que el trato a los gitanos es...

Periodista y escritora

8 hombres 8

      OPINÓN   Seis son los que se presentaron como cabeza de lista...