domingo 24 septiembre 2023

domingo 24 septiembre 2023

La igualtat de gènere, condició indispensable per garantir la competitivitat empresarial

És indubtable que la riquesa i el benestar d’una societat estan, també, lligats a la varietat i la qualitat dels seus mitjans de comunicació. És per això que, des de l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona, aplaudim la iniciativa de l’equip impulsor de La Independent, la primera agència catalana de notícies amb visió de gènere. I, sobretot, us desitgem un futur prometedor.

De ben segur que La Independent també contribuirà a visibilitzar una realitat empresarial que des de l’Observatori anem posant de relleu fa diversos anys: les dones estan més formades que mai, el 60% dels titulats universitaris són dones i estan preparades per assolir llocs de responsabilitat i crear projectes empresarials competitius i amb futur. Malgrat això, les dades obtingudes en els recents estudis de l’Observatori ens indiquen que l’abandonament prematur del mercat laboral de les dones qualificades suposa un cost per l’economia catalana del 0,5% del PIB. Tanmateix només l’11% de càrrecs directius de primer nivell són dones. Un percentatge que es redueix a mesura que es pugen esglaons: 8,2% en els consells d’administració i 4,5% en les funcions gerencials.

L’any 2007, malgrat ser un percentatge superior al que registra Espanya i la UE, només el 27,1 % dels empresaris catalans amb treballadors al seu càrrec eren dones. Un percentatge reduït, ja que les dones representaven aquest mateix any, el 41% de la població ocupada i el 49,8% de la població amb més de 16 anys amb educació superior.

D’altra banda, la subocupació, principal causa de la pèrdua de talent, afecta molt més les dones. En concret un 31% de les dones amb estudis superiors enfront al 21% dels homes. I, en termes de retribució, l’any 2006, l’últim amb dades disponibles, el salari mitjà anual de les dones amb estudis universitaris era un 32% inferior al dels homes.

Aquesta realitat ha portat a la Cambra de Comerç de Barcelona ha adoptar el compromís de treballar per la participació de les dones en el món econòmic i empresarial en igualtat de condicions que els homes.

La pèrdua de talent femení és un fracàs del nostre sistema social i no ens ho podem permetre si volem generar riquesa i crear empresa. La igualtat de gènere és una condició indispensable per garantir la competitivitat de les empreses i ha d’estar a l’agenda.

Per tot això, l’any 2008 la Cambra va crear l’Observatori Dona, Empresa i Economia per tal de donar a conèixer i fer el seguiment de la posició de la dona en el món econòmic i empresarial, mitjançant l’elaboració d’indicadors, d’informes i d’estudis. La missió de l’Observatori és contribuir al gran debat que avui té plantejat la societat sobre la necessitat d’aprofitar el talent femení, perquè és imprescindible per al progrés del país. Ens cal una informació clara, fiable i contrastada de les barreres que troben les dones en les seves carreres professionals i per accedir als llocs de responsabilitat. Conèixer les principals causes d’aquesta fuga sistemàtica del talent femení ens ha de permetre promoure una nova cultura a les organitzacions que integri plenament el valor de la diversitat i la igualtat efectiva.

En el marc d’aquest treball, celebrem i donem la benvinguda a La Independent. Estem convençuts que serà un eina eficaç per assolir el nivell de responsabilitat social que tots desitgem. Us esperarem cada dimecres i divendres al matí!

Per Núria Lao
Presidenta de l’Observatori Dona, Economia i Empresa de la Cambra de Comerç de Barcelona
www.donaempresaeconomia.org

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Lille(França) – Estado español: SEMINARIO. Los estudios de género en España / La Independent / Notícies gènere

  El Centre Dona i Literatura colabora en la organización del Seminario “Penser le genre:...

Barcelona: Programa de suport a l’emprenedoria femenina / La Independent / Notícies gènere

Taula rodona de dones emprenedores organitzada pel programa PAEM el dimarts 29 d’octubre. (*)  

...

Salud en la encrucijada

      Insuficientes finanzas para comprar insumos y equipos, inestable disponibilidad de medicamentos, atraso...